Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Využitie oceľových lán v priemysle

Datum: 02.05.2022

Oceľové lano je využívané už od nepamäti. K jeho masívnemu preferovaniu a potrebe však došlo až v 18. storočí, kedy sa evidoval veľký rozmach priemyslu, najmä banského priemyslu.

Využitie oceľových lán v priemysle

V baniach sa na všetky potrebné a používané materiály kládli vysoké požiadavky, čo prispelo k hľadaniu odolných a potreby spĺňajúcich alternatív. Oceľové laná zvládali používanie aj v horších terénoch a v porovnaní s inými materiálmi dominovali vysokou životnosťou a nemalou odolnosťou.

Využitie nachádza vo viacerých oblastiach priemyslu

Pri banskom priemysle sa však nezostalo. Oceľové lano nachádzalo (a dodnes nachádza) využitie vo viacerých oblastiach, ktoré sa veľkou mierou podieľajú na stave našej ekonomiky. Ak opomenieme, že sa používa napríklad pri ťažbe surovín, nesmieme zabudnúť na jeho využitie ako ťažného zariadenia.

Laná sú využívané ďalej pre ropný a plynárenský priemysel, kde slúžia v kladkostrojoch alebo jednoprameňových kotviacich lanách. Sú súčasťou zdvíhacích zariadení a samozrejme ich nájdeme aj vo výťahoch. Nezastupiteľnú úlohu majú v stavebníctve alebo v lodnom staviteľstve, kde sa využívajú hlavne klasické alebo súbežné laná s ochranou proti korózii.

Tým však zoznam využitia oceľového lana v priemysle ani zďaleka nekončí. Potrebné je aj v automobilovom priemysle, v letectve, aj v doprave (konkrétne sa využíva do dopravných pásov). Slúži pre elektrické vedenia alebo ochranné siete, najmä ak sa pýši veľkou pevnosťou.

Drôty, na ktoré je spoľahnutie

Oceľové lano sa vyrába konkrétne z troch komponentov, a to z lanového oceľového drôtu (respektíve zliatin hliníka a medi), ďalej z jadra lana a mazadla lana. Všetky komponenty musia byť kvalitné a musí byť na ne maximálne spoľahnutie. Najmä u maziva sa kontroluje, či vyteká alebo či je odstrániteľné vodou. Táto súčasť musí byť stále odolná, a to voči teplotným i poveternostným vplyvom.

Priemer lana teda nie je jediný hlavný parameter, rovnako dôležitá je aj konštrukcia lana. Podľa použitia teda je nutné mať lano dostatočne ohybné a silné na danú záťaž.

 

 

Čítané: 3067 x