Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Moderný bager  v roku 2022: úsporný, efektívny a bezpečný

Datum: 05.06.2022

Tak ako ostatné odvetvia, ani stavebné stroje  vrátane bagrov sa nevyhýbajú technologickým inováciám. Moderné technológie dokážu znížiť náklady na ich prevádzku, zvýšiť bezpečnosť na stavenisku, a tiež zlepšiť komfort ich ovládania. Prečítajte si, bez akých vlastností sa žiadny moderný bager  nezaobíde.

Moderný bager  v roku 2022: úsporný, efektívny a bezpečný

Moderný bager pracuje automaticky

Ovládanie bagrov nebolo vždy jednoduché a pre efektívnu prácu s ním musel mať strojník odpracované roky praxe. Moderné technológie ako napr. CAT Grade with 2D však posúvajú prácu strojníka do iných dimenzií. Na dotykovom displeji si totiž môže nastaviť parametre výkopu, vrátane jeho šírky, dĺžky či hĺbky a bager mu potom asistuje s navádzaním lyžice do želanej pozície. Výkopy dokáže dokonca realizovať plne automaticky, samozrejme za prítomnosti strojníka v kabíne. Okrem toho dokáže tiež odvážiť množstvo materiálu v lyžici a spočítať, aké množstvo je ešte potrebné naložiť pre plné vyťaženie nákladného auta či dumpra.

Celé to umožňuje sústava senzorov, ktoré monitorujú polohu bagra, lyžice, výložníka, ich naklonenie a ďalšie parametre. Ešte ďalej ide technológia CAT grade with 3D, vďaka ktorej si strojník môže vizualizovať výkop a požadovaný pracovný priestor na stavenisku v trojrozmernom zobrazení.

Moderný bager šetrí prostredie aj firemnú „peňaženku“

Najväčšie úsilie venujú výrobcovia bagrov znižovaniu spotreby paliva a emisií. Napr. nový bager  CAT 320 GX má spotrebu až o 15 % nižšiu oproti staršiemu modelu 320D2 GC. Vývojári to dosiahli použitím hybridného systému s elektrohydraulickým čerpadlom. Samotný motor navyše vybavili systémom, ktorý automaticky znižuje jeho otáčky (a tým aj výkon a spotrebu) v prípade, že vysoký výkon nie je potrebný.

Nižšia sú aj náklady na servis, a to až o 20 %. Môže za to vystužený odolnejší výložník bagra, ale tiež inovovaný už spomenutý elektrohydraulický systém s menším množstvom prepojovacích hadíc a objemom oleja (nová funkcia automatického predhrievania navyše predlžuje jeho životnosť). Vďaka nižšej spotrebe a lacnejšiemu servisu dosiahnete s takýmto bagrom o 25 % rýchlejšiu návratnosť investície, čo rozhodne nie je zanedbateľné.

Moderný bager  sa nikdy nestratí

Mnohé firmy si už dávno zvykli, že polohu, spotrebu a stav svojich vozidiel môžu vďaka moderným technológiám sledovať v reálnom čase. To isté (a ešte viac) je však už dlho samozrejmosťou aj pre stavebné stroje.

Umožňuje to napr. technológia CAT Product Link od najznámejšieho výrobcu strojov a bagrov Caterpillar. Bager CAT (či iný stroj) odosiela v reálnom čase na centrálne servery údaje o svojom prevádzkovom stave, spotrebe paliva, vyťaženosti či prípadných poruchách. Vy si tak môžete v reálnom čase, ale aj spätne zobraziť polohu stroja na mape, ale tiež všetky ostatné údaje v prehľadných grafoch. Budete tak môcť identifikovať, ktoré stroje a strojníkov by ste mohli vyťažiť efektívnejšie.

Moderný bager chráni ľudské životy a ostatné stavebné stroje 

Každý moderný bager  by mal chrániť strojníka, ale aj okolité stavebné stroje  a ľudí na stavenisku. Vyššiu bezpečnosť dosahujú zosilnenou konštrukciou kabíny, ktorá zároveň umožňuje použiť väčšie presklené plochy a zlepšiť výhľad z kabíny. Bezpečnostné systém dopĺňajú aj cúvacie senzory a kamery nielen vzadu, ale aj na ostatných stranách bagra, ktoré vidia aj tam, kde výhľad z kabíny nestačí.

Nemusíte ho kupovať, prenajme vám ho požičovňa stavebných strojov 

Nevýhodou najmodernejších modelov bagrov s plnou výbavou môže byť ich cena. Nie vždy je však ich kúpa jediným riešením. Nejedna požičovňa stavebných strojov ponúka krátkodobé i dlhodobé prenájmy bagrov i ďalšej techniky, ktoré zaťažia rozpočet vašej firmy minimálne.

 

Čítané: 2662 x