Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Lovecké a poľovnícke nože - na čo sa zamerať pri výbere?

Datum: 16.06.2022

Žiaden poľovník, hubár či milovník prírody, ktorý trávi voľný čas na dobrodružstvách v lesoch by nemal vyraziť z domu bez kvalitného loveckého a poľovníckeho noža. Predstavujeme vám niekoľko tipov, ako nájsť ten správny. 

Lovecké a poľovnícke nože - na čo sa zamerať pri výbere?

Ujasnite si v tom, na čo nôž budete používať

Kvalitný nôž je teda neodmysliteľnou súčasťou výbavy každého, kto sa vyberie do hory. Poľovníci-začiatočníci si možno povedia, že výber noža je hračka, no tí skúsení vedia, že nájsť vhodný nôž môže trvať aj celé hodiny

Takmer denne sa stretávame s tým, že ľudia hľadajú jeden univerzálny a praktický nôž na všetko. Bohužiaľ, asi vás sklameme. Prvou otázkou, na ktorú by ste si mali pred kúpou loveckého noža odpovedať je, že čo od noža očakávate

Poľovníctvo zahŕňa hneď niekoľko činností od odstraňovania krovín cez podávanie prvej pomoci, úpravu terénu, stavanie táboráku až po zvliekanie zveri z kože. Je logické, že na odstraňovanie konárov zo stromu nepoužijete ten istý nôž, ktorý je určený na zvieraciu kožu alebo na krájanie mäsa.

Aké čepele sú k dispozícii?

Lovecké a poľovnícke nože môžu mať buď pevnú alebo skladaciu čepeľ. Výhodou pevnej čepele je, že je odolnejšia a lepšie sa s ňou manipuluje, takže je viac praktická. Je to kvôli tomu, že je pevne vsadená do rukoväte. Ďalej netreba zabudnúť ani na to, že nože s pevnou čepeľou sa ľahšie čistia, pretože nemajú žiadne pohyblivé časti a veľa záhybov, do ktorých by sa mohli dostať nečistoty. 

Na druhej strane tu máme skladacie nože a tie oceníte vtedy, ak hľadáte niečo, čo, je vhodné na každodenné použitie a môžete ho bez problémov nosiť vo vrecku. Inými slovami, vždy ho máte poruke, takže ste pripravení na akciu. Kvalitné kúsky majú poistku backlock, ktorá slúži na to, aby sa nôž samovoľne neotvoril a nezranil vás. 

Vysoko kvalitná oceľ je základ

Ak by bola čepeľ nekvalitná, nôž by ste mohli mať akurát tak vystavený doma na poličke. Kvalita ocele určuje, ako dobre sa bude brúsiť čepeľ, ako dlho vydrží naostrená a, samozrejme, akú životnosť bude mať. Ak hľadáte nôž, ktorý môžete používať dlhé roky, stavte na čepeľ z ocele Böhler N690 či Sandvik 14C28N, ktoré sa považujú za najlepšie z najlepších. Fajnšmekrov a zberateľov exkluzívnych kúskoch určite zaujmú aj poľovnícke nože z damaskovej ocele.

Malý alebo veľký?

Väčší nôž automaticky neznamená, že bude aj lepší. Závisí to od účelu. Ak lovíte menšiu zver, ako sú líšky, veveričky, zajace, vhodnejšia bude menšia čepeľ. Vďaka nej úlovok rýchlejšie stiahnete z kože. Veľká čepeľ by v tomto prípade nebola veľmi spratná, ale na väčšie zvieratá, ako sú medvede, jelene či srny bude perfektná. Čo sa týka rukoväte, mala by vám pekne sedieť v ruke bez tlačenia či šmýkania. 

Nielen praktický pomocník, ale aj estetický doplnok

Ľudia si nekupujú nože len kvôli praktickému využitiu, ale tiež kvôli jedinečnému dizajnu. Bežne sa stretnete s rukoväťami z parohu, alebo exotického dreva, ako je breza, tuja, oliva či cocobolo. A viete, čo je na tom krásne? Vďaka prírodným materiálom je každá rukoväť jedinečná a nikto nebude mať presne taký nôž, ako vy. Profesionálni lovci si potrpia na funkčné, elegantné a dizajnové nože. Poľovníctvo je skrátka životný štýl!

 

Čítané: 3039 x