Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Ako sa stať kapitánom lode v 5 krokoch

Datum: 19.06.2022

Posledné roky mnohí našinci strávili dovolenku na jachtách a zistili, že iný typ dovolenky už zažiť nechcú. Plavba na jachte má veľa výhod - ušetríte peniaze, máte absolútne súkromie, sami si určujete miesto pobytu či natrafíte na malebné pláže, ktoré sú z pevniny nedostupné.

Ako sa stať kapitánom lode v 5 krokoch

Počas plavby loďou nadšení páni skúsia pár minút kormidlovania a podľahnú túžbe sa stať kapitánom. Ako túto túžbu realizovať vám odhalíme v 5 krokoch.

1. Vyhľadanie organizátora kurzu

S nájdením firmy, ktorá kapitánske kurzy organizuje, nebudete mať problémy. Na internete nájdete kontakty na nepreberné množstvo spoločností. Pozor na to, že nie všetky organizujú kurz veliteľa námorného rekreačného plavidla (takto sa odborne kapitánsky kurz nazýva). Niektoré firmy ponúkajú len kurz vodca malého plavidla, ktorý vás oprávňuje na kormidlovanie lode na vnútrozemských tokoch. Nezahoďte ihneď túto myšlienku, pretože kurz je oveľa jednoduchší a riadenie lode na riekach či jazerách má svoje čaro.

2. Pozor na skryté náklady

Ceny kurzu sa pohybujú od 350 do 450 €. Táto cena je len za kurz samotný, teda za teoretickú časť. K uvedenej čiastke si musíte prirátať sumu za kurz rádiotelefonistu, kolky, potvrdenie od lekára a praktickú časť. V závere vás kapitánsky kurz môže vyjsť na cca. 1500 €. Pred tým, ako začnete prezerať ponuky lode na predaj, rátajte so všetkými výdavkami.

3. Teoretická časť

Teoretická časť kurzu trvá zhruba 4 dni a zahŕňa rôzne zaujímavé poznatky - napríklad prehľad zákonov námorného práva, naučíte sa základy navigácie, meteorológie a anglické námornícke frázy. Firmy organizujúce kurzy vám poskytnú učebné mateiály. Po kurze nasleduje ústna a písomná skúška.

4. Kurz rádiotelefonistu

Jeden deň si vyhraďte na kurz rádiotelefonistu, v ktorom sa naučíte ovládať vysielačku. Okrem rôzne vysokej sumy za kurz budete musieť pred zložením skúšky zaplatiť aj kolky skúšky.

5. Vydokladovanie praxe

Teraz si iste poviete, že už konečne môžete pokukávať po lodiach a hľadať jachty na predaj. Nie je to bohužiaľ tak, pretože okrem teórie je nutné získa prax. Na našich riekach alebo na mori musíte kormidlovať loď na trase dlhej 200 námorných míľ.

 

 

 

Čítané: 2827 x