Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Ako zabaliť zásielku, aby dorazila v poriadku?

Datum: 01.07.2022

Naučili sme sa objednávať cez internet takmer čokoľvek – od módy, cez nábytok, drogériu alebo rastliny. Máme teda bohaté skúsenosti s doručovaním zásielok a vieme posúdiť, ktorá firma si na balení tovaru dala záležať a ktorá nie. Ak sa však v úlohe odosielateľa ocitnete vy, zrazu ostávate v pomykove.

Ako zabaliť zásielku, aby dorazila v poriadku?

Ako balík zabaliť tak, aby ho príjemca dostal nepoškodený? Prinášame vám pár tipov, ako balík zabaliť dobre.

S ohľadom na charakter zásielky

Plánujete poslať dieťaťu čisté oblečenie na internát, domáce koláče alebo učebnicu, ktorú si doma zabudlo? Potrebujete doručiť dôležité dokumenty do zamestnania? Predávate tovar prostredníctvom e-shopu alebo inzerátu na internete? Nech idete prostredníctvom DHL Expresná preprava posielať čokoľvek, majte na pamäti charakter zásielky. Či je rozbitná, či sa zničí napr. pokrčením, či v nej odosielate živé rastliny alebo niečo, čo sa môže nedopatrením vyliať alebo doudierať a oškrieť. Tomu potom prispôsobte spôsob, akým budete zásielku chrániť. Nie vždy stačia bublinkové fólie alebo ochrana papierom, aby tovar v krabici nelietal. Ak navyše plánujete zabaliť balík ekologicky, treba to vymyslieť tak, aby sa využité ochranné prvky dali zrecyklovať. Využiť môžete napríklad staré noviny, letáky, skartované papiere, drevené vlasy a pod. To, čo by sa mohlo v balíku počas prepravy vyliať alebo vysypať, treba zabaliť do nepriepustného vrecka a okolie vrchnákov oblepiť lepiacou páskou. Živé rastliny na cestu pripravte tak, aby mali dostatok vlahy a kyslíka, a zároveň sa v balíku nevysypali.

Balíme nákladný balík

Pokiaľ ide o paletové zásielky, vzhľadom na ich veľkosť a váhu treba ešte viac myslieť na možnosti ich presunu. Balíky si počas svojej prepravy prejdú veľkú cestu. Smerujú na príjem do Service Point, potom do doručovacieho depa a ešte aj k zákazníkovi. Preto balík treba upevniť na paletu, s ktorou sa bude dať manipulovať s vysokozdvižným vozíkom alebo manuálnym vidlicovým vozíkom. Tu sa dostávame k otázke zodpovednosti za balík. Ak by došlo k jeho poškodeniu alebo by jeho preprava spôsobila zamestnancovi prepravnej spoločnosti úraz, v prvom rade sa bude skúmať, či bola zásielka zabalená správne. Viete si predstaviť, že by ste odosielali niečo, čo by mohlo pri nesprávnom zabalení ohroziť životné prostredie či spôsobiť požiar? Zodpovednosť stojí na pleciach zákazníka, to ale neznamená, že treba cítiť pri odosielaní zásielky stres.

Používanie kvalitných baliacich materiálov a správne označovanie zásielok

Pri odosielaní akejkoľvek zásielky treba baliaci materiál prispôsobiť jej veľkosti. Málo naplnené krabice alebo naopak preplnené krabice môžu tovar poškodiť alebo prasknúť. Využívajte pevné materiály, ktoré sa len tak ľahko neprederavia, sú odolné voči vode alebo mastnote. Ideálne sú vlnité lepenky s kvalitným vonkajším plášťom, prípadne dvojvrstvové lepenky pre cenné zásielky. Krabice je potrebné označiť štítkom s adresou odosielateľa a prijímateľa, ak odosielate niečo cenné, rozbitné alebo nebezpečné, je potrebné to na každom balíku vyznačiť nápisom alebo šípkami, ako klásť balík (šípka smerujúca nahor). Pri odosielaní viacerých balíkov v rámci jednej zásielky treba na balík vyznačiť počet balíkov napr. 1 z 3. Plánujete použiť tú istú škatuľu na odosielanie balíka druhýkrát? V tom prípade ju treba zbaviť všetkých starých štítkov, a ak ju chcete trocha zosilniť, použite pevnú lepiacu pásku.

Ak sa budete pri balení zásielok riadiť našimi radami, vždy sa môžete spoľahnúť na to, že bude váš balíček doručený v poriadku.

Čítané: 3090 x