Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Perá značky Parker urobia z písania akt dokonalosti

Datum: 14.07.2022

Písanie ide ruka v ruke s čítaním a získavaním vedomostí ako v škole, tak neskôr v ďalšom profesijnom živote. A tak si robíme poznámky na poradách, značíme si do kalendárov dôležité termíny alebo si len počas chvíľky voľna lúštime krížovku.

Perá značky Parker

Pero sa stalo súčasťou nášho života a od jeho kvality či ergonómie často závisí aj náš krasopis. To sú bežné perá. Ale sú tu aj perá, ktoré sú natoľko kvalitné a reprezentatívne, že podpis takýmto perom odzrkadľuje nie len dôležitosť daného aktu, ale tiež vkus a postavenie jeho majiteľa.

Kam až siaha história?

Dalo by sa povedať, že písmo je staré ako ľudstvo samo. Nie vždy sa však, samozrejme, písalo perom. Už starí Egypťania písali na dlhé zvitky papyrusu špeciálnymi tenkými steblami a takým obyčajným vtáčím brkom sa písalo až do polovice 19. storočia. No a vytesávanie do kameňa, dreva či na hlinené doštičky patrilo pravdepodobne na začiatok tejto dlhej vývojovej etapy pera. Ani atrament však nemal v minulosti tekutú konzistenciu. Bol tuhý a vyrábal sa zo zmesi sadzí zmiešaných s glejom. Až po vynáleze pergamenu sa začalo písať prevažne dlhým husím brkom, ktoré sa máčalo do fľaštičky s rastlinným atramentom.

V druhej polovici 19. storočia a začiatkom 20. storočia sa začalo nahrádzať duté jadro husieho brka kovovým hrotom. Jedným z najznámejších druhov pier na písanie sa stalo guľôčkové pero, za ktorým stojí argentínsky novinár maďarského pôvodu László Bíró. Charakteristickým prvkom guľôčkového pera je, ako už z názvu vyplýva, malá guľôčka uprostred dutého kovového hrotu. Vďaka nej sa na papier dostáva len toľko atramentu, koľko je potrebné. V súčasnosti však perá na rovnomerný prenos atramentu nepoužívajú len guľôčku.

A tu sa dostávame k značke, ktorá od svojich počiatkov bola synonymom kvality a dokonalosti v písaní. Perá Parker dostali pomenovanie po svojom vynálezcovi. George S. Parker bol zle plateným učiteľom v americkom mestečku Janesville, a tak si na živobytie musel privyrábať aj predajom pier. Postupom času sa od predaja dostal k opravovaniu a neskôr aj zdokonaľovaniu pier, až v roku 1894 skonštruoval pero Lucky Curve, ktoré vďaka originálnemu vedeniu atramentu nielen pekne písalo, ale konečne nešpinilo prsty, ako všetky perá z tej doby. A tu niekde sa začína novodobá história pera Parker.

Prečo práve perá Parker?

Všetci dobre vieme, že nájsť naozaj kvalitné a elegantné pero, ktoré navyše aj pekne píše, nie je vôbec jednoduché. Možno takto podobne rozmýšľali ľudia v dobe, keď pán Parker uviedol na trh svoje prvé a neskôr aj ďalšie modely pier. Niektoré sa stali súčasťou známych literárnych diel, hudobných a muzikálových skladieb, no písala nimi aj armáda amerických vojakov na fronte. Z pestrej palety materiálov, prevedení a modelov si mohol vybrať naozaj každý – chudobný aj bohatý. Aj dnes sú perá Parker elitou vo svete pier a sú symbolom luxusu, precíznosti a dokonalého remeselného spracovania. Sú rovnako vhodné na podpisovanie významných dokumentov, zmlúv, ale aj ako dokonalý darček či zberateľský unikát. Mnohé kúsky sa môžu pýšiť takým jedinečným spracovaním, že sa právom zaraďujú medzi tie najluxusnejšie perá vôbec.

Niekedy je ťažké vymyslieť darček niekomu, kto má všetko. Stále je tu však niečo, čo svojou hodnotou atakuje aj drahé a luxusné dary, no aj napriek svojim kompaktným rozmerom poukazuje veľkosť a vycibrený vkus darcu. Áno, sú ideálnou pozornosťou pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu a jedinečnosť tejto značky. Sú darom, ktorým určite nič nepokazíte.

Čítané: 2856 x