Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

S letným upratovaním myslite aj na vašich blízkych

Datum: 29.07.2022

Leto je ideálnym obdobím, kedy máme kopec času spraviť komplexné upratovanie celej našej domácnosti. Aspoň párkrát do roka je potrebné spraviť veľkú revíziu, zbaviť sa nepotrebného a upratať každý kút.

S letným upratovaním myslite aj na vašich blízkych

Približne v druhej polovici leta prichádza čas na to, aby sme upratali aj na miestach posledného odpočinku našich blízkych. Nastáva čas na dôkladné vyčistenie, ale aj sledovanie tohtoročných trendov v aranžovaní hrobov a premýšľanie nad nadchádzajúcou sezónou.

Úcta a nostalgia

Upratovať miesta posledného odpočinku našich blízkych v jesenných mesiacoch, kedy už býva chladné a sychravé počasie nie je úplne komfortné, preto práve leto využívajú mnohý z nás na tieto činnosti. Dôležité je povrch pozametať, vyčistiť vlhkou handričkou a zbaviť všetkých nečistôt, ako je mach, tráva, listy, hlina či zaschnuté kvapky od dažďa. Potom prichádza na rad rozmýšľanie nad novou výzdobou a dekorovaním.

Viete, že aj pri aranžovaní hrobov platia mnohé vymedzené pravidlá? Výzdobou nepodporujeme žiadne kontrasty, ale jednotný štýl veľkosti a farby kvetov, ale aj tradičného svetla kahancov na hroby. Svetlo je živé, v tmách prináša nádej a zaháňa strach. Chceme nimi vyvolať efekt večného svetla, útulného a vizuálne príjemného, ktorý nesie isté symboly – deťom a mladším zosnulým venujeme biele až jemne ružovkasté, starším jasné žlté, modré až fialové pomocou umelých LED svetiel.

Výzdoba v živých farbách?

Vyššie spomínanú symboliku farieb možno uplatniť ako na svetle sviečok, tak aj na kvetoch. Živé alebo umelé? Večná dilema, pričom dôležitejšie je, aby smútočný aranžmán dlhodobo podporoval slávnostnú atmosféru.

Máme na výber buď do umelých ikebán vložiť živý prvok (lupene ruží, šišky či jabloňovú vetvičku), alebo ho ako motív aplikovať na nových sviečkach a svietnikoch. Za predpokladu priaznivého počasia ich možno honosne umiestniť na podložky. Vyvoláme tým ešte útulnejšiu, „živú“ atmosféru. Na týchto doplnkoch by nemal chýbať aspoň jeden odtieň bielej a červenej, resp. skvelou odporúčanou kombináciou je zelená s krémovou a žltou.

 

 

Zdroj obrázku: Ewalds.sk

Čítané: 2308 x