Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Není dôvod sa trápiť s trávnikom, správna kosačka uľahčí prácu lahko a priamo!

Datum: 21.08.2022

Kúpa novej kosačky rozhodne nie je každoročnou záležitosťou. Preto by ste si mali jej kúpu poriadne premyslieť a pred uskutočnením nákupu si položiť niekoľko základných otázok. Záleží nám na tom, aby ste boli s výberom spokojní a preto sa vám tento proces pokúsime čo najviac uľahčiť.

Není dôvod sa trápiť s trávnikom, správna kosačka uľahčí prácu lahko a priamo!

Aké velké bude kosenie?

Základným faktorom pre výber kosačky je veľkosť plochy, pre ktorú bude určená. Od tohto parametra je potom možné odvodiť šírku záberu, akú budete potrebovať.

Pre menšie plochy do 700 m2 je vhodná elektrická kosačka - jej výhodou je nižšia hmotnosť, jednoduchšia manipulácia a minimálne nároky na údržbu. Ak nemáte prístup k elektrickej zásuvke alebo radšej preferujete tichú prevádzku stroja, stavte na akumulátorovú kosačku, alebo prevíjanie elektromotorov.

Pre väčšie plochy nad 700 m2 je vhodnejšia voľba motorovej kosačky. Tie spravidla disponujú vyšším výkonom a nie sú závislé na prívode elektriny. Do úvahy pripadá aj možnosť zaobstarania kosačky s viacerými akumulátormi - po vybití jedného vložíte druhý a veselo kosíte ďalej.

Vzhľadom na to, že pri kosení väčších plôch s rozmermi nad 1800 m2 pomocou kosačky so záberom nad 53 cm nabeháte viac ako 4 km, nehovoriac o častom vysypávaní koša, odporúčame zvoliť rider alebo záhradný traktor. Tieto stroje Vám ponúknu nielen maximálne pohodlie ale aj širší záber, väčšiu rýchlosť a objemnejší zberný kôš.

Aká je plocha?

Pre členité plochy s množstvom stromov, kríkov, záhonov alebo iných prekážok je vhodnejšie zvoliť kosačku s benzínovým alebo akumulátorovým pohonom. Vyhnete sa tak problémom so zachytávaním kábla ako pri elektrických kosačkách. Zabezpečíte bezproblémový pohyb okolo prekážok a nemusíte mať obavy z toho, že sa Vám bude kábel neustále zamotávať alebo príde k jeho náhodnému preseknutiu.

Pre členité plochy je tiež lepšie zvoliť kosačku s užším záberom, jednoduchšie sa s ňou manipuluje okolo prekážok a bez problémov prejde aj zúženými priestormi.

Ak máte Váš trávnik prerušovaný množstvom prekážok, nie je potreba kosačky s pojazdom nevyhnutná. Naopak, ak ide o plochu bez prekážok alebo len s minimálnymi obmedzeniami, využijete funkciu pojazdu naplno. Ovládanie kosačky s touto funkciou je v tom prípade oveľa jednoduchšie a problémy pri tlačení nerobí ani naplnený kôš.

Ako často kosíme?

Ak kosíte v pravidelných intervaloch, vystačíte si aj so strojom s nižším výkonom. Naopak ak na Váš trávnik nemáte toľko času a stáva sa, že tráva prerastie, je vhodnejšie pouvažovať nad kúpou výkonnejšieho modelu s benzínovým pohonom, ktorý zvládne aj vyššiu a hustejšiu trávu.

Pri pravidelnom kosení môže byť zaujímavá kosačka s funkciou mulčovania, vďaka ktorej je tráva rozsekaná na malé kúsky a vrátená späť ku korienkom, kde pôsobí ako prírodné hnojivo.

Ak nemáte na starostlivosť o trávnik dostatok času, pomôže Vám s jeho kosením robotická kosačka, ktorá sa v prípade potreby sama dobije a vďaka dažďovému senzoru nezačne pracovať, ak bude trávnik premočený. Žiadna hrozba že by poškodila prúdový chránič určite nebude.

Pre trávnaté plochy, pri ktorých sa nepredpokladá pravidelné kosenie je možné zvoliť lištovú kosačku alebo bubnovú kosačku. Okrem extra veľkého záberu jej nerobí problém ani vysoká tráva či hrubé stonky. Trávu nerozdrví a preto je po kosení vhodná napr. na sušenie.

Aký je trávnik?

Na starostlivosť o reprezentatívny trávnik je najvhodnejšia vretenová kosačka, ktorá je vďaka čistému strihu veľmi šetrná k trávniku. Chybu neurobíte ani ak si vyberiete rotačnú kosačku, je však nutné, aby umožňovala nastavenie výšky kosenia od cca 20 mm. Dôležité je myslieť na zarovnanie okrajov trávnika, to môžete uskutočniť napr. vhodným vyžínačom alebo nožnicami.

Bežné kosenie trávnika zvládnu v podstate všetky rotačné kosačky. Záleží na vašich preferenciách, voľbou kosačky s viacerými stupňami nastavenia výšky kosenia však určite nestúpite vedľa. Ak je trávnik hustejší, zamerajte sa na vyšší výkon.

Na kosenie trávnika lúčneho typu je nutné zvoliť výkonný benzínový motor, objemný kôš a možnosť nastavenia väčšej výšky kosenia, vhodný bude tiež stroj s možnosťou bočného vyhadzovania.

 

Čítané: 2293 x