Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Aby bol váš psík šťastný

Datum: 15.09.2022

Nikto, kto nežije so psíkom, nevie pochopiť, že chovatelia psov považujú toto zvieratko za člena rodiny. A každému členovi rodiny sa snažíte dopriať to najlepšie, snažíte sa, aby bol šťastný.

Aby bol váš psík šťastný

Samozrejme, že krásny a šťastný život chcete dopriať aj svojmu štvornohému priateľovi. Viete, čo potrebuje pes pre šťastie a čím mu urobíte najväčšiu radosť?

Doprajte psíkovi kvalitnú stravu

Jedine zdravý psík môže byť šťastný. Na zdravie a vitalitu psíka vplýva vo veľkej miere to, čo mu dávate do misky. Je jedno, či psa kŕmite konzervami, alebo mu kupujete granule pre psov. Dôležité je, aby išlo o kvalitnú stravu. Všímajte si zloženie krmiva pre psov. Vyhýbajte sa produktom, ktoré obsahujú namiesto mäsa obilniny a umelé látky. Ak chcete, aby váš pes naozaj prospieval, vyskúšajte prejsť na surové mäso, kosti a zeleninu. Tento spôsob kŕmenia sa nazýva barf strava a je pre psa najzdravším variantom.

Venujte psíkovi pozornosť

Psík nie je vec, ale živá bytosť, ktorá potrebuje vašu pozornosť. Okrem venčenia a kŕmenia psy milujú hranie a zbožňujú tiež to, keď sa s rozprávate. Pohladkanie a škrabkanie by malo byť každodennou rutinou. Pozornosť znamená aj starostlivosť o srsť, kúpanie, ošetrovanie zúbkov, čistenie uší či strihanie pazúrikov. Všetky tieto aktivity psík ocení a bude sa cítiť lepšie.

Psíka netreba príliš rozmaznávať

Na jednej strane je vaša nekonečná láska k psíkovi a na druhej výchova. Garantujeme vám, že každý pes potrebuje vedieť, kto je v dome pánom. Musí poznať základné povely ako sadni, ľahni, stoj, nesmieš, k nohe a poď sem. Pri výcviku využívajte pamlsky pre psov. Ak je váš pes príliš hyperaktívny alebo ho nezvládate, radšej sa obráťte na skúsených kynológov, ktorí aj z najväčšieho nespratníka vyčarujú ukážkového a poslušného psa.

Psíka je nutné socializovať

Psík je spoločenský tvor, potrebuje nielen vašu prítomnosť, ale tiež psích kamarátov. Preto sa druhým psom nevyhýbajte a na prechádzke sa snažte nájsť psa, s ktorým by si váš maznáčik rozumel. Nechajte pokojne psíka ňufkať. Očuchávanie trávy je pre psov ako sociálna sieť, cez ktorú si navzájom predávajú správy a informácie. Trasy prechádzok sa snažte meniť, aby mal pes nové podnety. Nezabudnite ani na obľúbené hračky, ktoré vám každú vychádzku so psíkom spríjemnia a zabavia vás i vášho maznáčika.

 

Čítané: 2151 x