Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Drobné ovocie do záhrady

Datum: 29.09.2022

Drobné ovocie v záhrade poteší nielen deti, ale i dospelých. Veď kto by nechcel pri pomyslení na drobné ovocie len otvoriť dvere do záhrady a odtrhnúť si, po čom jeho chuťové bunky aktuálne túžia.

 

Drobné ovocie do záhrady

Ak nemáte veľkú záhradu a čas aktívne sa venovať dennodennému obrábaniu pôdy, je drobné ovocie ideálnou alternatívou k iným druhom, ktoré vyžadujú zvýšenú starostlivosť. Drobné ovocie na ovocných kríčkoch vydrží dlhšie čerstvé ako to kúpené z obchodu.

Jahody 

Jahody sú snáď najbežnejším drobným ovocím. Darí sa mu v pôde v záhrade, no nájdeme ho aj vo vyvýšených záhonoch alebo aj v črepníkoch. Pri výbere vhodného druhu jahôd sa zaujímajte o obdobie, v ktorom budete zbierať sladké plody, pretože nie všetky druhy jahôd rodia celoročne. Rozmožujú sa pomocou poplazov, no pohodlnejšou alternatívou je nákup hotových sadeníc jahôd, ktoré sú už zakorenené. Sladké jahôdky dozreté na slniečku sú chuťovo oveľa lepšie ako tie z obchodu. A za jahodami z vlastnej záhradky ani nemusíte chodiť ďaleko. 

Maliny 

Pôvodne invazívny druh s drobnými plodmi sa rokmi šľachtenia premenil na vyšľachtené druhy, ktoré majú oveľa väčšie plody ako pôvodný druh. V obchode nájdete červené aj žlté maliny, existujú aj druhy bez pichliačov. Tie sú obľúbenejšie v rodinách s deťmi. Niektoré druhy malín možno pestovať vo väčšom črepníku, iné radi rastú vo voľnom priestranstve. Nezabúdajte, že niektoré druhy malín sa rozmnožujú a budete ich musieť časom preriediť. Maliny z vyšľachtených kríčkov môžu byť naozaj veľké. Kto by už odolal malinovej chuti čerstvo odtrhnutých malín spoza terasy. 

Čučoriedky 

Stále väčšej obľube sa teší aj domáce pestovanie čučoriedok. Čučoriedky sú na pestovanie iba trošku náročnejšie, vyžadujú kyslú pôdu. Na ich pestovanie budete potrebovať rašelinu, v ktorej sa čučoriedkam veľmi darí. Nie je to však veľká veda, pri voľbe vhodného stanovišťa a pôdy sa aj vy môžete onedlho dočkať vlastnej úrody čučoriedok. 

Ríbezľa 

Ríbezľu nájdete v mnohých variáciách. Obľúbené sú červené, biele aj čierne ríbezle. Vhodné sú na koláče, no potešia aj milovníkov surového drobného ovocia. Pokiaľ nechcete kríček ríbezlí, zaobstarajte si stromčekovú ríbezľu. Je špeciálne štepená na kmienku. Okrem plodov poteší aj vaše oko, pretože ríbezľa svojimi farebnými plodmi doplní aj vzhľad vašej záhrady. Gazdinky domáce ríbezľe dozaista využijú aj v koláčikoch. Pri prebytku si ich môžete aj zamraziť. 

Egreš

Egreše už nemusia byť len kyslé, aké si mnohí pamätáme z detstva na dedine u starej mamy. Dnešných egrešov je na výber viac druhov, červené ergeše sú o poznanie sladšie ako jeho kyslejšia biela varianta. Vhodné sú aj na zaváranie a neskoršie použitie v zime. 

Iné zaujímavé druhy drobného ovocia ako napríklad arónia alebo zemolez sa čoraz viac pestujú v našich podmienkach. Pri výbere vhodného ovocia na vašu záhradu sa nebojte poradiť v záhradkárstve, určite vám pomôžu vybrať vhodné druhy k spokojnosti celej rodiny.

Čítané: 2259 x