Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Práca za nastaviteľným stolom - dosiahnite zdravý balans medzi státím a sedením

Datum: 23.10.2022

O tom, že osemhodinové sedenia za stolom je nezdravé ste určite už počuli. Riešením tohto problému sú čoraz častejšie ospevované výškovo nastaviteľné stoly, ktoré umožňujú vykonávať pracovné činnosti v stoji.

Práca za nastaviteľným stolom - dosiahnite zdravý balans medzi státím a sedením

Ako často však striedať polohy, aby bola dosiahnutá zdravá rovnováha medzi státim a sedením počas pracovnej doby?

Môžem používať nastaviteľný stôl celý deň?

Výškovo nastaviteľný stôl môžete používať celý deň, nie je však vhodné nechať ho počas celej pracovnej zmeny v jednej polohe. Osem hodinové státie predstavuje pre telo záťaž a vyvíja tlak na svaly a kĺby, preto je potrebné nastavenie stola, resp. výšku pracovnej plochy, striedať v pravidelných intervaloch.

Ako často striedať prácu v stoji a v sede?

Pre maximálne pohodlie a dosahovanie potrebnej produktivity je odporúčané prechádzať z práce v stoji do sedu každých 30 až 60 minút. Obmieňajte ich v pomere 1:1 alebo 2:1.

Aká je ideálna poloha pri rastúcom stole?

Aby ste dosiahli komfort a maximálny úžitok z výškovo nastaviteľného stola, je dôležité zamerať sa na jeho správne nastavenie. Výšku pracovnej dosky môžete korigovať manuálne pomocou kľuky alebo elektricky za pomoci motorčeka. Upravte stôl tak, aby ste ruky dokázali držať v 90 stupňovom uhle, a to bez ohľadu na to, či stojíte alebo sedíte. Ergonómiu pri práci podporuje aj vhodne nastavený monitor - horná hrana displeja by mala byť zarovno s očami. Pomôcť vám s tým môže príslušenstvo k nastaviteľným stolom, napr. držiak na monitor či vyvýšený nadstavec, tzv. monitor rise.

Ako si rýchlejšie zvyknúť na prácu v stoji?

Spočiatku môžete mať problém zvyknúť si pri práci na počítači stáť, niekoľko užitočných tipov vám s tým však pomôže. Nikdy na to nechoďte zhurta - začnite s pár minútami denne, postupne môžete pridávať. Ak sa cítite unavení, posaďte sa alebo si urobte prestávku a choďte sa prejsť, pokojne len do kuchynky a späť. Držte telo v správnej pozícii, nepredkláňajte sa (vystretá chrbtica by mala kopírovať tvar písmena S) a vyrovnajte tlak na nohy. Zároveň stavte na pohodlnú obuv. Vhodným doplnkom k rastúcim stolom je aj protiúnavová podložka.

 

Zdroj foto: epixproductions / Shutterstock.com

Čítané: 2505 x