Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Teambuilding, ako dobre a kvalitne vyvinúť pozitívny kolektív!

Datum: 29.11.2022

Príjemné pracovné prostredie prináša aj uspokojivé výsledky. Ak chcete efektívne viesť tím, musíte najprv vytvoriť dobré pracovné vzťahy s každým členom tímu. 

Teambuilding

Vaše vzťahy s ostatnými členmi tímu sú dôležité na splnenie vašich úloh, termínov a dosiahnutie cieľov spoločnosti.

Či už pracujete v malom alebo veľkom tíme, team building je nevyhnutný. Prečo? Aké ponúka výhody a čo môžete s vaším tímom podniknúť?

Teambuilding je jednou z efektívnych možností, ako vzdelávať pracovníkov za účelom dosiahnutia ich rozvoja. Slovo teambuilding pochádza z angličtiny a v preklade znamená budovanie tímu. Je to súbor rôznych aktivít často prebiehajúcich v prírode, ktoré sú koncipované tak, aby zlepšili tímový výkon a spoluprácu medzi zamestnancami firmy.

Význam teambuildingu teda spočíva v zapojení kolegov do rôznych aktivít mimo pracoviska, vďaka čomu sa naučia vzájomnej spolupráci a dokážu fungovať ako skutočný tím aj v pracovnom prostredí.

Druhy

Druhy teambuildingu môžu byť rôzne. V súčasnosti sú obľúbené online teambuildingové aktivity ako napríklad videohovory na kávu alebo čaj v rámci prestávok v práci. Niektorí ľudia však potrebujú viac akcie. Pre tých sú určené rôzne indoor alebo outdoor aktivity, pod ktorými si môžete predstaviť naozaj všetko – od cvičenia jogy, túr do hôr až po firemný paintball.

Ponuka pre firmy sa zvyčajne rieši individuálne, priamo na mieru a podľa požiadaviek firmy. Teambuilding nemusí byť vždy lacnou záležitosťou a niekedy potrebujete presvedčiť kompetentných a nadriadených o jeho dôležitosti.

Výhody

Tu sú niektoré z kľúčových výhod budovania tímu a prečo by ste mali mať vo svojom podnikaní nejakú iniciatívu na budovanie tímu.

Aktivity, ktoré vytvárajú priestor pre diskusiu, zlepšujú komunikáciu medzi zamestnancami a manažmentom. Práve to môže zlepšiť vzťahy medzi kolegami a následne zvýšiť produktivitu.

Okrem toho teambuildingové aktivity vyžadujú, aby kolegovia spolupracovali, čo zlepšuje schopnosť myslieť racionálne a strategicky. Tímy, ktoré sú schopné definovať problémy a určiť kroky pre ich riešenie, sa budú vedieť schopnejšie chopiť vedenia, keď sa problém objaví v pracovnom živote.

Kreativita a inovácia sú najmä dnes vo svete biznisu veľmi dôležité a dobrý teambuilding ich môže zvýšiť aj medzi zamestnancami, ktorí by sa za kreatívnych nepovažovali. Cvičenia na budovanie tímu, ktoré podporujú spoluprácu, pomáhajú rozvíjať tímovú prácu, ktorá je kľúčová pre rozvoj kreativity, výsledkom porovnatelné k doplnky výživy pre hráčov.

Tipy na teambuilding aktivity

Aktivity pre budovania tímu môžu mať zásadný význam, pokiaľ ide o spokojnosť s prácou a organizačný úspech. Ale aj pri tých najlepších úmysloch nestačí len dať dokopy skupinu ľudí a očakávať, že sa skvelý tím vytvorí sám. Teambuildingové aktivity sa môžu ukázať ako chýbajúci článok, ktorý vašej skupine pomôže cítiť sa viac prepojení a schopní efektívnejšie spolupracovať.

Menšie skupinky

Rozdeľte zamestnancov na viacero menších skupín a dajte im úlohu alebo cieľ, ktorý majú dosiahnuť. Prejaví sa tak ich individualita, kooperácia s ostatnými. Nezabúdajte na to, že firma nemusí byľ stále spolu. Jedna skupina sa zabáva pri spoločnej hre, druhá je zase na tanečnom parkete, a tretia možno šla na krátku jazdu a zobrali elektrické bicykle. Jednotlivé vzťahy sa utužujú práve vtedy, keď sa zamestnanci môžu prejaviť. Vyhnite sa teda tomu, aby sa vaši zamestnanci stratili v dave. Nezabúdajte preto na menšie skupinky. Maximálne do 10 ľudí.

Zdieľanie emócií a zážitkov

Zdieľanie zážitkov nie je novým fenoménom. Existujú desiatky vedeckých štúdii, ktoré sa týmto fenoménom zaoberajú. Skupina ľudí (zamestnancov) je postavená pred problém, alebo úlohu ktorý spoločnou snahou musia vyriešiť. Často s tým môžete stretnúť pri najrôznejších teambuildingových hrách. Podobný princíp využívajú aj snahy aktivizovať zamestnancov v rôznych dobrovoľníckych organizáciách, alebo eventoch. Natieranie plotu, alebo upravenie detského ihriska je obľúbenou formou budovania kolektívneho firemného ducha a súčasne tým robíte dobrý skutok.  Dobrovoľníctvo ma však svoje úskalia. Zväčša je to viazané iba na konkrétny termín a niekedy počas celodennej dobrovoľníckej akcie záujem zamestnancov o túto aktivitu klesá.

Escape hry

Čoraz vyhľadávanejšou formou budovanie tímu sú aj najrôznejšie escape room. Princíp je veľmi jednoduchý Skupina zamestnancov je uzatvorená v určitom priestore a ich spoločnou úlohou je do určitého časového limitu sa dostať z daného priestoru, alebo nájsť ukrytý predmet.  Dokážu to urobiť iba vtedy, ak začnú spolupracovať, rozdelia si jednotlivé úlohy a vybuduje sa spomedzi nich jeden, ktorý  má posledné slovo. Ide o zaujímavú formu zážitkov pre zamestnancov a súčasne aj možnosť pre HR oddelenie odhaliť skryté vlastnosti svojich pracovníkov. „Záujem firiem o escape hry za účelom zábavy pre zamestnancov a súčasne aj budovania tímu významne rastie,“ konštatuje Bohuš Zach za agentúru zazito.ooo, ktorá sa špecializuje na takýto netradičný formát  zábavy. Na rozdiel od iných aktivít spája spoločné zážitky a aktívne riešenie úloh do jedného celku.

 

Čítané: 2659 x