Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

6 vecí, s ktorými vám pomôže fakturačný program

Datum: 29.11.2022

Začínajúci podnikatelia často využívajú voľne dostupné šablóny v Exceli, ktoré obsahujú chyby a nevyzerajú príliš reprezentatívne.

6 vecí, s ktorými vám pomôže fakturačný program

Ak fakturáciu riešite podobne, možno je načase, aby ste sa porozhliadli po šikovnom fakturačnom programe. Prečítajte si, aké má výhody v porovnaní s Excelom.

Fakturácia vám pôjde rýchlejšie od ruky

V inteligentnej fakturačnej aplikácii vystavíte faktúru pomocou pár kliknutí. Väčšinu údajov na faktúre totiž vyplní za vás – napríklad údaje o odberateľovi stiahne z registra firiem alebo adresára vašich klientov.

V programe si tiež môžete vytvoriť cenník, vďaka ktorému sumy na faktúrach nemusíte dopĺňať ručne, ale iba vyberiete položky zo zoznamu.

Keď fakturujete každý mesiac tomu istému klientovi rovnakú sumu, fakturačný program vás zbaví otrockej práce vďaka funkcii pravidelná fakturácia. Faktúru v programe vystavíte raz a zvolíte počet opakovaní (napríklad jedenkrát mesačne). Fakturačný program ju potom sám vytvorí a hneď odošle klientovi, takže sa nemusíte ďalej o nič starať.

Prestanete robiť chyby v dokladoch

S automatickým vyplnením údajov budete mať istotu, že sa vyhnete chybám a preklepom, na ktoré vás Excel neupozorní. V prípade, že patríte k platiteľom DPH, špecializované fakturačné programy za vás dajú pozor aj na správne vypočítanie dane.

Okrem toho dozrú aj na všetky zákonom predpísané náležitosti, a to aj keď ste platiteľom DPH alebo vediete účtovníctvo.

Zvolíte si vlastný dizajn faktúr

V iDoklade a ďalších programoch na faktúry si z prednastavených šablón vyberiete takú, ktorá sa najlepšie hodí vášmu podnikaniu. Sami si zvolíte farby a podľa potreby doplníte logo, podpis, sken pečiatky či napríklad QR kód na rýchlejšiu platbu. Faktúra je tak prehľadná a pôsobí profesionálne.

TIP: V prípade, že prechádzate zo šablóny v Exceli, vyskúšajte jednoduchý fakturačný systém – iDoklad. Intuitívne sa ovláda, faktúru v ňom vystavíte za minútu a ak nemáte viac ako 5 klientov, je pre vás dostupný zadarmo a bez časového obmedzenia.

Program za vás postráži dôležité limity

Niektoré fakturačné programy vás upozornia, keď sa blížite k hranici 49 790 eur, od ktorej platí povinnosť registrovať sa za platiteľa DPH.

Napríklad iDoklad do celkového obratu počíta súčet súm na:

  • vystavených faktúrach,
  • dobropisoch
  • a predajkách.

Len čo vami vystavené faktúry za 12 kalendárnych mesiacov prekročia sumu 49 790 EUR, po prihlásení vám iDoklad zobrazí upozornenie, takže máte čas sa na zásadnú zmenu pripraviť.

Udržíte si poriadok vo faktúrach a financiách

Keď máte fakturačný program, nemusíte doklady triediť v priečinkoch v počítači alebo ich sťahovať z e-mailu. Veľa fakturačných programov beží v cloude a ku všetkým dokladom sa jednoducho dostanete odkiaľkoľvek.

Lepšiu orientáciu v podnikateľských financiách vám spríjemnia prehľadné grafy príjmov a výdavkov. Vďaka nim okamžite uvidíte, ako sa vám v podnikaní darí.

Fakturačný systém vám uľahčí prácu aj pri spracovaní dane z príjmov fyzických osôb – vygenerujete v ňom podklady k daňovému priznaniu, či už daníte paušálom alebo vediete daňovú evidenciu.

Komunikujete s účtovníkom na diaľku

Externý účtovník si priamo z fakturačného programu stiahne vaše doklady na zaúčtovanie. Prípadne fakturačný program napojíte na jeho účtovný systém. V oboch prípadoch sa vyhnete zbytočným stretnutiam, zdĺhavému odovzdávaniu alebo prepisovanu dokladov.

Vyskúšajte si to hneď

Ak sa každý mesiac trápite s fakturáciou v Exceli, vyskúšajte zmenu. iDoklad môžete využívať zadarmo do 5 klientov bez časového obmedzenia. Vyskúšate si všetky funkcie a potom sa rozhodnete, aké predplatné si vyberiete.

 

 

Zdroj obrázku: wutzkohphoto / Shutterstock.com

Čítané: 2895 x