Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Ako zdravo kŕmiť svojho štvornohého miláčika alebo krmivo pre psov bez obilnín - čo sa oplatí o tom vedieť?

Datum: 20.01.2023

Pretože nám na našich miláčikoch veľmi záleží, všetci sa snažíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme sa o nich dobre postarali. Udržujeme ich v čistote, dbáme na to, aby mali dostatok pohybu a snažíme sa im zabezpečiť tú najlepšiu možnú stravu. Každý majiteľ domáceho maznáčika vie, že jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžeme urobiť pre starostlivosť o našich domácich miláčikov, je uistiť sa, že jedia kvalitné krmivo. Čo sa teda o krmive oplatí vedieť?

Ako zdravo kŕmiť svojho štvornohého miláčika

Základom je vhodne zvolená strava

Vytvorenie zdravých stravovacích návykov vašich štvornohých priateľov je rozhodujúce pre ich zdravie a pohodu. Vhodná strava pomáha zlepšovať kvalitu ich života, chráni ich pred vznikom zdravotných komplikácií, a dokonca im pomáha žiť dlhšie. Naopak, dôsledky podávania nevhodnej potravy zvieratám môžu byť naozaj hrôzostrašné. Samozrejme, tento koncept nie je taký jednoduchý, ako sa zdá. Niektoré domáce zvieratá majú jedinečné potreby. Staršie domáce zvieratá majú iné potreby ako mladšie, a domáce zviera s nadváhou bude vyžadovať iné krmivo ako zviera s podváhou.

Pri výbere vhodného krmiva nám nepomáha fakt, že sme každý deň bombardovaní reklamami o tom, čím je najlepšie kŕmiť domáceho maznáčika. Vaši priatelia, rodina, susedia a spolupracovníci majú pravdepodobne tiež mnoho rád, a hoci niektoré z nich sú určite užitočné, niektoré môžu byť sporné. Poradíme vám preto, ako vybrať najlepšie krmivo pre vašich maznáčikov.

čo sa oplatí o tom vedieť (4).jpg

Ako kŕmiť vašu mačku?

Krmivo pre mačky je, samozrejme, najbezpečnejšou možnosťou kŕmenia vašej mačky. Bolo špeciálne navrhnuté tak, aby spĺňalo všetky nutričné a stravovacie potreby mačky. Ale s toľkými značkami krmív pre mačky, ktoré ponúka každý zoo obchod, môže byť niekedy naozaj ťažké vybrať si to najlepšie.

Jedným z tipov, ako na to, je poradiť sa s veterinárom alebo zamestnancom obchodu, no vždy je potrebné tiež pozrieť sa na etiketu balenia. Krmivo by malo byť zdravé a nutrične vyvážené tak, aby spĺňalo všetky potreby vašej mačky. Hľadajte zastúpenie živočíšnych bielkovín, ktoré obsahuje kuracie a morčacie mäso alebo ryby. Nezabudnite ani na množstvo ďalších zložiek, ktoré by ste mali hľadať v krmive vašej mačky. Sú nimi napríklad arginín, taurín a vitamín A, ale tiež mnohé ďalšie dôležité vitamíny, minerály, enzýmy a mastné kyseliny. Vyhýbať by ste sa mali potrave, ktorá obsahuje plnivá alebo umelé prísady.

čo sa oplatí o tom vedieť (5).JPG

Ako kŕmiť vášho psa?

Kŕmenie vášho psa je podobné kŕmeniu mačky. Prvou zložkou uvedenou v akomkoľvek krmive pre psov by malo byť špecifikované mäso. Ak zvažujete granule pre psa a prvou zložkou je pšenica, kukurica, vedľajší mäsový produkt alebo kostná múčka, potom by ste sa im mali vyhnúť oblúkom. Psie zuby sú primárne tvorené očnými zubami, ktoré sú určené na drvenie mäsa, nie na drvenie obilnín! Navyše, kŕmenie vášho psa potravou bez obilnín má hneď viacero pozitívnych účinkov na jeho zdravie. Psy majú v neskoršom veku menej alergií, majú viac energie, zdravší chrup, lepšiu pokožku a srsť, či zdravšiu stolicu.

čo sa oplatí o tom vedieť (3).jpg

Psy by mali ideálne dostávať iba jeden druh potravy, a to od rovnakej značky. Pravidelná zmena granúl by mu mohla spôsobiť žalúdočnú nevoľnosť. Ak už krmivo musíte zmeniť, skúste ho do stravy zaviesť postupne, aby sa tráviaci systém vášho psíka mohol prispôsobiť. Či už ide o krmivá pre psov alebo krmivá pre mačky – Fera.sk je rozhodne skvelým miestom, kde nájdete to najlepšie, čo súčasný trh ponúka.

Čítané: 2830 x