Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Nie je váha ako váha. Viete, na čo všetko sa váhy používajú?

Datum: 02.03.2023

S váhou a vážením sa iste stretol každý. V bežnom živote sa váha používa hlavne na zisťovanie hmotnosti človeka. Gazdinky využívajú kuchynské váhy, aby ich gurmánske výtvory boli dokonalé.

Nie je váha ako váha. Viete, na čo všetko sa váhy používajú?

V obchode a priemysle sa využívajú desiatky iných typov váh, ktoré pomáhajú vo výrobe a predaji. Ponorte sa s nami do pestrého sveta váh.

Váhy v obchode a v službách

Menšie druhy váh poznáte z obchodov. Čo robíte po tom, ako si vyberiete najkrajšie kúsky ovocia a zeleniny? Položíte vrecúško na váhu. Váhy v obchodoch sú menších rozmerov a sú vyrobené z nerezových materiálov. Bývajú napojené na dotykový displej a jednoducho sa ovládajú. Obchodné váhy sú neoceniteľnou pomôckou v predajniach s čerstvým a chladeným mäsovým sortimentom. Okrem údajov o váhe tovaru dokážu vďaka softvéru vypočítať cenu. Kompletné údaje o váženom tovare poskytujú váhy s tlačou etikiet. Na etiketách spotrebiteľ zistí všetky údaje ako zloženie tovaru, jednotkovú a celkovú cenu. Pre čo najpresnejšie meranie je nutná pravidelná kalibrácia váhy.

Váhy v skladoch a v priemysle

Váhy, ktoré dokážu odvážiť stovky kilogramov sa využívajú v priemysle a v skladoch. Niektoré z týchto váh sú statické a iné mobilné. Mobilné váhy v priemysle sú napojené na vysokozdvižný vozík a odvážia tovar ihneď po naložení alebo pri prekladaní. Na podobnom princípe pracujú paletové váhy, ktoré sú položené na palete a využívajú sa vo veľkom pri príjme tovaru. Váhy s najvyššou vážiacou kapacitou sú tie, ktoré dokážu odvážiť plne naložené nákladné vozidlo. Zaujímavé je, že aj tieto váhy je možné premiestňovať.

Špeciálne váhy a mikrováhy

Špeciálne váhy sa nevyužívajú len v laboratóriách, kde si našli svoje miesto predovšetkým mikrováhy. Mikrováhy slúžia tiež na presné zmeranie hmotnosti v potravinárskom priemysle a v zlatníctvach. Veľmi zaujímavou pomôckou je analytická váha s priamym výstupom do počítačov. V zdravotníctve patria medzi špeciálne váhy tie, ktoré slúžia na meranie hmotnosti najmenších pacientov – novorodencov t.j. kojenecké váhy. Niektoré váhy v zdravotníctve sú spojením váhy a výškomeru. Váhy dokážu odvážiť pacienta aj priamo v posteli alebo na vozíku, ide o posteľové váhy a kreslové váhy. Veterinárna váha pomáha veterinárom určiť hmotnosť domácich maznáčikov pred ošetrením alebo operáciou.

 

 

 

Čítané: 2556 x