Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

5 rád, ako sa pripraviť na dlhú cestu autom so psom

Datum: 20.03.2023

Nielen v lete nastanú situácie, kedy musíte dlhšie cestovať autom. Stojíte pred dilemou, čo robiť s domácim maznáčikom. Niektorí ľudia dajú psíka do psieho hotela, iný načas k rodine alebo susedom.

5 rád, ako sa pripraviť na dlhú cestu autom so psom

Existujú chovatelia, ktorí sa so svojim štvornohým kamarátom nedokážu rozlúčiť ani na jeden deň. Neostáva im nič iné, ako psíka pripraviť na dlhú cestu autom. Prinášame vám tipy, ktoré cestovanie so psíkom uľahčia.

1. Tréning ruže prináša

Keď viete, že raz za čas je nutné psíka vziať na dlhšiu cestu autom, postupne ho na cestovanie pripravujte. Zoberte psa so sebou na nákupy alebo na krátky výlet za mesto. Sledujte jeho reakcie, a to hlavne či mu nie je nevoľno. Z vlastnej skúsenosti vieme, že po čase si psík zvykne a nebudú mu robiť problém ani celé hodiny alebo dni strávené v automobile. Vždy dbajte na to, aby mal pes v aute pohodlie a pribaľte so sebou pamlsky pre psov.

2. Bezpečnosť psíka

Používate vo vozidle bezpečnostné pásy? Nezabúdajte ani na bezpečnosť psíka. Psa by ste podľa zákona nemali prevážať bez pripútania alebo bez klietky. Pre menšie psy zakúpte prepravku, ktorá sa dá pripevniť popruhmi k pásom vo vozidle. Pre väčšie psy je možné kúpiť špeciálne popruhy alebo psíka umiestnite do batožinového priestoru do klietky. Nechať psíka voľne vo vozidle je nebezpečné pre vás i pre neho. Pri prudkom brzdení alebo kolízii môže prísť k najhoršiemu.

3. Plánovanie trasy

Cestovanie so psíkom je podobné ako cestovanie s dieťaťom. Musíte si vopred naplánovať trasu a prestávky. Pes sa potrebuje vyvenčiť a vykonať potrebu. Niektoré čerpacie stanice nie sú vhodné na zastavenie so psom kvôli veľkej premávke a hluku. Lepšie je, keď nájdete po trase lesíky alebo parky, kde si pes zabehá.

4. Pred cestou

Pred cestou psa poriadne unavte počas dlhého venčenia. Uistite sa, že máte na cestu pripravené granule pre psov a dostatok vody. Špecifická je barf strava, ktorá vyžaduje dlhšiu prípravu a čerstvosť. Zíde sa vám cestovná chladnička.  Nezabudnite na psíkove obľúbené hračky, mäkkú deku a pelech. Niektorým psom je nutné od stresu pomôcť tabletkou. Poraďte sa s veterinárom.

5. Pas pre spoločenské zvieratá

Veterinára musíte zaručene navštíviť pred cestou do zahraničia. V závislosti od toho, či cestujete do krajín EU, alebo mimo EU, potrebujete potvrdenie o bezinfekčnosti a o odčervení. Pes musí byť samozrejme zaočkovaný a začipovaný.

 

 

 

 

 

 

 

 

Čítané: 2781 x