Rozšírené hľadanie
Pondelok 29. Apríl 2024 |
meniny má Lea

Ako vybrať kvalitnú pracovnú obuv? 4 základné tipy

Datum: 04.09.2023

Dobrá obuv je základ. To Vám potvrdí nielen každý turista či športovec, ale aj pracovník, ktorý v danej obuvi trávi niekoľko hodín denne.

Ako vybrať kvalitnú pracovnú obuv? 4 základné tipy

Aké sú problémy nevhodnej pracovnej obuvi a ako vybrať tú najlepšiu?

Dysbalanc, bolesť chrbta aj hlavy

Nevhodná, často cenovo tá najlacnejšia, pracovná obuv je vyrobená z málo kvalitných materiálov a s nulovou ergonómiou. Zákazníci si tak v domnení že ušetria, často zarábajú na veľké zdravotné problémy.

Nevýhodou takýchto topánok je hlavne zlé odvetrávanie, nekvalitné materiály a minimálna ergonómia. To znamená, že chodidlo v obuvi trpí, netlmí nárazy a neabsorbuje energiu, ale vracia ju späť do chrbtice a hlavy. Častým dôsledkom zlej obuvi je tak bolesť kĺbov, chrbta či neskôr aj hlavy. Nehovoriac o kožných problémoch, keďže lacná obuv = lacné materiály. Pri potení sa tak cez otvorené póry dostávajú do tela rôzne ťažké kovy, farbivá a iné chemikálie.

Nevyberajte obuv len podľa ceny a farby

Aj keď je takýto skratkovitý výber veľmi atraktívny, jedná sa o výstrel do neznáma. Pracovná obuv totiž ponúka množstvo variant - či už sa jedná o typ obuvi, prevedenie, bezpečnostnú triedu, materiály či normy.

1) Zhodnoťte svoje podmienky a riziká

Pracujete v prostredí, kde Vám bezpečnostný technik určil bezpečnostnú triedu? Potrebujete pracovné topánky S1, S1P alebo S3? Chcete otvorenú vetranú obuv v podobe sandálov, uzavreté poltopánky alebo vysokú pracovnú obuv do ťažkého terénu? Vyžadujete bezpečnostnú špičku, planžetu proti prepichnutiu klincom, protišmykovú podrážku, ESD normu, poprípade iné ochrany?

Pred kúpou je dobré vedieť odpovede na tieto otázky. Váš výber bude užší a aj predajca Vám bude vedieť lepšie poradiť.

2) Zaujímajte sa o značku

Značka danej obuvi je veľmi dôležitá. Rýchlo napovie, či sa jedná o výrobcu pracovnej obuvi alebo len importéra hotových výrobkov. Väčšina domácich značiek je totiž len v úlohe importéra a nakupujú hotové produkty, ktoré iba obsahujú rozdielne logá. Často sa tak stane, že v domácej ponuke nájdete 3 rovnaké topánky, ale pod inou značkou.

Pri značke sa zaujímajte aj o jej pôvod a vek. Vek je známka kvality. Existujú rôzni 100 roční výrobcovia pracovnej obuvi, ktorí produkujú vysokokvalitné a anatomicky vyladené topánky. Na druhej strane sú rôzne jedno-sezónne značky, ktoré prídu s veľmi lacným produktom, a ako rýchlo prišli, tak aj rýchlo odídu. Dôležitá je aj krajina pôvodu. Nemecké a škandinávske značky sú známe svojou dokonalosťou, zatiaľ čo napr. Taliani robia viac dizajnové ako funkčné veci.

3) Porovnávajte materiály a technológie

Kvalitné materiály a technológie posúvajú obuv na inú úroveň. Podrážka môže byť z Polyuretánového nástreku, kvalitnej gumy alebo patentovanej Vibram gumy. Taktiež zvršok obuvi môže byť z priedušnej textílie a mikrovlákna, alebo odolnej a robustnej kože. Koža zasa môže byť lacná, zo slabín nezdravého zvieraťa, alebo najkvalitnejšia Švédska z chrbtovej časti zvieraťa, ktorá vydrží roky.

Kvalitná pracovná obuv má aj množstvo pomocných technológií, vďaka ktorým je obuv napr. lepšie vetraná, viac vydrží, pomáha pri chôdzi či lepšie tlmí nárazy. Preto porovnávajte rôzne topánky a hľadajte to, čo bude pre Vás najvhodnejšie.

Hľadáte špecifické materiály? Prezrite si napr. pracovná obuv s Vibram podrážkou, Gore-texová pracovná obuv alebo Kožená pracovná obuv.

4) Nakupujte od tých, ktorý sa tomu rozumejú

Zákazníci sú čoraz viac nároční a úmerne tomu by sa mala zvyšovať aj profesionalita obchodníkov. Ak Vám však obchodník nevie dať odpovede na otázky, tak radšej hľadajte iný obchod. Cena produktu nezahŕňa len hodnotu samého produktu, ale aj zákaznícky servis. Kvalitné pracovné topánky preto hľadajte v takých e-shopoch, kde nájdete iba kvalitné produkty.

Na Slovensku je to aktuálne jediný obchod, a to REPRESENT. Workwear. Pracovné odevy, obuv, rukavice a OOPP zamerané výhradne na prémiovú a vysokokvalitnú ponuku. Prezrite si celú ponuku pracovných topánok na representworkwear.sk/pracovna-obuv

 

Čítané: 2300 x