Rozšírené hľadanie
Nedeľa 5. Máj 2024 |
meniny má Lesana

Poháre zo skla a plastu

Datum: 28.11.2023

V domácich prostredí aj v profesionálnej gastronómii slúžia poháre nielen na podávanie vína, koktailov, brandy alebo grappy, ale aj silnejších destilátov a čistej studenej vody.

Poháre zo skla a plastu

Nápojové poháre zo skla sa používajú vo väčšine prevádzok, ale nie je to jediná možná voľba. Rovnako estetické a rozhodne odolnejšie sú poháre vyrobené z plastu. V akom nápojovom skle sa má podávať voda a aké poháre sú určené na destiláty? Oplatí sa investovať do pohárov z polykarbonátu alebo je lepšie zostať pri tradičnom skle?

Poháre na vodu

Začnime spôsobom podávania vody, s ktorou treba zaobchádzať s úctou a servírovať ju správnym spôsobom. V podniku rýchleho občerstvenia alebo lacnej jedálni sa obvykle podáva v jednorazových plastových téglikoch; niekedy priamo z platových fľašiach. To je bohužiaľ štandard, najčastejšie vyplývajúci z pohodlia a úsporných opatrení alebo z hygienických predpisov, ale v elegantných reštauráciách je to neprípustné - voda by sa mala servírovať na stôl v skle. Čím sa odlišujú poháre na vodu? Okrem toho, že majú rôzny objem a hrúbku použitého skla, majú niekoľko spoločných znakov. Jedným z nich je charakteristický tvar. Napriek tomu sa stáva, že sa poháre na vodu zamieňajú za poháre na víno. Ako ich rozlíšiť? Tie na vodu majú väčšinou väčší objem a čaše vysadené na nie príliš vysokej nohe a čaše sa môže, ale tiež nemusí smerom hore zužovať. Stojí za to pripomenúť, že poháre na vodu by sa mali objaviť na stole pred pohárom na víno a mali by byť čo najviac po ruke.

Poháre na vodku

Každý druh alkoholu, vrátane toho najsilnejšieho, teda destilátu, má svoj vyhradený pohár. Poháre na vodku sa líšia tvarom, objemom a výškou. Panákovky na čisté pálenky majú silné dno, vďaka ktorému vydrží alkohol dlhšie vychladený. Ich objem sa pohybuje medzi 25 a 60 ml, aj keď existujú poháre s väčším objemom. Najmenšie z nich, ktoré sú určené na servírovanie tzv. shotov, teda čistej vodky alebo liehoviny s prísadami (napr. obľúbený Mad Dog), vyzerajú ako mini poháre. Väčšinou sa smerom nahor mierne rozširujú, majú okrúhly alebo hranatý tvar a poháre sú často vhodným spôsobom zdobené alebo leštené. V mnohých prevádzkach obsluha podáva liehoviny v panákovkách chladených v mrazničke. Poháre na liehoviny na krátko nožičke sa používajú na pitie ochutených vodiek.

Poháre z polykarbonátu

Veľmi odolné, prakticky nerozbitné poháre z polykarbonátu sú zaujímavou alternatívou k používaniu pohárov zo skla. Ich pevnosť vyplýva z vlastností polykarbonátu – plastu vyznačujúceho sa priehľadnosťou a vysokou odolnosťou proti mechanickému poškodeniu. Jeho vlastnosti sú podobné plexi a jeho pevnosť v tlaku je porovnateľná s hliníkom. Polykarbonátové sklá vďaka tomu odolávajú nízkym aj vysokým teplotám. Je možné ich umývať v umývačke riadu – sú dokonale priehľadné a dosť dlho odolávajú aj poškriabaniu a zakaleniu z umývačky. Polykarbonátové nápojové sklo môže byť aj vo farebnom prevedení. Zaujímavo vyzerá červené alebo biele víno podávané v čiernej alebo bielej nepriehľadnom pohári.

 

Čítané: 1250 x