Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Júl 2024 |
meniny má Božena

Čo patrí a nepatrí do triedeného odpadu na papier?

Datum: 12.05.2024

Ak chcete žiť viac ekologicky, zaručene by ste sa mali zamerať na správnu recykláciu a triedenie odpadu. K tomu nevyhnutne patrí aj správne triedenie papiera, nakoľko ide o materiál, ktorý je možné recyklovať 5 – 8 krát.

Čo patrí a nepatrí do triedeného odpadu na papier?

Papier patrí do modrého kontajnera a do tejto nádoby patria hlavne noviny, časopisy, papierové a kartónové obaly, kancelársky papier, obálky, pohľadnice či listy. Taktiež doň patria letáky alebo katalógy. Tieto všetky druhy odpadov si aj doma môžete odkladať do samostatnej nádoby a následne ich hádzať do modrého kontajnera. Recyklovaný papier je pre životné prostredie veľmi dôležitý, preto by ste túto časť ekológie a triedenia odpadu nemali za žiadnych okolností podceňovať.

Čo nepatrí do triedeného zberu papiera?

Pokiaľ sa zaujímate o triedený zber papiera, určite by ste mali vedieť aj o tom, čo doň nepatrí. Ide hlavne o znečistený papier, mokrý papier, použité plienky alebo obaly z nápojových kartónov. Jednoducho povedané, všetky druhy papiera, ktoré boli nejakým spôsobom znečistené. Platí to aj pre obaly z potravín, napríklad pre papierové obaly z masla.

Dôležitosť triedenia odpadu

Triedenie odpadu je v dnešnej dobe mimoriadne dôležité, a to z mnohých dôvodov. V prvom rade ide o skvelú energetickú úsporu, nakoľko recyklácia materiálov má svoje veľké energetické výhody. Napríklad, výroba recyklovaného papiera si vyžaduje výrazne menej energie a vody ako výroba nového papiera priamo z dreva. To isté platí aj napríklad pre recykláciu kovov, ktorá šetrí množstvo energie.

Okrem iného, často sa v dnešnej dobe mnohí ľudia o správnom triedení odpadu aj vzdelávajú, čo je veľmi správne. Zvyšuje to totiž prirodzenú zodpovednosť voči životnému prostrediu. Ľudia sa učia, ako správne separovať odpad a priniesť prírode vyššiu ochranu.

Čítané: 677 x