Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

7 signálov, že je vaše dieťa pripravené na škôlku

Datum: 13.04.2023

Materská škola býva pre deti prvým pomyselným miľníkom do reálneho života. Stretne tu veľa rovesníkov a naučí sa všetky základy, ktoré neskôr zužitkuje aj na základnej škole.

7 signálov, že je vaše dieťa pripravené na škôlku

Ako však zistíte, že aj váš drobec je už na túto etapu života pripravený?

Deti sa do škôlky dostávajú približne vo veku 2 rokov, no nie všetky sú v tomto období života na toto predškolské zariadenie pripravené. My sme si pre vás pripravili 7 základných signálov, ktoré vám ukážu, či je ten správny čas zapísať svoje dieťa do materskej školy.

Samostatnosť

Základným signálom, ktorý vám potvrdí pripravenosť svojho dieťaťa, je práve jeho samostatnosť. Vie sa váš drobec pomaly už sám obliecť, zvláda aspoň základné hygienické návyky, udrží vo svojej ruke lyžičku či vidličku a vie nimi aj správne narábať?

Ak ste odpovedali na všetky tri otázky áno, tak môžete rozmýšľať nad zápisom. Samozrejme, samostatnosť nie je jediný vlastnosť, v ktorej by malo vaše dieťa pred vstupom do materskej školy excelovať.

Vyjadrovanie sa

Komunikácia je základ počas celého života človeka. Výnimkou to nie je ani pri deťoch, ktoré by sa mali pri nástupe do škôlky vedieť jasne vyjadrovať a komunikovať so svojimi rovesníkmi. Na druhej strane však musia rozoznávať aj základné pokyny, ktoré im budú pedagogičky dávať.

Dieťa vo veku 2 rokov by malo ovládať približne 50-100 základných slov. Z nich by malo vedieť správne spojiť aspoň 2, aby spolu dávali aj určitý význam.

Sociálna interakcia

S komunikáciou úzko súvisí aj ochota interagovať s inými ľuďmi a deťmi. Vaše dieťa by preto malo mať pred vstupom do škôlky prvotný záujem o rozvíjanie rozhovorov a zapájanie sa do spoločných aktivít.

Nepleťte si však hanblivosť s neochotou interagovať. Väčšina detí je v novej spoločnosti hanblivá, preto by ste mali tieto dva pojmy rozlišovať. Ak býva aj vaše dieťa hanblivé, no po čase si na nové prostredie zvykne, tak je na správnej ceste zavítať aj do škôlky.

Udržanie pozornosti

Materská škola je miesto, kde sa dieťa nielen hrá, ale aj učí. Práve kvôli učeniu by malo vedieť udržať pozornosť a koncentráciu na dlhšiu dobu, počas ktorej ho budú vychovávateľky učiť potrebné a zaujímavé veci do života.

Priemerná dĺžka pozornosti u dvojročných detí je približne 6-10 minút, preto ak aj vaše dieťa túto hranicu dodržuje, tak bude schopné sa učiť novým veciam aj v materskej škole.

Prejavenie záujmu o učenie

Každý rodič pozná obdobie, kedy sa jeho dieťa začne pýtať otázky typu “ako sa to robí?” alebo “prečo je to tak?”. Takýto záujem o učenie je presne to, čo by ani vášmu drobcovi pri nástupe do škôlky nemalo chýbať. Čím skôr sa dieťa naučí, že môže spoznávať nové veci, tým viac záujmu o učenie bude prejavovať aj v materskej škole.

Fyzická pripravenosť

Materská škola vaše dieťa preverí po psychickej, ale aj po fyzickej stránke. Čakajú ho tu mnohé individuálne, ale aj spoločné pohybové aktivity. Kvôli tomu by mu nemalo byť cudzie behanie, skákanie, lezenie a iné fyzické činnosti.

Rozlúčka s rodičmi

Pri prvom dni v škôlke je jasné, že slza nevybehne len dieťaťu, ale aj vám. Postupom času by sa však malo dieťa naučiť, že v škôlke bude tráviť veľa času a takéto lúčenie bude pravidelným ranným rituálom.

Prejsť si tým musí každý. Vy, ako rodič, by ste mali dieťaťu byť oporou a ostať pokojným. Len tak dáte dieťaťu sebaistotu, ktorú pri prvom vstupe do škôlky potrebuje.

Alternatíva klasickej materskej školy

Dôležité je si uvedomiť, že každé dieťa je jedinečné a svojské. Keď jednému môže ísť lepšie robenie fyzických aktivít, druhé môže vynikať v kreslení alebo tanci. Týchto 7 signálov by ste však pri rozhodovaní, či svoje dieťa zapísať do škôlky, mali brať do úvahy.

Ak nemáte jasno v tom, kde a či vôbec dať dieťa do škôlky, nezabúdajte, že verejnej škôlke existuje aj alternatíva v podobe súkromnej materskej školy. V nej sa vedia vychovávateľky aj pomocou prístupu Montessori lepšie prispôsobiť každému dieťaťu zvlášť a zamerať sa na jeho konkrétne potreby.

Súkromná materská škola ponúka rôzne druhy starostlivosti o vaše dieťa, či už ide o celodennú, poldennú, ale dokonca aj hodinovú. Po vstupe môžete očakávať milý a prívetivý personál, v ktorom sa bude aj váš drobec cítiť bezpečne a príjemne.

 

Čítané: 2850 x