Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Júl 2024 |
meniny má Božena
Kanada: Whistler – horská dedina II.

26.07.2024 04:00 Južné kopce dediny Whistler už poznáme. Čo ale nájdeme na severe? V okolí dediny sa nachádza bohatá sieť cyklochodníkov, ktoré sa nazývajú Valley Trails. Celé okolie je pokojné, vedie tu iba jedna hlavná cesta č. 99 .

Irán, Isfahán – jedinečná pýcha Peržanov

26.07.2024 04:00 Dnes sa pozrieme do Isfahánu – bývalého hlavného mesta Perzie. Leží na križovatke významných obchodných ciest, a tak v minulosti patril k najbohatším mestám sveta. Najväčší rozkvet zažilo mesto na prelome 16. a 17. storočia a z toho obdobia pochádza aj najviac stavieb. Lieta sem niekoľko medzinárodných spojov z arabských krajín aj z Turecka alebo sa sem môžete dostať vlakom či autobusom z Teheránu. Ak ale máte z cestovania po Iráne obavy, prehliadnite si ho z pohodlia vášho domova.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Dexter Britain

Olivový olej v Istrii: Ako zažiť to najlepšie z Chorvátska

25.07.2024 18:15 Istria, nádherný polostrov Chorvátska, je známa svojimi scenickými krajinami, historickými pamiatkami a kulinárskymi lahôdkami, pričom olivový olej je jedným z jej najcennejších produktov. Tento región, často označovaný ako "Toskánsko Chorvátska," sa pýši jednými z najlepších olivových olejov na svete. Tu je návod, ako zažiť to najlepšie z istrijského olivového oleja a vychutnať si nezabudnuteľnú cestu cez jeho olivové háje.

ČR, Moravský kras – Náučný chodník Macocha III.

25.07.2024 08:00 Minulý týždeň sme sa priblížili k nášmu cieľu, ktorým bola úchvatná priepasť Macocha. Potom, ako sme ju mali možnosť pozorovať z Dolného mostíka, sme sa o jej monumentálnosti išli presvedčiť zhora, a to konkrétne z Horného mostíka.

Španielsko: Barcelona – prímorská kráska

25.07.2024 08:00 Mesto, ktoré nikdy nespí, asi tak by sme veľmi v skratke charakterizovali druhé najväčšie španielske mesto – Barcelonu. Toto krásne a hojne navštevované turistické centrum krajiny sa môže pochváliť unikátnou architektúrou, nielen od legendárneho Antónia Gaudího, ale aj nádhernými parkami, plážami či metropolitnou kultúrou, ktorá vás hneď pri prvej návšteve doslova uchváti. Vydajte sa na potulky jej uličkami prostredníctvom našej fotogalérie.   Text: Oskár Mažgút Foto: Mária Ondrejková

ČR: Tetín – pútnické miesto a hradisko nad Berounkou

25.07.2024 08:00 Obec Tetín neďaleko Berouna ponúka krásnu prírodu, ale tiež českú históriu. Podľa povesti tu sídlila Krokova dcéra Teta a zavraždili tu kňažnú Ľudmilu. Každoročne sem vyráža mnoho pútnikov. Navštíviť tu môžete dva krásne kostolíky, ruiny miestneho hradiska alebo tiež rezerváciu Koda. Pozrite sa spolu s nami do Tetína a nechajte sa inšpirovať k výletu.   Text a video: Matouš Vinš Hudba: Dee Yan-Key

Poľsko, soľná baňa vo Wieliczke IV. – kaplnky pod zemou

24.07.2024 01:45 V predošlých článkoch sme nahliadli do chodieb a komôr soľnej bane vo Wieliczke, pripomínajúc si tak jej bohatú banskú históriu. No baňa ukrýva aj svoju dušu v podobe kaplniek, ktoré baníci pravidelne navštevovali k modlitbe. Preto sa v nasledujúcich riadkoch vydáme na tieto miesta a absolvujeme špeciálny pútnický okruh baňou.

SR, Malá Fatra – z Vrátnej na vrch Kraviarske

24.07.2024 01:45 Absolvujte spolu s nami turistickú vychádzku začínajúc vo Vrátnej doline, kde sa nachádza aj najväčšie stredisko letnej i zimnej malofatranskej turistiky. Od chaty Vrátna sa vydávame po zeleno značenom chodníku k Snilovskému sedlu, odkiaľ sa napájame na modro značený turistický chodník, pokračujúc k rázcestiu Chrapáky a následne až k vrcholu Kraviarske . Následne sa vraciame do sedla za Kraviarskym, odkiaľ sa po zeleno značenom chodníku dostávame späť do Vrátnej doliny. Počas túry nás obklopujú nádherné vrchy a naskytajú sa malebné pohľady, ktoré si môžete pozrieť v nižšie uvedenej fotogalérií.     Text: Oskár Mažgút Foto: Karol Kobella

ČR, Hrubý Jeseník – výstup na Šerák a Keprník

24.07.2024 01:45 Väčšina turistov zamieri v Jeseníkoch priamo na Praděd, ale aj Šerák a vedľajší Keprník ponúkajú parádny výstup. Vedie sem viac ciest, dokonca si výstup môžete zľahčiť lanovkou. Druhá najjednoduchšia cesta vedie z Červenohorského sedla po červenej hrebeňovke, ale stretnete na nej veľa ľudí. Pokiaľ si chcete vychutnať horský pokoj, budete sa musieť vydať náročnejšou trasou. Odmenou vám bude úchvatný výhľad.   Text a video: Matouš Vinš Preklad: Oskár Mažgút

SR, Banskobystrický kraj – významný banícky región III.

23.07.2024 06:00 Naše putovanie po Banskobystrickom kraji dnes zavŕšime návštevou malebných obcí a miest. Taktiež vás prevedieme po prírodných zákutiach, technických pamiatkach a dokonca sa zastavíme aj na mieste symbolického stredu Európy.

Veľká Británia, Brighton and Hove – skvost juhovýchodného Anglicka

23.07.2024 06:00 Poďte sa spolu s nami poprechádzať po dvoch kedysi samostatných mestách, ktoré ponúkajú bohatú históriu, nádherné pamiatky, svojskú kultúru i športové vyžitie. Prostredníctvom nasledujúcich fotografií navštívite malebné uličky v Hove, brightonské pamätihodnosti, umelecké štvrte, obľúbené miesta stretávania i pobrežné promenády.   Text: Oskár Mažgút Foto: Beata Firicová

SR, Vysoké Tatry – vyhliadka Monte Móry

22.07.2024 00:45 Tentoraz navštívime naše milované Tatry, presnejšie osadu Štrbské Pleso, ktorá je súčasťou obce Štrba. Od zastávky Tatranskej elektrickej železnice – Štrbské Pleso resp. tunajšej pošty sa skrz koľaje vydávame k nedávno obnovenej národnej kultúrnej pamiatke – k rozhľadni Monte Móry.

SR: Krásy Slovenska 3-4/2024 v predaji!

22.07.2024 00:45 Druhé tohtoročné číslo časopisu Krásy Slovenska prináša zaujímavý rozhovor s dobrovoľným horským záchranárom, horským sprievodcom a tatranským nosičom Štefanom Bačkorom, predstaví príťažlivosť Kysuckých bradiel a ponúkne aj cykloturistiku krížom-krážom Malými Karpatami.

SR, Zálesie – dedinka pri Malom Dunaji

21.07.2024 04:45 Poďte spolu s nami na výlet. Vydáme sa kúsok za Bratislavu , presnejšie do obce Zálesie , ktorá ponúka zaujímavé dejiny, ale hlavne prírodnú atrakciu lákajúcu tisíce návštevníkov.

Nový Zéland, Cape Reinga – najsevernejší výbežok – VIDEO

20.07.2024 08:45 Na úplnom severe severného ostrova Nového Zélandu vybieha do mora úzky polostrov s nádhernými útesmi, piesočnými dunami a najdlhšou plážou celej krajiny. Toto miesto vyhľadáva stále viac turistov, tak sa do neho poďme aj my spoločne krátko preniesť.

Následujúci mesiac