Rozšírené hľadanie
Sobota 1. Jún 2024 |
meniny má Žaneta
Koronavírus naštartoval zlatú éru – kto dnes investuje, tak do zlata

29.09.2020 00:03 Pre príklad nemusíme chodiť ďaleko. Našich susedov, Čechov, doslova zachvátila zlatá horúčka. Investičné zlato nakupujú vo veľkom súkromní investori, ale s nákupmi začala už aj Česká národná banka. Česká národná banka doposiaľ s nákupmi zlata otáľala, ale teraz aj ona využíva možnosti výhodného nákupu zlata. To zlacňuje aj silná Česká koruna. Jej pokles sa však už predpokladá, a tak nechce nikto zaváhať. Pokles aj len o jednu CZK by znamenal náraz ceny kilogramu zlata až o 2000 €. Cena zlata už je síce pomerne vysoko, ale predpokladá sa ďalší nárast. Zlato je na rekordných hodnotách Cena zlata rastie – v posledných dňoch skutočne raketovo. Práve včera prekonalo zlato hodnotu 1945 USD za uncu. Zlato má pritom vo finančnom balíčku investorov dlhodobo dobrú pozíciu. Kto pre desiatimi rokmi investoval do zlata, má dnes dvojnásobok. Kilogramová zlatá tehla sa v roku 2010 kupovala za 29 635 €. K včerajšiemu dátumu by ste ju boli predali za 54 964 €, alebo dokonca u niektorých obchodníkov o 1000 € výhodnejšie. Prečo má zlato na investičnom trhu taký úspech? Zlato sa ukázalo byť výbornou investíciou pre uchovanie hodnoty majetku, ale taktiež pre strednodobé a dnes aj rýchle zúročenie úspor. Extrémne cena zlata poskočila v období koronavírusovej krízy. Práve v núdzi sa zlato ukázalo byť skutočne „tvrdou menou“. Na rozdiel od akcií či nehnuteľností. Takže kto dnes nemusí zlato predávať napríklad preto, aby získal peniaze pre záchranu svojho podnikania, ten naopak zlato nakupuje. Kúpte zlato správne Inšpirovali vás Česi a taktiež by ste radi investovali do zlata? Kvalitné zlaté zliatky prestížnych značiek, rovnako ako zlaté investičné mince dobrých značiek, vám ponúkne bratislavská predajňa na Dunajskej ulici č. 68. Mincovna predáva zliatky aj mince, a dobre vám tiež poradí s nákupom. The post Koronavírus naštartoval zlatú éru – kto dnes investuje, tak do zlata first appeared on Motor.sk - Motoristický lifestylový magazín.

Zima je za dverami. Ako zazimovať vašu motorku

23.09.2020 12:07 Zostáva už len pár týždňov do zimy a je na čase myslieť na správne zazimovanie vášho dvojkolesového tátoša. Pripravte svoju motorku na zimný spánok. Motorka sa vám na jar odvďačí super kondíciou a stovkami bezproblémových kilometrov. Ponúkame vám zopár rád ako sa o motocykel pred zimou postarať. Nezabudnite na návštevu servisu a údržbu batérie Pred zimou je vhodné navštíviť servis a nechať svoju motorku skontrolovať. Dôležitá je výmena oleja, filtra, kontrola tlmičov a bŕzd. Následne doplňte do motorky dostatok paliva. Na zimu je potrebné naplniť nádrž až po hrdlo, aby ste zabránili jej korózii. Podobne sa zachovajte aj k batérií. Dobite ju na maximum. Ak nevlastníte udržiavaciu nabíjačku batérií, raz za mesiac ju budete musieť dobiť. Najlepšie je držať batériu v suchom prostredí pri teplote okolo 10 °C. Ani špinavé oblečenie nedávate do skrine Vaše moto topánky, kombinéza i motorka si pred zimným spánkom zaslúžia poriadnu očistu. Po dlhej motorkárskej sezóne je motorka celkom iste silne znečistená. Vďaka vyčisteniu zabránite korózii a degenerácii častí motorky. Na umytie použite motokozmetiku určenú pre motorky. Vyhýbajte sa prípravkom, ktoré obsahujú rozpúšťadla alebo abrazívne časti. Na záver čistenia ošetrite povrch prostriedkami proti prachu. Pri tejto kompletnej údržbe zároveň premažte zámky, lanká a reťaze. Vďaka tomu zabránite vytváraniu hrdze na kovových častiach. Venujte pozornosť aj uvoľneným skrutkám a skrytým poškodeniam. Reťaz a pneumatiky potrebujú maximálnu starostlivosť Reťaz nesmie voľne visieť, mala by byť povolená okolo 30 mm. Riaďte sa pokynmi uvedenými od výrobcu. Veľkú pozornosť venujte pneumatikám. Zbavte ich všetkých nečistôt, hlavne asfaltu a drobných kamienkov. Pneumatiky dofúkajte na maximálny možný tlak. Poškodeniu pneumatík zabráni stojan na motorky, ktorý dobre poslúži nielen na uskladnenie, ale aj pri údržbe. Pred vlhkosťou a prachom ochráni motorku plachta na motorku. Veľký výber ochranných plachiet na motorku za skvelé ceny ponúka internetový obchod inSPORTline. Za všetku starostlivosť sa vám vaša motorka odvďačí na jar kedy bude perfektne pripravená na ďalšie jazdecké dobrodružstvá. The post Zima je za dverami. Ako zazimovať vašu motorku first appeared on Motor.sk - Motoristický lifestylový magazín.

Úprava motora Jawa 350/639

22.09.2020 20:11 Časť 1: Demontáž motora z rámu Hlavná úloha znie vymeniť kľukový hriadeľ za športový, teda odľahčený. Ide o amatérsku prácu a teda v žiadnom prípade nie o návod ako to robiť. Ide o zábavu. A prečo vlastne odľahčený kľukový hriadeľ? Kvôli rýchlejšej odozve motora, skráteniu času jeho rozbehu a dobehu. Veličina, ktorá tento čas z pohľadu mechaniky ovplyvňuje, sa volá moment zotrvačnosti.Jeho vzorec znie I = 1/2. m.r2, I je moment zotrvačnosti, m je hmotnosť a r polomer zotrvačníkov kľukového hriadeľa. Z toho jasne plynie, že moment sa mení exponenciálne s polomerom zotrvačníka kľuky. Teda bude exponenciálne klesať aj dĺžka rozbehu a dobehu kľukovky, ak jej polomer zmenšíme. Obrázok ukazuje uvažovanú odľahčenú ako aj už vybratú pôvodnú kľukovku. K samotnému vytiahnutiu kľuky je však ešte dlhá cesta. A kedže na jej výmenu musíme motor rozpoliť, treba ho najprv vybrať z rámu. Tak poďme na to. Ale pozor, ide o amatérsky zásah

Dajte svojmu zrazu strechu nad hlavou – postavte si viac než len promo stánky

17.09.2020 16:32 Ako milovníci áut a motoriek sa radi stretneme na kus reči o našich cestách, zážitkoch, ale hlavne o motoroch, dostupnosti súčiastok a o prírastkoch do nášho vozového parku. Robiť tieto akcie pod strechová nemá tú správnu šťavu. Chceme byť blízko našich strojov, tľapkať ich po „zadku“, chváliť sa nimi a dávať najavo, že tento krásavec patrí k nám. Urobte akciu pod holým nebom, ale s podporou nožnicového stanu. Nožnicové stany vedia dať každej vonkajšej akcii perfektné zázemie Nevýhodu vonkajších akcií je, že žijeme v oblasti, kde je počasie pomerne nevyspytateľné a meteorológovia pri robení predpovedí bezradní. Nečakaný dážď, ale aj prehnane teplý deň, dokážu pokaziť každú akciu. Zastrešenie pohostenia a zázemie pod nepremokavou plátennou strechou pre účastníkov, by malo byť samozrejmosťou. Ideálnym riešením sú nožnicové stany. Čo ponúka nožnicový stan? Nožnicové stany sa bežne používajú ako promo stánky, alebo predajné stánky. Hodia sa ale aj ako mobilné zastrešenie rôznych akcií, súkromné osoby si ich dokonca kupujú na záhrady ako záhradný altánok. Sú totiž z mnohých hľadisiek veľmi praktickými. K dispozícii sú v rozmeroch 2×2 m, 3×2 m, 3×3 m, 3×4,5 m a 6×3 m. Majú ľahkú, ale kvalitnú a stabilnú hliníkovú konštrukciu. Veľmi jednoducho sa s nimi manipuluje. Nemusíte byť žiadny silák, ani príliš zručným, aby ste nožnicový stan postavili a demontovali. Nie ja na to potrebný montérsky tým, ani príliš času. Stany sa predávajú v rôznych farbách a dajú sa doplniť reklamnou potlačou. Takže si na stan urobíte aj vlastný branding. Veľká akcia, veľká strecha nad hlavou Chystáte skutočne megalomanskú akciu? Ani pri tej vás nožnicové stany nesklamú. Ich vlastnosťou totiž je, že sa dajú navzájom spojovať. Tiež ich je možné používať s bočnými stenami aj bez nich. Takto sa dá vytvoriť skutočne veľký a veľmi variabilný priestor aj pre vašu akciu. The post Dajte svojmu zrazu strechu nad hlavou – postavte si viac než len promo stánky first appeared on Motor.sk - Motoristický lifestylový magazín.

Výber klimatizácie v 5 krokoch

14.09.2020 13:31 Ten scenár sa opakuje každé jedno leto. Prázdniny vrcholia a vy sa snažíte prežiť v rozpálenom byte horúce dni. Otvárate okná, aby dnu prešiel závan chladnejšieho vzduchu. Zaťahujete žalúzie, aby do miestnosti neprenikli žiadne slnečné lúče, ktoré by ju ešte viac vyhriali. Kúpili ste ventilátor a snažíte sa ochladiť studenou sprchou. Nič nepomáha? V takom prípade je na čase použiť jediné efektívne riešenie. Pouvažujte nad kúpou klimatizácie. Už dávno nie je pravda, že klimatizácia je určená len do kancelárskych priestorov alebo rodinných domov. Práve naopak. Za posledné roky si ju zaobstarali aj  mnohí obyvatelia bytov. Ak aj vy patríte k tým, ktorí o kúpe klimatizačnej jednotky uvažujú, prečítajte si týchto päť krokov, ktoré by vám mohli pomôcť s jej správnym výberom. Zvoľte si optimálny výkon klimatizácie Najdôležitejším parametrom pri výbere klimatizácie do bytu je jej výkon. Určuje sa na základe toho, akú veľkú plochu potrebujeme vychladiť. do 25 m2                        2,5 kW 25 – 40 m2                              3,5 kW 40 – 60 m2                    5 kW nad 60 m2                       6,8 kW Platí teda priama úmera. Čím väčšiu miestnosť chceme vychladiť, tým výkonnejšiu klimatizačnú jednotku potrebujeme. Klíma do bytu by teda mala postačovať s výkonom 2,5 kW. Plocha však nie je jediným faktorom pri výbere správneho výkonu klimatizácie. Treba zohľadniť aj napríklad orientáciu miestnosti vzhľadom k svetovým stranám či veľkosť okien. Obývacia izba, ktorá je síce menšej rozlohy, no okná ma orientované na juhozápad bude pravdepodobne potrebovať výkonnejšiu klimatizáciu ako spálňa orientovaná na sever. Dôležité pri výbere výkonu klimatizácie je i zateplenie bytového domu, počet osôb žijúcich v jednej domácnosti a napríklad i elektrické spotrebiče, ktoré v danej miestnosti pravidelne používate. Vyberte si tiché klimatizovanie Hlučnosť je ďalším z parametrov, ktorý by ste pri výbere klimatizácie nemali podceňovať. V byte je ideálne použiť klimatizačnú jednotku s hlučnosťou maximálne 45 dB. Inak by vás mohla vyrušovať pri spánku alebo napríklad pri sledovaní televízie či práci na počítači. V miestnosti určenej na spanie je najvhodnejšia klimatizácia s hlučnosťou 20 dB. K takým zaraďujeme klimatizácie s invertorom, ktorý sám reguluje svoj výkon podľa nastavených požiadaviek. Hlučnosť sa nezohľadňuje len pri vnútorných jednotkách, ale i pri vonkajších, umiestnených na stene bytového domu. Môže sa stať, že budú rušiť susedov. Nájdite vhodné miesto na umiestnenie klimatizačnej jednotky Ďalším dôležitým bodom pri rozhodovaní, aká je najvhodnejšia klíma do bytu, sú možnosti jej umiestnenia. V prípade bytových domov je to o čosi zložitejšie ako montáž klímy v rodinnom dome. Je totiž potrebné vhodne umiestniť i vonkajšiu klimatizačnú jednotku. Ideálne tak, aby čo najmenej narúšala exteriér budovy. Zároveň však musí mať dostatočný prísun vonkajšieho vzduchu a byť dostupná pre prípadné servisné práce. Nezabudnite ani na to, že vzdialenosť medzi oboma klimatizačnými zariadeniami je presne stanovená výrobcom. Vnútorná klimatizačná jednotka by mala zapadnúť do vášho interiéru. V súčasnosti si môžete vybrať aj z množstva dizajnových kúskov, ktoré naopak pôsobia ako malé umelecké dielo. Smer prúdenia vzduchu si môžete regulovať nastavením lamiel. Ochladený vzduch je ťažší a rýchlo klesá ku zemi, preto je vhodné nasmerovať lamely smerom nahor. Pri montáži klímy dávajte pozor na to, aby vyfukovaný vzduch čo najmenej smeroval tam, kde sa najviac zdržiavate. Teda napríklad neumiestňujte vašu klimatizáciu nad posteľ, nad sedačku v obývačke alebo nad kuchynský stôl. Klimatizácia do bytu vás bude stáť aj určité stavebné úpravy. Ich rozsah závisí od typu klimatizácie a dohody s vybranou firmou. Určite sa však nevyhnete prepájaniu vonkajšej jednotky s vnútornou pomocou izolovaných medených potrubí s chladivom. Potrebné budú i komunikačné káble a potrubie na odvod skondenzovanej vody. Vypočítajte si, koľko vás to bude stáť Posledným parametrom pri kúpe novej klimatizácie do vášho bytu je jej spotreba. Určite vás bude zaujímať koľko zaplatíte za to, že sa doma v horúcich dňoch príjemne ochladíte. Za energeticky najúspornejšie sú považované klimatizácie s inverter technológiou. Vami požadovanú teplotu totiž dosiahnu rýchlejšie ako bežné klimatizácie,  a tým spotrebujú na svoj chod až o 40 % menej energie. Zároveň dokážu udržiavať teplotu v už vychladenej miestnosti s použitím rovnomerne nižšieho výkonu, čím taktiež znižujú spotrebu elektrickej energie. Sú síce drahšie, no z dlhodobého hľadiska výhodnejšie. Najmä ak plánujete využívať klimatizáciu naozaj často. Všeobecne teda platí, že klimatizácia, ktorú do bytu umiestnite, by mala byť v kategórii A+++. Táto energeticky najúspornejšia kategória síce vyžaduje vyššiu vstupnú investíciu, no prevádzkové náklady sú o to nižšie. Účty za odber elektrickej energie vás nezruinujú. Vyberajte a nakupujte výhradne u odborníka Napriek tomu, že ste si na rôznych internetových stránkach urobili predbežný prieskum a asi tušíte, ktorá klimatizácia do bytu by bola pre vás najvhodnejšia, vždy si nechajte poradiť od odborníka. Firma, ktorá sa predajom a montovaním klimatizácií zaoberá, dokáže odpovedať na všetky vaše otázky a upozorniť vás aj na prípadné problémy, o ktorých ste netušili. Každý byt aj priestor, do ktorého sa klíma montuje je špecifický, a preto sa nedajú uplatňovať nejaké všeobecné parametre. Nákup klimatizácie v hypermarketoch nie je dobrý nápad. Personál väčšinou nie je školený na to, aby vám odborne poradil. Zároveň nedokážu poskytnúť následný  servis v podobe montáže, pravidelného čistenia či opráv porúch na vašej klimatizačnej jednotke. The post Výber klimatizácie v 5 krokoch first appeared on Motor.sk - Motoristický lifestylový magazín.

Pravidlá parkovania: za ich porušenie hrozí mastná pokuta

10.09.2020 11:04 Zaparkovať auto je možné len na vyhradených miestach, v iných prípadoch vám môže hroziť mastná pokuta, ktorá nikoho nepoteší. Presne stanovené pravidlá definuje zákon o cestnej premávke, ktorý nie však všetci vodiči podobne poznajú. Ktoré základné veci by sme mali vedieť? TOP 10, kde nesmie auto zastaviť a stáť To, že nesmieme automobilom zastaviť na priechode pre chodcov a cyklistov je každému asi známe. Tento zákaz sa ale týka aj vzdialenosti 5 metrov od priechodu, čo už nie každý vodič ovláda. Tí skúsenejší s takýmito pravidlami problém nemajú, no začiatočníci alebo takzvaní ,,sviatoční“ vodiči nie vždy majú v malíčku všetky pravidlá cestnej premávky. Rovnaký zákaz pakovania platí aj pre križovatku, kde nemôže byť auto odstavené bližšie ako je 5 metrov od jej hranice. Rovnako nesmieme vozidlo zaparkovať ani na zastávke vozidla pravidelnej verejnej dopravy osôb a na úseku pre nástupište, ktorý je označený dopravnou značkou. Zákon o cestnej premávke jasne zakazuje aj státie vozidla na mieste, kde by zakrývalo zvislú alebo vodorovnú dopravnú značku. Existuje niekoľko prípadov, kedy je povolené parkovanie automobilu na chodníku, no vo väčšine prípadoch je to zakázané. Rovnako, nie je možné auto odstaviť na ceste určenej pre cyklistov, na pripájacom alebo odbočovanom pruhu a v neprehľadnej zákrute. Za žiadnych okolností nie je povolené státie na kruhovom objazde, kde je to mimoriadne nebezpečné pre celú cestnú premávku. Vo všetkých mestách, kde premávajú električky nie je možné auto odstaviť ani na mieste, kde by medzi ním a najbližšou električkovou koľajnicou nezostal voľný jazdný pruh široký najmenej 3,5 metra. Okrem spomínaných nariadení platia pre parkovanie aj ostatné obmedzenia, ktorých je v praxi omnoho viac. Ak sa chcete vyhnúť zbytočnej pokute, je dobré si zákon o cestnej premávke poriadne naštudovať. Zákon hovorí aj o výmene pneumatík Podobne, ako zákon na Slovensku stanovuje obmedzenia v prípade parkovania, máme tu aj zákon o zimných pneumatikách. Hoci je na výmenu za súčasné letné pneumatiky skoro, každý vodič by mal vedieť, kedy je najvyšší čas na zmenu. Určite sa netreba riadiť predpismi z iných krajín, pretože tie sa naprieč Európou dosť líšia. V niektorých krajinách sú zimné pneumatiky dobrovoľné, inde zas povinné. U nás hovorí zákon o tom, že pneumatiky je nevyhnutné vymeniť v momente, keď sa na vozovke vyskytne námraza alebo snehová pokrývka alebo sa zmenia poveternostné podmienky. Aj v prípade, že máte tie najlepšie letné pneumatiky s výbornými vlastnosťami, pokuta v zimnom období vás neminie. Ak ste napríklad kúpili nové auto a nie ste si istý, aké gumy máte na vozidle obuté, treba si pozrieť označenie pneumatík. Okrem tohto údaju tam nájdete aj rôzne iné parametre, ktoré vám uľahčia kúpu novej sady. The post Pravidlá parkovania: za ich porušenie hrozí mastná pokuta first appeared on Motor.sk - Motoristický lifestylový magazín.

Ako si vylepšiť traktorbager.

05.09.2020 01:13 Traktorbagre, inými slovami rýpadlo-nakladače, patria rovnako ako minibager medzi najobľúbenejšiu pracovnú techniku. Je to najmä vďaka výkonnosti a všestrannosti týchto strojov. Napriek skvelým vlastnostiam, ktoré majú tieto stroje už od výroby, si ich môžete predsa len trochu vylepšiť. Začnite odspodu Na začiatok môžete vymeniť diagonálne pneumatiky, ktoré sú štandardne dodávané, za radiálne. Získate lepšiu priľnavosť k terénu a tým aj lepší záber v zložitom teréne. Tí odvážnejší si môžu dať načipovať motor, čím zvýšia nielen výkon motoru ale aj celkové správanie stroja v teréne. Pozitívom je aj znížená spotreba. Možno najväčšou výzvou bude nájsť kvalitný servis, kde úpravu profesionálne vykonajú. V tomto prípade treba naozaj dbať na precíznosť prevedenej práce a stroj nezveriť do akýchkoľvek rúk. K rýpadlo-nakladačom je možné pripojiť niekoľko druhov lopát, lyžíc alebo búracie kladivo. Veľkým prínosom je naklápacia hlava na lyžicu. Pohodlne sa s ňou dostanete aj pod potrubie alebo začistíte výkop. Zamerajte sa na detaily Aj zdanlivé maličkosti sú dôležité a dopĺňajú celkovú funkčnosť stroja. Dutú spojnicu medzi prednými ramenami môžete prerobiť na zásobáreň s vodou. Tá vám na stavenisku poslúži ako mobilné umývadlo, kde si kedykoľvek môžete umyť ruky. Funguje to podobne ako elektrocentrála na stavenisku, ktorá nahrádza priamu elektrickú sieť. Bez plne funkčnej hydrauliky, by stroj len ťažko plnil svoj účel. Namontujte nad hydraulické valce jednoduché plastové krytky. Ochránia hydraulické valce pred prachom a lietajúcimi nečistotami na stavbe. Netreba zabúdať ani na pravidelný servis. Zvlášť pre staršie použité stroje je kvalitne prevedený servis zárukou aj ďalších bezproblémových rokov chodu. Základom je výmena a vyčistenie filtrov a premazanie všetkých čapov, ideálne každých 15 motohodín. The post Ako si vylepšiť traktorbager. first appeared on Motor.sk - Motoristický lifestylový magazín.