Rozšírené hľadanie
Pondelok 17. Jún 2024 |
meniny má Adolf
Za slovenské diaľnice sa platí novým spôsobom! Je obmedzený len na niektoré vozidlá

30.04.2024 17:00 Nedávno zaviedli novinku, za slovenské diaľnice sa platí novým spôsobom prostredníctvom takzvanej Európskej služby elektronického výberu mýta . Za prvý mesiac využilo službu takmer deväťtisíc vozidiel, konkrétne nákladných áut, ktoré na Slovensku predtým mali len jednu možnosť , ako zaplatiť poplatky za diaľnice. Aktuálne využíva EETS viac ako 18 percent zo všetkých aktívnych zákazníkov na Slovensku. Záujem je veľký a prekonáva prvotné očakávania.

Najmodernejší servis Scania na Slovensku je aktuálne v Žiline

29.04.2024 15:30 Aj nákladné automobilky stále vynovujú svoje priestory a chcú ponúknuť zákazníkom lepšie podmienky. Najmodernejší servis Scania pribudol v Žiline, kde značka otvorila nové servisné stredisko s pôdorysom 2400 metrov štvorcových.

Nová homologizačná Tatra Force je tu. Automobilka ukázala jej novú nevšednú verziu

29.04.2024 15:30 Modelové portfólio tretej generácie Tatry Force sa pomaly rozrastá a pribúdajú verzie, ktoré automobilka doteraz neukázala. Dôkazom je aj nová dvojnápravová homologizačná Tatra Force 4x4 s „dlhou“ štvordverovou kabínou. Práve tento model slúžil ako „živá“ predloha pre porotcov súťaže Red Dot Design, v ktorej získala automobilka rovno dve ocenenia. Model Force sa v tejto konfigurácii už čoskoro objaví aj medzi zákazníkmi.

Väčší kilometrový výkon a nižší valivý odpor, to sú pneumatiky Conti ECO Gen 5

28.04.2024 13:30 Nová generácia pneumatík Conti ECO Gen 5 ponúkne lepší výkon, nižšiu spotrebu paliva a emisie CO2 v doprave. "Nepochybujeme o tom, že zákazníkom ponúkame správnu pneumatiku v správnom čase," hovorí Ferdinand Hoyos, šéf predaja pneumatík pre náhradnú spotrebu. Potvrdzuje, že pneumatiky nemusia mať len jeden život, ale dva aj tri vďaka spôsobu protektorovania. Okrem toho to ušetrí do 30% na nákladoch pneumatík a zároveň aj životné prostredie.

Bez kúrenia a s ďalším chladičom. Škoda 706 RTO-MEX Tropic vydržala v horúčavách viac než ľudia

28.04.2024 13:30 Tí zainteresovanejší dobre vedia, že automobilky dnes vyrábajú verzie svojich modelov pre rôzne trhy a regióny. Tomu je mierne prispôsobená nielen ich výbava, ale aj konštrukcia. Kým však dnes sú všetky verzie veľmi podobné, v minulosti boli konštrukčné rozdiely výraznejšie. Platilo to aj pre autobusy z Vysokého Mýta. V Karose vyrábali autobusy doslova pre celý „spriatelený“ svet, pre tropické oblasti ich preto museli upravovať. Výsledkom bola aj verzia Škoda 706 RTO-MEX Tropic.

Euro NCAP začne hodnotiť bezpečnosť nákladných áut. Nevyhnú sa ani nárazovým testom

28.04.2024 00:00 Organizácia Euro NCAP začne, rovnako ako pri osobných autách, hodnotiť aj bezpečnosť nákladných áut. Podnetom k predstaveniu novej metodiky ich hodnotenia sú predovšetkým nehody ťažkých úžitkových áut na európskych cestách. Hoci tvoria len 3 % všetkých áut na cestách, na smrteľných nehodách tvoria až 15 % podiel. Popri hodnotení nových asistenčných a bezpečnostných systémov sa nevyhnú ani tradičným nárazovým testom.

Modernizovaný Citroën SpaceTourer a Jumpy sú na Slovensku s naftovým HDI

27.04.2024 11:16 Nedávno sme informovali, že facelift pre Citroën SpaceTourer prinesie zásadné zmeny v prednej časti auta, ktorú dotvorí logo odkazujúce na históriu. I keď sme písali, že do Európy by mal doraziť v elektrickej verzii, prvý slovenský cenník vraví niečo iné. Modernizovaný Citroën SpaceTourer začína s predajom na Slovensku s overenými vznetovými verziami BlueHDi.

Megawattové nabíjanie už zvládol aj Mercedes-Benz. Do eActrosa poslal nabíjací výkon 1000 kW

26.04.2024 22:00 Začiatok sériovej výroby elektrického ťahača Mercedes-Benz eActros plánuje koncern Daimler rozbehnúť koncom roka 2024. Už teraz je zrejmé, že na začiatku ponúkne verzie s nabíjacím výkonom 400 kW s možnosťou predprípravy na podstatne výkonnejšie Megawattové nabíjanie. A hoci je za tento spôsob považované aj nabíjanie výkonom 700 kW, vývojári Mercedesu už úspešne otestovali nabíjanie plným výkonom 1000 kW.

Ani vy ste nečakali, že revízor MHD má taký zárobok? Vysoko nadpriemerný plat a benefity navyše

25.04.2024 19:32 Asi mnohých prekvapí, že revízor MHD má taký zárobok, že presahuje priemerný mesačný plat na Slovensku. Konkrétne ide o ponuku bratislavského dopravného podniku. Ten hľadá nových revízorov a v inzeráte prezradil, že revízor si zarobí 1 289 až 2 000 EUR mesačne v hrubom. Základný plat je síce nízky, no veľkým finančným plusom sú provízie, vďaka ktorým sa priemerná mzda revízora v Bratislave pohybuje na úrovni 1 900 eur mesačne.

Prichádza Ford E-Transit s predĺženým dojazdom. Elektrickú dodávku ponúkajú v 19 verziách

24.04.2024 18:31 Ford reaguje na požiadavky zákazníkov a na trh prináša Ford E-Transit s predĺženým dojazdom. S väčšou trakčnou baterkou obslúži na jedno nabitie väčšiu oblasť a aby vyhovel čo najširšiemu spektru zákazníkov, automobilka ho ponúka rovno v 19 verziách. Ak treba, odvezie 1,8 t, zapriahnete zaň 750 kg príves a z palubnej siete dokáže nabíjať rôzne náradie s príkonom do 2,3 kW.

Zákaz taxíkov s ukrajinskými ŠPZ na Slovensku: Nové pravidlo z ministerstva stanovuje ultimátum

24.04.2024 05:17 Štát sprísňuje predpisy: Zákaz taxíkov s ukrajinskými ŠPZ prichádza zjavne v reakcii na to, že na Slovensku nebolo v posledných mesiacoch extra náročné nájsť na uliciach väčších  miest taxík zaregistrovaný u východného suseda. Napríklad v Bratislave pomerne často jazdili takéto taxi autá v rámci internetovej služby poskytovanej prostredníctvom známej mobilnej aplikácie. S tým však bude čoskoro koniec. Aké boli riziká?

Náročné prostredie si vyžaduje kvalitu. Ako vybrať dobré stavebné pneumatiky

23.04.2024 16:17 Pri stavebných projektoch, kde je prostredie náročné a podmienky tvrdé, je viac než nutné mať na vozidlách alebo iných pohybujúcich sa prídavných zariadeniach kvalitné pneumatiky. Správne vybrané stavebné pneumatiky môžu zabezpečiť nielen efektívne a bezpečné fungovanie, ale aj znížiť riziko porúch a neplánovaných zastavení. 

MAN poslal svoj autonómny kamión na verejnú diaľnicu. Má nahradiť akútny nedostatok vodičov

23.04.2024 16:17 Spoločnosť MAN Truck Bus pustila na verejné komunikácie svoj prvý autonómny kamión. Stalo sa tak na nemeckej diaľnici a už pred jazdou mal zaregistrovaných viac než 133 patentov súvisiacich práve s automatickým ovládaním kamióna bez vodiča. Tento spôsob využívania nákladných áut pri preprave medzi jednotlivými uzlami má nielen zlepšiť efektivitu a znížiť celkové náklady, ale aj nahradiť chýbajúcich vodičov.

Mercedes EQV má byť električka na dlhé cesty

22.04.2024 14:30 Najväčším lákadlom na konferencií eFleet 2024 bolo predstavenie modernizovvaného modelu Mercedes EQV. Okrem nej priniesli ukázať aj mnohé dalšie ako napríklad eSprinter, eVito, eCitan, EQT, EQA, EQB, EQS SUV a EQE sedan. Skoro kompletná ponuka plne elektrických osobných a úžitkových vozidiel značky. Jediná škoda že EQV sa nedalo skúsiť. No stačilo sa aj pozerať a verte stálo to zato.

Iveco Crossway Hybrid zavádza 48 V mild-hybridnú techniku medzi autobusy. Brzdí aj elektromotorom

21.04.2024 12:01 Známy výrobca autobusov púšťa do predaja svoju mild-hybridnú novinku. Medzimestský autobus Iveco Crossway Hybrid totiž kombinuje klasický naftový spaľovací motor a štartér-generátor s výkonom 35 kW do jedného celku. Pomocnú batériu na ukladanie energie si vozí na streche, vďaka čomu údajne výrazne znižuje náklady prepravcov na palivo. Má byť medzičlánkom medzi naftovými a čisto elektrickými autobusmi.