Rozšírené hľadanie
Utorok 30. Apríl 2024 |
meniny má Anastázia
Aj v Martine prechádzajú na online výučbu, študenti odchádzajú

30.09.2020 22:30 Väčšina vysokoškolákov už opustila univerzitný internát v Martine. Ide o študentov, ktorí mali negatívne testy a ochorenie Covid-19 sa u nich neprejavilo. Ostatní musia zostať izolovaní v izbách. Lekárska fakulta postupne prechádza na online výučbu.

Vírus sa šíri, z firmy v Topoľčanoch hlásia desiatky prípadov

30.09.2020 21:30 Spracovateľ a výrobca hydiny spoločnosť Hyza Topoľčany sa dostal do zložitej situácie súvisiacej s pandémiou. Do stredy pozitívne testovali 30 zamestnancov firmy. „Sme v neustálom kontakte s hygienikmi a riadime sa ich pokynmi,“ potvrdil Karel Hanzelka, hovorca skupiny Agrofert, ktorej členom je Hyza od roku 2006.

Pribudne aj nový súd. Vláda chce cez reformu naplniť svoje sľuby

30.09.2020 20:30 Schválená reforma súdnictva nesúvisí len so zmenami v Ústavnom súde, Súdnej rade či so zriadeným správneho súdu, ale ide o hodnotovú otázku. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková to uviedla po rokovaní vlády. "Stretla som sa so všetkými poslaneckými klubmi. Na tom, čo je dôležité, panuje zhoda," skonštatovala ministerka. Prípadné zmeny v návrhu reformy sa podľa nej budú týkať len jej technického nastavenia.

Niektoré doplatky za lieky sa zrušia, týka sa to vybraných skupín

30.09.2020 19:30 Doplatky za lieky pre vybrané skupiny obyvateľstva by sa mali zrušiť. Návrh novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia z dielne ministerstva zdravotníctva odobril na svojom zasadnutí vládny kabinet.

Ak nezmeníme správanie, planéta neprežije, varovala Čaputová

30.09.2020 18:14 Kríza biodiverzity je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej krízou ľudstva. Hlava štátu preto upozornila, že ak sa ľudstvo nezačne správať k planéte inak, neprežije. Prezidentka to povedala počas svojho vystúpenia na samite Organizácie Spojených národov o biodiverzite. Podľa nej by sa ľudia mali naučiť s prírodou žiť v harmónii a nie nad ňou víťaziť.

Riaditeľ SND P. Kováč o opatreniach na hromadných podujatiach

30.09.2020 18:14 Slovenské národné divadlo čaká na usmernenie Úradu verejného zdravotníctva týkajúce sa povoleného počtu účastníkov na hromadných podujatiach. Premiér Igor Matovič už ale informoval, že pôjde o maximálne 50 ľudí. Generálny riaditeľ SND tak vidí priestor na rokovania. Zhovárala sa s ním Katarína Korecká.

Dekanka A. Čalkovská o situácii v školstve počas pandémie

30.09.2020 18:14 Minulý týždeň musela Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského v Martine izolovať stovky študentov. Aká je aktuálna situácia, nám povedal Peter Revús, ktorý sa rozprával s dekankou Andreou Čalkovskou.

Vírus sa dostal k lekárom v Banskej Bystrici, nakazilo sa desať

30.09.2020 16:36 Desať lekárov z troch oddelení v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici malo pozitívny test na ochorenie Covid-19. K nakazeniu zamestnancov došlo počas víkendu z 19. na 20. septembra. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje s tým, že prvú informáciu o pozitivite dostala ústavná epidemiologička 25. septembra.

S mimoriadnou schôdzou prichádza aj Hlas. Žiada vysvetlenie núdzového stavu

30.09.2020 16:36 Poslanci okolo podpredsedu parlamentu Petra Pellegriniho a Tomáša Tarabu chcú zvolať mimoriadnu schôdzu parlamentu. Pellegrini to oznámil na tlačovej konferencii pred budovou NR SR. Mimoriadna schôdza by sa mala konať počas budúceho týždňa, poslanci avizovali, že majú dostatok podpisov.

Obľúbené vianočné trhy tento rok nebudú, priznala Bratislava

30.09.2020 16:36 Vianočné trhy na Hlavnom a Františkánskom námestí v centre Bratislavy tento rok nebudú. Rozhodol o tom bratislavský magistrát ako ich organizátor vzhľadom na zhoršujúcu sa situáciu s pandémiou nového koronavírusu a najnovšie protiepidemické opatrenia.

Justícia sa zmení, schválili jej veľkú reformu od nového roka

30.09.2020 15:04 Reforma justície, ktorá zahŕňa reformu súdnej rady, majetkové previerky sudcov, reformu ústavného súdu, povinné zavedenie vekového stropu sudcov či zriadenie Najvyššieho správneho súdu, by mala vstúpiť do platnosti od januára. Návrh ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej schválila vláda.

Nevieme, koľko máme potravinového odpadu. Má sa to zmeniť

30.09.2020 15:04 Na Slovensku vyprodukujeme veľké množstvo potravinového odpadu, ale presné čísla nemáme. Štát to plánuje v budúcnosti zmeniť. Ministerstvo životného prostredia chce mať presné dáta, na základe ktorých budeme môcť prijať efektívnejšie opatrenia na obmedzenie vyhadzovania potravín do koša.

Vranov nad Topľou má opäť problém s tepelným hospodárstvom

30.09.2020 13:40 Po zdanlivom upokojení situácie okolo tepelného hospodárstva mesta Vranov nad Topľou prichádza ďalšia komplikácia. Firma, ktorej mesto v lete vypovedalo zmluvu o spravovaní tepelného hospodárstva ručí za 7 miliónový úver v banke hnuteľným majetkom vo viacerých vranovských kotolniach.

Prechádzame do núdzového stavu. Čo to pre ľudí znamená

30.09.2020 13:40 V našej krajine začne platiť núdzový stav, počas ktorého môže štát obmedziť základné práva a slobody ľudí. Zatiaľ bude platiť 45 dní, rozhodla vláda.

Máme ďalšie obete a najviac nakazených. Operácie budú odkladať

30.09.2020 13:40 Na Slovensku pribudlo 567 pozitívne testovaných osôb, čo je zatiaľ najvyšší denný prírastok. Od 1. októbra začne opäť platiť núdzový stav. Premiér oznámil, že na všetkých hromadných podujatiach bude môcť byť maximálne 50 ľudí a toto opatrenie bude platiť pre športové a kultúrne podujatia i omše. Udalosti okolo pandémie s vami sledujeme online.