Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav
Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

27.04.2024 00:00 BRATISLAVA - Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie

27.04.2024 00:00 BRATISLAVA - Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory .

Ministerstvo spravodlivosti chce na vyhodnocovanie žiadostí o dotácie zriadiť iba jednu komisiu

27.04.2024 00:00 Bratislava 26. apríla - Ministerstvo spravodlivosti SR chce zriadiť iba jednu komisiu na vyhodnocovanie žiadostí o poskytovanie dotácií namiesto dvoch, ako je tomu v súčasnosti. Vyplýva to z návrhu vyhlášky, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo MS SR.

Dotknime sa spolu hviezd! Vďaka rodičom Deutsche Schule má Bratislava svoju prvú hvezdáreň

27.04.2024 00:00 Dňa 25. apríla 2024 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie hvezdárne, ktorá sa nachádza na streche budovy Deutsche Schule Bratislava na Bárdošovej ulici. Vďaka tomuto projektu sa rozšíria možnosti vzdelávania v oblasti astronómie a prírodných vied v spolupráci s renomovanými odbornými lektormi. Projekt v hodnote 200 000 EUR realizovalo Predstavenstvo školského združenia. Prvými návštevníkmi hvezdárne budú žiaci školy, predpokladaný termín sprístupnenia verejnosti je naplánovaný na jeseň 2024.

Opozícia naďalej varuje! Má ísť o znárodnenie úspor v druhom pilieri

27.04.2024 00:00 BRATISLAVA - Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

27.04.2024 00:00 BRATISLAVA - Amnesty International vyzýva Národnú radu SR a vládu, aby pri svojich rozhodnutiach dbali na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou. Organizácia pritom kritizuje návrhy zákonov týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií či rodných čísel.

Na Slovákov sa usmialo šťastie: Neuveriteľný týždeň, jackpotový hetrik vyniesol tipujúcim vyše 2 milióny!

27.04.2024 00:00 BRATISLAVA - Slovákom sa v lotérií tento týždeň mimoriadne darilo. Výhry v prvom, druhom a treťom poradí, ktoré prevádzkuje spoločnosť TIPOS, priniesli 4 Slovákom dohromady viac ako 2,1 milióna eur.

Slovensko pravdepodobne čaká masívny odchod ukrajinských mužov: Krajina sprísňuje pravidla mobilizácie!

27.04.2024 00:00 KYJEV - Po viac ako dvoch rokoch bojov čelí Ukrajina nedostatku vojakov, ktorí krajinu bránia pred väčšou a lepšie vybavenou ruskou inváznou armádou. Kyjev na túto situáciu reaguje sprísnením pravidiel mobilizácie. Ukrajinská vláda prijala rozhodnutie, podľa ktorého muži vo veku od 18 do 60 rokov budú môcť získať pasy len na území Ukrajiny. To sa zrejme dotkne aj Slovenska a pravdepodobne nás čaká masívny odchod ukrajinských mužov.

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy: Chce odvolať Dolinkovú

27.04.2024 00:00 BRATISLAVA - Opozičné KDH kritizuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva , že miesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica. Považuje to za neodborné rozhodnutie s negatívnymi dôsledkami na pacientov. Začalo preto so zberom podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce odvolávať ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú .

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

27.04.2024 00:00 BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR ukončili piatkové rokovanie diskusiou k novele školského zákona, ktorou chcú poslanci Richard Vašečka a Anna Záborská podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov. Národná rada SR bude pokračovať v rokovaní na 12. schôdzi opäť od utorka .

Dolinková chce predstaviť projekt nemocnice v Bratislave po schválení vládou

27.04.2024 00:00 BRATISLAVA - Celý projekt univerzitnej nemocnice v Bratislave chce ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková predstaviť verejnosti po schválení vládou. Odmieta prekrúcanie faktov v súvislosti s projektom a zmenou rozhodnutia pri výstavbe nemocnice Rázsochy, pre ktoré ju chce z funkcie odvolávať opozičné KDH.

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie! V tomto úseku buďte opatrní

27.04.2024 00:00 BRATISLAVA - Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Študentské satelity otestovali raketou na letisku v Bidovciach

27.04.2024 00:00 BIDOVCE - Študenti stredných škôl v piatok na letisku v Bidovciach v okrese Košice-okolie otestovali vlastnoručne zostrojené satelity pred národným finále súťaže CanSat pod záštitou Európskej vesmírnej agentúry . Raketa s hybridným pohonom na báze plynu vyniesla ich satelity do výšky približne jeden kilometer, kde sa následne uvoľnili z nosiča a s pomocou padáka a GPS sa vrátili na zem.

Meteorológovia upozorňujú! Na Slovensku sa môžu vyskytnúť prízemné mrazy

27.04.2024 00:00 BRATISLAVA - V noci z piatka na sobotu treba rátať s prízemnými mrazmi, a to najmä na severe a východe Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pre Žilinský a Prešovský kraj, i pre niektoré okresy Košického, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja.

Kaliňák je v Budapešti: Upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu

27.04.2024 00:00 BUDAPEŠŤ - Z geografického hľadiska nie je západný Balkán zadným dvorom Európskej únie, ale jej vnútorným dvorom. V piatok to v Budapešti vyhlásil podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák v prejave na bezpečnostnej konferencii Budapest Security Dialogue . Podľa servera magyarnemzet.hu upozornil na dôležitosť integrácie krajín západného Balkánu do EÚ a NATO, informuje spravodajca v Budapešti.

Následujúci mesiac