Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Ako sa zbaviť ázijských inváznych lienok

Datum: 27.11.2020

V detstve sme sa tešili z lienok, spievali sme im pesničky a zisťovali aké bude počasie. Lienky v takej podobe ako sme ich poznali v minulosti už skoro neexistujú. 

. Stali sa obeťami inváznych lienok z Ázie, ktoré sú agresívne a čoraz viacej zamorujú všetky kúty Slovenska. Môžeme si však za to sami. Pustili sme ich na naše územie s cieľom regulovať škodlivý hmyz. V súčasnosti sú tak premnožené, že škodia plodinám a vyvolávajú alergie.

Ázijské lienky sú škodlivým hmyzom

Lienky z Ázie spoznáte podľa toho, že majú na krovkách veľký počet bodiek. Môže ich byť až 19. Oproti nim majú naše lienky bodiek len sedem. Zaujímavé je sfarbenie ázijských lienok. Ich krovky môžu byť čierne so žltými bodkami, ale aj červené či oranžové. Dostali sa k nám z Ameriky, kam boli dovezené za účelom boja proti voškám. V Amerika sa začali enormne množiť a zrazu sa ocitli i v Európe. Ázijská lienka znesie za svoj život až 2000 vajíčok. Pre porovnanie naša lienka sedembodková len okolo 100. Tieto lienky nemajú prirodzeného nepriateľa, a preto sa vedia rozmnožiť takmer všade. Nebezpečný ja hlavne jed, ktorý vylučujú. Zabíjajú nim nielen naše lienky, ostatný hmyz, ale vedia narobiť problém taktiež ľuďom.

Ázijské lienky sú agresívne a po uhryznutí sa u človeka dostaví nepríjemná alergická reakcia.  Lienky z Ázie sú zároveň prenášačmi plesňových ochorení. Po ich uhryznutí môže u človeka nastať sepsa, ktorá zabíja každého tretieho nakazeného. Z plodín škodia predovšetkým hroznu. Požierajú ho s cieľom získať energiu a tým ho znehodnocujú. Pre vinárov je problémom aj žltá, jedovatá tekutina vylučujúca sa z lienky po jej vysušení alebo rozdrvení. Táto tekutina značne znižuje kvalitu vína.

Ako sa zbaviť ázijských lienok

Zabráňte im vliezť do bytu

Lienky sa dostanú do vnútorných priestorov lezením po stenách. Využijú otvorené okno a usídlia sa v puklinách alebo rámoch, kde chcú prečkať zimu. Preto si na okná, ktoré mávate otvorené, zaobstarajte kvalitné sieťky proti hmyzu. Lienky nemajú radi vôňu Sava. Pravidelne čistite rámy okien týmto preparátom.

Zbierajte ich a vyhadzujte

Prácnym spôsobom boja proti lienkam je ich zbieranie na papier či lopatku a vyhadzovanie von. Lienky musíte vyhodiť čo najďalej, niektoré zdroje uvádzajú až 5 kilometrov. Inak sa k vám môžu vrátiť. Dávajte si pozor, aby ste ázijskú lienku nechytali rukami. Mohla by vás pohrýzť. Na odstránenie lienok nikdy nepoužívajte vysávač. Tekutina z lienky sa v ňom usadí a bude zapáchať.

Použite spreje proti hmyzu

Proti lienkam žiaľ neexistuje sprej určený priamo na ich hubenie. Vyskúšať môžete spreje proti lietajúcemu hmyzu, ktoré by načas mali pomôcť. Skúste si vyrobiť domáci sprej z vody a octu v pomere 1:1. Ocot lienky neznášajú.

Pomáhajú elektronické odpudzovače

Proti lienkam dobre účinkujú taktiež klasické elektrické odpudzovače. Ich účinok znásobíte používaním ultrazvukového odpudzovača.

Babské rady

Proti lietajúcemu hmyzu všeobecne vždy pomáha vôňa citrusových plodov či moruše. Vyskúšajte esenciálny citrusový olej alebo mätový odvar. Účinné sú taktiež sviečky s uvedenými esenciami. Ázijské lienky neobľubujú ani vôňu gáfru a mentolu. Obe látky umiestnite v malých miskách na parapetnú dosku a lienky sa im oblúkom vyhnú.

Čítané: 3581 x