Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Ochráňte záhradu. Zlikvidujte nebezpečného medvedíka obyčajného

Datum: 27.11.2020

Pod názvom medvedík obyčajný sa skrýva nepríjemný hmyz, ktorý škodí v záhradách. Ak sa raz vo vašej záhrade vyskytne, zvyčajne máte po úrode. Miesta, na ktorých si pochutná na rastlinách zostanú úplne prázdne.

Medvedíkovi obyčajnému sa v našich končinách veľmi darí vďaka miernym zimám. Nezúfajte, aj s týmto škodcom sa dá popasovať.

Medvedík obyčajný ako likvidátor úrody

Medvedík obyčajný (alebo krtonôžka) je malý hmyz, ktorý rád prebýva v komposte, rašeliniskách alebo hnoji. Najviac škodia larvy medvedíka, ktoré zožerú všetko, čo vidia okolo seba. Rastú pod zemou, a preto sú to hlavne korienky rastlín. Práve z tohto dôvodu vám po výskyte medvedíkov v záhrade nevyrastie žiadna úroda. Mimo pôdy vychádza tento hmyz hlavne v období od mája do júla. Počas dvoch mesiacov sa stihne spáriť a samička nakladie do pôdy okolo 400 vajíčok. Dospelý jedinec je veľký približne 6 centimetrov, jeho telo je hnedé a na hlave mu vyrastajú dlhé tykadlá. Na chrbte majú medvedíky dva páry krídiel, kratšie sú zatvrdnuté a dlhšie prispôsobené na lietanie. Napriek tomu medvedík len málokedy vylietava do vzduchu. Ak sa medvedík vyskytne v záhrade u vášho suseda, je veľká pravdepodobnosť, že zamorí aj vašu záhradu.

Preventívne opatrenia a prirodzení nepriatelia

Medvedík obyčajný miluje vlhké prostredie. Z tohto dôvodu záhrady nepolievajte príliš často. Pomáha častejšie prekyprenie pôdy a odchyt dospelých jedincov. Medvedíky vyliezajú kvôli páreniu na povrch zeme hlavne v noci. Ak sa vám podarí toto obdobie vystriehnuť, všetky bez milosti pozbierajte. Môžete si pomôcť aj jednoduchými pascami – odstrihnutými plastovými fľašami, ktoré zapustíte do zeme. Medvedík do diery spadne, ale už nevylezie von. Ľudia sa veľmi často v záhrade zbavujú krtov, čo je veľká chyba. Práve krtkovia sú prirodzení nepriatelia medvedíkov, ktorých s radosťou požierajú. Medzi ďalších nepriateľov medvedíka patria mačky, sovy, škorce a piskory.

Biologická zbraň a babské rady

Ďalšou veľmi účinnou zbraňou proti medvedíkovi obyčajnému sú hlístice z rodu Steinernema carpocapsae. Tieto parazitické hlístice neničia len medvedíkov, ale aj iný škodlivý hmyz. Aplikovať hlístice do záhrady musíte počas skorej jari alebo na jeseň. Hlístice napádajú larvy medvedíka a zároveň vylučujú zo svojho tela baktérie, ktoré ničia tkanivá škodcov. Po nainfikovaní zomierajú v priebehu pár dní. To všetko bez škodlivého pôsobenia na ekosystém alebo zdravie človeka. Vyskúšať môžete aj rady našich starých mám. Medzi záhony rastlín vysaďte nechtík alebo chryzantémy, ktorých zápach nemajú medvedíky radi. Pomôcť by mala aj zmes vody s prostriedkom na umývanie riadu. Túto tekutinu nalejte do dierok v zemi. Hnojivom a zároveň jedom pre medvedíky sú vaječné škrupiny zmiešané s olejom.

Chémia a odpudzovače

Ak zainvestujete, môžete proti medvedíkom bojovať s chemickými zbraňami. Kúpiť sa dajú insekticídne granule, ktoré pôsobia proti medvedíkom a aj slimákom. Menej ekologicky agresívne sú odpudzovače. Ich základom sú látky, ktoré medvedíkovi nevoňajú. Prípravok je potrebné nasypať na zem a rozhrabať. Mal by účinkovať zhruba tri mesiace.

 

 

Čítané: 2440 x