Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Roztoče sú neviditeľným útočníkom na vaše zdravie. Čo proti nim zaberá?

Datum: 27.11.2020

Vo vašich príbytkoch vás ohrozujú útočníci, ktorí sú pre ľudí neviditeľní. Títo útočníci s vami ležia každý večer v posteli a nenápadne hodujú na malých šupinkách ľudskej kože. Volajú sa roztoče.

Okrem postele sú domovom roztočov koberce, plyšové hračky, čalúnený nábytok alebo dokonca prach. Elimináciou roztočov vo vašej domácnosti ochránite zdravie celej rodiny a zníži riziko vzniku alergií.

S kým si večer líhate do postele?

Okrem partnera, detí alebo domácich miláčikov sa s veľkou pravdepodobnosťou vo vašej posteli nachádzajú aj roztoče. Roztoče patria medzi pavúkovce a sú naozaj takmer neviditeľné, pretože ich veľkosť sa pohybuje medzi 200 až 300 µm. Voľným okom ich nemôžete vidieť, a preto sú o to nebezpečnejšími protivníkmi. Ak by ste sa na roztoče pozreli cez mikroskop, videli by ste ich malé, úzke telo sfarbené do biela. Roztoče majú radi prítomnosť ľudí, ktorí sú vlastne ich obživou. Chutí im totiž ľudská koža resp. jej malé úlomky. V prípade, že nemajú k dispozícii potravu z ľudí, živia sa všetkým, čo je menšie ako oni sami t.j. prachom, baktériami a plesňami. Roztoče majú radi vlhké prostredie. Bez takéhoto prostredia by neprežili. Nedokážu totiž piť, vodu vstrebávajú celým svojim telom. Roztoče sa dožijú približne mesiaca a pol. Počas svojho života splodia asi 80 nových jedincov. K plodeniu nepotrebujú partnera, sú obojpohlavné.

Prítomnosť roztočov zhoršuje váš zdravotný stav

Napriek tomu, že sú roztoče veľmi malé, vedia ovplyvniť kvalitu vášho života a hlavne zdravia. V domoch i bytoch si veľmi rýchlo nájdu miesta, kde sa im darí. Ak máte doma veľmi teplo a vlhko, budú sa u vás cítiť ako na dovolenke. Najviac im svedčí teplota medzi 22 až 26 °C a vlhkosť vzduchu nad 60 %. Pre svoj vývoj potrebujú taktiež tmu. Práve preto milujú vašu posteľ, ktorá im dodáva potrebnú vlhkosť, tmu i teplo. Okrem toho sa radi udomácnia v kobercoch, záclonách, hračkách, ale aj v knihách. Prítomnosť roztočov pocítia v prvom rade alergici. Nejde ani tak o existenciu samotných roztočov, ako o ich výkaly, ktoré sú spúšťačom alergických reakcií. V spojení s prachom sa trus z roztočov dostane do každého kúta v byte. Následne budete pociťovať klasické príznaky alergie, začnete kašlať, smrkať, kýchať a na pokožke sa vám objavia vyrážky.

Nedajte roztočom šancu na prežitie

Najmodernejšou metódou v boji proti roztočom je ultrazvukový odpudzovač Deramax Mites. Tento nenápadný prístroj ochráni priestor v rozlohe až 50 metrov štvorcových od prachu a výtrusov z roztočov. Prístroj sa veľmi jednoducho ovláda a je neškodný pre ľudí i zvieratá. Okrem tohto jedinečného prístroja musíte venovať pozornosť čistote, teplote a vlhkosti vo vašej domácnosti. Ideálne by bolo, keby sa vám podarilo znížiť vlhkosť v izbách pod 50 % pomocou častého vetrania, špeciálnych prístrojov alebo rekuperácie. Vetraním sa zníži aj teplota v miestnostiach, ktorá by nemala presahovať 20 °C. Roztoče nebudú mať šancu usídlenia vo vašej posteli vďaka hypoalergénnym matracom, vankúšom a paplónom. Posteľnú bielizeň perte aspoň raz týždenne pri vysokej teplote. Odstráňte z domu zbytočné dekorácie, záclony, ozdobné vankúše, koberce či sušené kvety. Všetky lapače prachu živnou pôdou pre roztoče. Nezabúdajte ani na plyšové hračky vašich detí, ktoré stačí raz za čas umiestniť na pár hodín do mrazničky.

 

 

Čítané: 2219 x