Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Vyžeňte netopiera z povaly

Datum: 27.11.2020

Netopiere na povalách domov, v pivniciach alebo dokonca v izbách sú dosť častým javom. Pri svojom nočnom výjazde za potravou sa nechtiac pripletú do cesty človeku.

Do vnútorných priestorov sa vedia dostať nielen oknom, ale aj štrbinami a puklinami v stenách. Netopiere nie sú domáci maznáčikovia, a preto by ste ich mali zo svojho domu vyhnať čo najskôr.

Netopiere sú jediné lietajúce cicavce na svete

Netopiere patria medzi cicavce, ktoré ako jediné na svete dokážu lietať. Umožňujú im to blany vyvinuté na predných končatinách. Netopiere sa nachádzajú na našej planéte skoro 50 miliónov rokov a objavených bolo okolo 1200 druhov. Sú to zvieratá húževnaté, ktoré vedia preletieť až 50 kilometrov. Váha netopierov sa pohybuje od 3 do 35 gramov. V závislosti od druhu netopiera je ich potravou hmyz, žaby, ryby a dokonca krv. Netopiere sú najaktívnejšie v noci alebo v čase stmievania. Zaujímavý je spôsob netopierej orientácie v priestore. Netopiere síce majú malé oči, ale ich hlavným prostriedkom pre orientáciu je signál, ktorý vydávajú tzv. echolokácia. Počas jednej sekundy vyšle netopier 150 ultrazvukových pulzov odrážajúcich sa od okolitých predmetov. Musíme spomenúť aj ich schopnosť odložiť vrhnutie potomka do obdobia, kedy je najpriaznivejšie obdobie pre pôrod i vývoj jedinca. Netopiere žijú v kolóniách, ktoré môžu mať stovky členov. Tieto cicavce sa počas zimy hybernujú a celú ju prespia.

Netopiere sú prenášačmi stovky ochorení

Väčšina druhov netopierov patrí medzi ohrozené druhy. Napriek tomu sú netopiere nebezpečné. Prenášajú totiž okolo 140 vírusov. Tieto vírusy znamenajú nebezpečenstvo nákazy pre ostatné zvieratá a ľudí. Sami sa však nenakazia. Ich imunitný systém všetky vírusy odignoruje. Netopiere prenášajú choroby akými sú besnota, zápal pľúc, SARS, osýpky či mumps. Dávajte si preto pozor na netopierov samotných a aj na ich trus, ktorý je zdrojom choroboplodných zárodkov. Napriek všetkým uvedeným skutočnostiam nie je potrebné netopiere hubiť. Sú totiž dôležité pre ekosystém a pri nočných výjazdoch požierajú množstvo otravného hmyzu

Ako vyhnať netopiere z interiéru

Zabráňte im vletieť do vnútra

Netopiere nebudú mať šancu sa dostať do vášho domu, ak si zaobstaráte sieťky na okná. Zabezpečte taktiež všetky prípadné diery a pukliny, cez ktoré by mohli do vnútra vletieť. Ak sa napriek tomu u vás nejaký netopier usídli, pokúste sa zistiť ako k vám prenikol. Následne na toto miesto umiestnite špeciálne zariadenie, ktoré mu umožní z vnútra vyletieť, ale mu zabráni sa vrátiť. Tieto pomôcky proti netopierom sa dajú zakúpiť v obchodoch pre zvieratá. Netopiere vedia po čase z vnútra vyletieť aj sami, a preto zhasnite svetlo a otvorte okná. Občas sa stane, že sa u vás netopiere pri vašej dlhšej neprítomnosti zabývajú. Netopiera kolónia patrí do rúk odborníkom. Zavolajte spolok na ochranu zvierat, ktorý sa o odstránenie kolónie postará.

Svetlo a bariéry ich odradia

Netopier sa dá chytiť aj do uteráka, uložiť do škatule a vyložiť von, kde si sám nájde cestu za slobodou. Nikdy ho však nechytajte holými rukami, mohol by vás v šoku uhryznúť. Netopiere neznášajú intenzívne svetlo. Nainštalujte na miesta ich výskytu lampy a budete mať po starostiach. Kúpiť sa dajú dokonca prístroje, ktoré vytvárajú biely šum. Netopiere odpudzujú aj špeciálne prípravky tzv. prírodné bariéry. Stačí ich nastriekať na miesta možného výskytu. Veľmi účinné sú ultrazvukové plašiče. Ultrazvukový plašič odpudí netopierov z interiérov i exteriérov pomocou ultrazvukového signálu s premenným kmitočtom, ktorý je rušičom echokolačného systému. Klasickou zvukovou bariérou pre netopiere je taktiež alobal, ktorý nastrihajte na pásy a zaveste na strop.

 

 

Čítané: 3157 x