Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Ako sa zbaviť kuny pod strechou?

Datum: 30.01.2022

Kuny môžu pre mnohých z nás pôsobiť ako milé a nevinné zvieratá, ktoré sú úplne bezpečné. Avšak treba dodať, že výskyt kún môže spôsobiť nielen bezsenné noci kvôli obrovskému hluku, ale tiež môžu mať na svedomí mŕtve sliepky či ďalšie škody.

Ako sa zbaviť kuny pod strechou?

 Dá sa proti ním bojovať? Ak áno, aké je ideálne riešenie?

Aké škody spôsobujú kuny?

Poškodenie uhryznutím kunou sa zvykne objaviť na chladiacich či izolačných podložkách a kábloch, čo je nielen veľmi nepríjemné, ale aj veľmi drahé! Žijúce na streche spôsobujú nemalé problémy v dôsledku pomerne veľkého množstva hluku, ktorý vydávajú. Zhruba od júna do augusta môžu hlasné výkriky pri párení medzi samcami a samicami viesť k bezsenným nociam. Počas obdobia rozmnožovania od marca do júna sú to práve mláďatá a ich mrnčanie, šklbanie a škrabanie, ktoré mnohým majiteľom domov nedajú spávať. Zničenie izolácie strechy a prehryznutie anténnych káblov i elektrických vedení má za následok vysoké škody.

Ako sa zbaviť kuny?

Najlepšou a zároveň najúčinnejšou ochranou je zabrániť kunám dostať sa pod strechu či do auta, a to zabezpečením vstupu. Všetky miesta vstupu by mali byť totiž zablokované, pričom je vhodné použiť dočasné riešenia využívajúce mechanické bariéry akým môže byť pletivo, oceľová platňa alebo drevená doska. Takýmto spôsobom majú kuny obmedzené možnosti, ba dokonca nie sú schopné dostať sa na dané miesto.

Odpudzovač na kuny

Ultrazvukový odpudzovač i plašič kún a hlodavcov je ideálnym riešením pre všetkých tých, ktorí bojujú so zvýšeným výskytom kún. Výhodou, ktorú poskytujú odpudzovače na kuny je, že umožňujú automatickú zmenu frekvencie i výkonu. Vysielajú tiež špecifické ultrazvukové signály na vysokom ultrazvukovom kmitočte, ktoré sú pre kuny, ale aj menšie hlodavce veľmi nepríjemné. To znamená, že aj po krátkom čase chránený priestor kuna opúšťa a hľadá si nové útočisko v iných objektoch, ktoré nie sú chránené.

 

 

Čítané: 4961 x