Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Ako sa správne starať o štvorkolku?

Datum: 16.10.2022

Starostlivosť o štvorkolku nezahŕňa len jej očistenie po jazde alebo po práci na poli. Ide však o dôležitú súčasť starostlivosti, keďže špina po prejazde bahnom je viditeľná a značná.

Ako sa starať o štvorkolku

Údržba a drobné opravy štvorkolky vám zaručia, že bude fungovať ako hodiny a vydrží vám dlhšie. Ako sa správne starať o štvorkolku?

Čistenie nielen kvôli vzhľadu, ale aj bezpečnosti

Očistiť štvorkolku po jazde je dôležité z hľadiska vzhľadu a bezpečnosti jazdy. Neumyté jemné časti štvorkolky by sa mohli zaniesť a počas jazdy spôsobiť problémy pri riadení. Pri čistení buďte dôkladní. Vďaka dôkladnosti budú správne fungovať napríklad brzdy alebo chladiaci systém.

Pred zimnou je lepšie batériu schovať

S batériou v štvorkolke je to podobné ako keď sa staráte o akumulátor trojkolky alebo automobilu. Ak počas zimy nebudete jazdiť, je lepšie batériu vybrať a schovať na tmavé miesto. Po zime musíte batériu nabiť naplno a skontrolovať jej funkčnosť.

Pneumatiky na štvorkolke dostávajú zabrať

Bláznivá jazda štvorkolky po kopcoch, skalách a výmoľoch dáva poriadne zabrať pneumatikám. Okrem viditeľných poškodení kontrolujte tiež dezén. Pneumatiky na štvorkolky sa považujú za ojazdené, keď dezén klesne pod 4 mm. Dôležité je udržiavať v pneumatikách správny tlak, ktorý sa pohybuje okolo 0,5 baru. Vždy sa riaďte odporúčaním výrobcu štvorkolky. Ak sa chcete venovať športovej jazde, môžete pneumatiky dofúkať až na 0,8 baru. Naopak v prípade, že budete niečo ťahať alebo prevážať, hodnoty tlaku znížte.

Kontrola všetkých prevádzkových tekutín

Dôležitá je nielen kontrola hladiny motorového oleja, ale tiež chladiacej a brzdovej kvapaliny. Odporúčame vám pri dolievaní kvapalín používať vždy rovnakú značku. Dodržujte servisné intervaly a okrem dolievania chladiacej zmesi ju pravidelne vymeňte za novú podľa teplotných podmienok v oblasti, v ktorej sa štvorkolka pohybuje. Výmenu brzdovej kvapaliny nechajte na servis, aby sa do kvapaliny nedopatrením nedostala voda. Voda v brzdách spôsobí ich blokáciu. Pri výmene chladiacej zmesi venujte zopár minút vyčisteniu vzduchového filtra, ktorý je nutné raz za čas vymeniť.

 

 

 

Čítané: 2947 x