Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

5 funkcií roštov do postele

Datum: 01.11.2022

Počas kúpy postele sa dostanete do fázy, kedy budete musieť vybrať rošt. Existujú tri typy roštov – pevné, latkový a lamelový.

5 funkcií roštov do postele

Každý je vhodný pod iný druh matraca. Medzi najviac preferované rošty do postele patria lamelové, ktoré sa vyrábajú dokonca vo forme polohovateľného roštu. Rošty do postele majú viaceré funkcie, ktoré z nich robia neoddeliteľnú a hlavne nenahraditeľnú súčasť každej postele.

1. Rošt chráni matrac pred deformáciou

Bez vhodne zvoleného roštu by sa matrac rýchlo zdeformoval a po pár mesiacoch by bol súci do koša. Aby rošty plnili svoju funkciu správne, musíte k matracom dokúpiť kompatibilné rošty. Pevné rošty sa síce už dnes nevyužívajú, ale v starších posteliach ich ešte nájdete. V prípade, že aj vy vlastníte pevný rošt, radšej ho vymeňte. Žiadnemu matracu neposkytne možnosť odvetrávania, čo znamená, že nespĺňa hygienické požiadavky. K latkovému roštu je možné dokúpiť latexové, pružinové i penové matrace. Lamelové rošty sú vhodné pod matrace taštičkové, penové a latexové.

2. Rošt pomáha rozkladať váhu tela

Okrem toho, že je rošt pre matrace oporou, pomáha tiež rozkladať váhu tela do viacerých zón. Vďaka tomu sa vám bude lepšie spať, nebudete cítiť v žiadnej časti postele nepríjemný tlak. Rozloženie váhy tela do viacerých bodov je dôležité predovšetkým pre ľudí, ktorí trpia pohybovými ochoreniami. Ostatným pomôže vhodne zvolený rošt predchádzať pocitu stuhnutosti alebo bolestiam kĺbov.

3. Rošt odvetráva matrac

Bez roštu by matrac nemal šancu na správne odvetrávanie. Znamená to, že by rýchlo prišlo k usádzaniu vlhkosti a prachu do štruktúry matraca. Následok je jasný – v matraci sa začne tvoriť pleseň a usadia sa v ňom roztoče. Dokonca aj pre zdravých ľudí môže byť takýto matrac nebezpečný. Začne sa vám horšie dýchať, bolieť vás hlava alebo budete často kašľať.

4. Vyšší komfort počas oddychu

Okrem rozloženia váhy tela prispievajú rošty k ničím nerušenému oddychu v posteli. Ide hlavne o lamelové rošty, ktoré sa dajú polohovať. Vďaka polohovaniu môžete v posteli pohodlne sedieť pri čítaní knihy alebo sledovaní televízie. Po náročnom dni oceníte tiež to, že vyvýšenie roštu v oblasti chodidiel umožní mať nohy vyložené vyššie.

5. Dlhšia životnosť matraca

Odvetrávanie spolu so správnym rozložením váhy tela zaručia, že vaše práve kúpené matrace vydržia dlho ako nové. Investovanie do roštu znamená ušetrené peniaze na kúpu nového matraca, pretože ten starý sa rýchlo preležal alebo zapácha.

 

Čítané: 2720 x