Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

5 možností, ako si doma kúriť drevom

Datum: 29.11.2022

Drevo sa používa na vykurovanie po stáročia a ani v súčasnosti sa na tom veľa nemení. Práve naopak.

ako si doma kúriť drevom

Spojenie najnovších technológií a klasického kúrenia drevom prináša mnoho výhod a hlavne uľahčenie obsluhy. Tento zdroj tepla vám poslúži nielen na občasné prikúrenie, ale aj ako hlavný zdroj kúrenia v dome či na chalupe.

Ak túžite po plápolajúcom ohni a vyhriatom domove, potrebujete komín. Potom stačí len vybrať vhodný zdroj a môžete pomaly chystať drevo.

1.   Kotol na drevo

Keď treba plnohodnotne vykúriť niekoľko miestností v objekte, oceníte výhody splyňovacieho kotla na drevo. Je pripojený na centrálnu vykurovaciu sústavu s radiátormi a súčasne dokáže ohrievať teplú úžitkovú vodu. Moderné kotly na drevo bývajú vybavené mnohými prvkami, ktoré výrazne uľahčujú ich prevádzku a obsluhu.

Vysoký komfort pri používaní kotla dokáže zaistiť napríklad:

  • elektronická riadiaca jednotka, ktorá ovláda celý chod kotla vrátane pripojených systémových prvkov,
  • intuitívny displej, ktorý zobrazuje hodnoty vykurovania a uľahčuje nastavenie,
  • odťahový ventilátor, ktorý automaticky reguluje výkon kotla,
  • chladiaca slučka, ktorá sa stará o bezpečnú prevádzku,
  • klapka, ktorá počas prikladania zabraňuje vniknutiu dymu do miestnosti,
  • možnosť ovládania a nastavenia kotla na diaľku.

Kotol na drevo sa vyznačuje aj vysokou účinnosťou, takže spotrebuje menej paliva. Pri účinnosti okolo 90 % nedochádza takmer k žiadnym stratám tepla, čo sa prejaví na teplote v dome a aj na cene za prekúrené drevo.

2.   Krbová vložka

Na rozdiel od kotla umožňuje krbová vložka pohľad na plápolajúci oheň. Preto ju často nájdeme priamo v obývačke, kde ponúka možnosť prikúriť si a zároveň vytvoriť romantickú atmosféru. Presklenú vložku treba obmurovať vhodným materiálom a celú stavbu umiestniť v dostatočnej vzdialenosti od horľavých materiálov. Na podlahu zvoľte nehorľavý povrch v rozmeroch minimálne 80 centimetrov pred dvierkami krbu a 40 centimetrov po stranách. Pozor aj na celkovú hmotnosť obstavby, ktorá sa podľa materiálu môže vyšplhať na stovky kilogramov.

3.   Krbové kachle

Kto hľadá jednoduchú inštaláciu bez stavebných úprav, zvolí radšej krbové kachle, ktoré sa predávajú už pripravené na zapojenie. Na výber je obrovské množstvo tvarov, veľkostí aj dizajnov, takže záleží len na vkuse majiteľa. Rovnako ako pri obstavanej vložke platí, že kachle musia stáť na nehorľavom povrchu a pripojenie ku komínu má robiť odborník. Pred prvým použitím treba vybaviť revíznu správu pre bezpečné používanie.

Krbová obstavba aj kachle predstavujú lokálny zdroj a vykurujú hlavne miestnosť, v ktorej sú umiestnené. V prípade pripojenia na teplovodný výmenník je možné rozvádzať vytvorené teplo aj do ďalších miestností.

4.   Kachle a sporáky na drevo

Do vidiecky ladeného interiéru alebo na chalupu sa skvele hodia tradičné kachle alebo štýlový sporák na drevo. Poskytujú teplo a aj priestor na varenie alebo pečenie.

5.   Otvorený krb

Krby, v ktorých horiace plamene nie sú ukryté za bezpečnostným sklom, sa stavali skôr v minulých desaťročiach. Ich nevýhodou je hlavne nízka účinnosť, vysoká prašnosť a hrozí aj riziko úrazu. Preto je lepšie užívať si otvorený oheň skôr v ohnisku v záhrade alebo vo vonkajšej kuchyni.

Akým drevom kúriť?

Pri kúrení drevom nie je dôležitý len výber kotla či kachlí, ale aj správna voľba paliva. Medzi vlastnosťami dreva je totiž veľký rozdiel a líši sa aj maximálna veľkosť polienok, ktoré sa môžu použiť.

Splyňovací kotol na drevo sa obvykle umiestňuje do technickej miestnosti alebo kotolne, takže manipulácia s palivom aj popolom prebieha mimo obytnej zóny. Do kotlov vybavených veľkou násypnou šachtou môžete prikladať aj veľké kusy dreva bez nutnosti štiepania. Ak máte kotol na drevo so zásobníkom, intenzita prikladania bude omnoho menšia.

Pre dlhodobé vykurovanie sa odporúča tvrdé drevo (napríklad buk, hrab alebo jaseň), ktoré horí pomaly a stabilne. Naopak, na rozkurovanie a rýchle vyhriatie priestoru dobre poslúži mäkké drevo zo smreku, borovice, smrekovca alebo brezy. Pre každé drevo však platí, že musí byť dostatočne suché s maximálnou vlhkosťou 20 %.

 

Zdroj fotografií: Shutterstock, OPOP

Čítané: 2585 x