Rozšírené hľadanie
Sobota 4. Máj 2024 |
meniny má Florián

Vankúše – výber podľa polohy spánku a výplňového materiálu

Datum: 29.07.2023

Po kúpe postele a matracov nastáva čas na výber lôžkovín. Paplóny slúžia na zahriatie alebo ochladenie tela. Vankúše sa starajú o to, aby ste počas spánku ležali v správnej polohe.

Vankúše – výber podľa polohy spánku a výplňového materiálu

Keď nechcete, aby vás ráno bolela krčná chrbtica, dbajte na výber správneho vankúša. Dnes sa zameriame na kúpu vankúša podľa polohy, v ktorej spíte a podľa materiálu výplne.

Prečo je dobrý vankúš dôležitý

Dobrý vankúš je dôležitý predovšetkým pre vašu chrbticu. Vhodne vybraný vankúš sa stará o správne zakrivenie tela a o polohu krku, hlavy i chrbtice v jednej rovine. V prípade, že bude vaša hlava vo vyššej či nižšej výške ako krk a chrbtica, pocítite ráno stuhnutie. Časom môžu ranné bolesti prejsť do celodennej. Anatomický vankúš pomáha problémom s pohybovým aparátom predchádzať.

Vankúš je dôležitým prvkom v posteli aj pre ľudí, ktorí trpia rôznymi formami alergií. Niektoré materiály používané na výrobu vankúša nedokážu dobre odvádzať vlhkosť. Vankúš, v ktorom necirkuluje vzduch začne nielen zapáchať, ale je tiež živnou pôdou pre roztoče a plesne. Okrem vankúša musia mať cirkulačné vlastnosti aj matrace doplnené správnym roštom.

Vankúš podľa polohy spánku

Pre komfort počas spánku je dôležité vybrať vankúš, ktorý bude vyhovovať vašej preferovanej polohe spánku. Niektoré vankúše majú výplň, ktorá sa dá regulovať. Vďaka tomu dosiahnete ideálnu hrúbku.

Pre spáčov na chrbte sú vhodné tenšie vankúše. Krk podporia aj vankúše vlnkového tvaru. Postarajte sa o to, aby ste pod krkom mali vyvýšené miesto. V oblasti tuhosti vyberajte vankúše stredne tvrdé až tvrdé. Vyhovovať by vám mali vankúše z pamäťovej peny. Počas spánku na boku využívajte vankúš vyšší so strednou tuhosťou. Dajte prednosť vankúšom z pamäťovej peny a latexu pred páperovými. Ak radi spíte na bruchu, kúpte vankúš mäkký a nízky. Odporúčame vám zmeniť spánkový návyk, keďže spánok na bruchu lekári dlhodobo neodporúčajú.

Vankúš podľa materiálu

Všestranným materiálom na výrobu vankúšov, ktorý vyhovuje väčšine ľudí, je pamäťová pena. Ide o hypoalergénny materiál. Dobre sa prispôsobuje telu, keďže po pôsobení telesnej teploty dokáže meniť tvar a po vychladnutí sa do pôvodného tvaru vrátiť. Jedinou nevýhodou pamäťovej peny je jej náchylnosť na prehriatie. Veľmi pevné sú vankúše vyrobené z latexu. Opäť ich odporúčame ako variant pre alergikov. Relaxačne pôsobia vankúše obohatené o aloe vera alebo levanduľu.

 

 

Čítané: 2341 x