Rozšírené hľadanie
Pondelok 20. Máj 2024 |
meniny má Bernard

Na čo si dávať pozor pri plotoch z dreva

Datum: 03.11.2023

Drevené ploty si udržiavajú popredné miesto zo všetkých materiálov využívaných na výstavbu oplotenia. V kombinácii s kovom, kameňom i betónom budú vždy vyzerať úchvatne a dodajú exteriéru domu krásny vzhľad.

Na čo si dávať pozor pri plotoch z dreva

Drevené ploty však majú špecifické vlastnosti a bez údržby si dlho ich krásu neužijete.

Prečo vybrať drevený plot

Drevené ploty sú tradičným a atraktívnym prvkom v exteriéri domu, ktorý poskytuje nielen bezpečnosť a súkromie, ale aj prirodzený pôvab a štýlový vzhľad. Drevo pridáva prírodný a príťažlivý dizajn do záhrady alebo okolia domu, čo prispieva k domáckej atmosfére. Drevené ploty sú k dispozícii v rôznych dekóroch, tvaroch a veľkostiach. Dajú sa prispôsobiť po vizuálnej stránke k domom postaveným v každom štýle. Žiadny iný materiál sa do vonkajšieho prostredia nehodí viac ako drevo. Nádherne vyzerá v spojení so stromami, kríkmi a inou zeleňou v záhrade.

O drevné ploty sa musíte starať

Pre zachovanie krásy a trvanlivosti plota z dreva je potrebné sa o plot starať a pravidelne ho udržiavať. Drevo je prírodný materiál, ktorý môže byť náchylný na rozklad, plesne a pôsobenie hmyzu. Aplikácia ochranných náterov a prípravkov pomôže chrániť drevený plot pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami a predĺži jeho životnosť.

Základom starostlivosti o plot je jeho čistenie. Používajte jemné kefky alebo handričku, ktorou zotriete prach, pavučiny a iné drobné nečistoty. Pravidelnou vizuálnou kontrolou predídete výraznejšiemu poškodeniu plota. U vyšších plotov zoberte do rúk hliníkové rebríky a preverte aj vrhnú časť plota. Všímajte si trhliny, navlhnuté miesta a pukliny, v ktorých sa môže usadiť hmyz.

Čím ošetrovať drevené ploty

Správna starostlivosť o drevený plot zahŕňa aj výber prípravkov ako je lazúra, olej alebo farba. Odporúčame vám sa poradiť u predajcu s farbami, ktorý prípravok je pre daný typ dreva vhodný. Ak je plot kombinovaný s kovom, polyuretánová farba kovový povrch ošetrí.

Lazúra sa odporúča používať na drevené povrchy , ktoré chcete chrániť pred vlhkosťou a slnečným žiarením. Lazúra ponecháva prírodnú štruktúru dreva viditeľnú. Olej ako ošetrujúci prípravok na drevo je vhodný pre staršie drevené ploty, ktoré potrebujú oživenie a ochranu pred vlhkosťou a hnilobou. Olej nechráni drevo pred UV žiarením, a preto ho musíte na plot nanášať častejšie. Použitie farby je ideálne pre tých, ktorí chcú úplne zmeniť vzhľad svojho plotu a zároveň ho chrániť pred poveternostnými vplyvmi.

Tip na záver: Pri výbere správneho typu ošetrenia je dôležité zvážiť typ dreva, jeho vek a celkový stav, ako aj preferencie vzhľadu. V predajniach farby laky vám poradia, aký prípravok je najvhodnejší pre váš typ dreveného plota. Nezabúdajte na to, že lenivosť sa nevypláca. Starostlivosť a údržba sú kľúčovými faktormi pre zachovanie krásy a trvanlivosti drevených plotov.

 

 

 

Čítané: 1525 x