Rozšírené hľadanie
Utorok 22. Október 2024 |
meniny má Sergej

Ako vybrať správny plot pre váš pozemok?

Datum: 22.06.2024

Oplotenie pozemku – väčšina ľudí berie plot len ako okrasu okolia domu. Je nutné si uvedomiť, že oplotenie plní i iné, praktické funkcie.

Ako vybrať správny plot pre váš pozemok?

Výber správneho plota pre váš pozemok je dôležitým rozhodnutím, ktoré ovplyvní bezpečnosť a súkromie. Ktoré faktory by ste mali zvážiť pri výbere plota?

Čo od plota očakávate?

Prvým krokom pri výbere správneho plota je určenie jeho hlavného účelu. Niekto hľadá plot, ktorý by dokonale ochránil majetok pred zlodejmi. Iní má domácich maznáčikov a potrebuje zabrániť ich úteku na ulicu. Veľká časť ľudí potrebuje plot zabezpečujú súkromie a ochranu pred hlukom. A existujú tiež takí, ktorých zaujíma len estetická stránka plota. Dobrou správou je, že všetky skupiny ľudí môžu vsadiť na jedinú kartu, a to betónové ploty. Ploty z betónu spĺňajú všetky dôležité kritéria pre výber oplotenia.

Aký materiál plota preferujete?

Materiál, z ktorého je plot vyrobený, hrá kľúčovú úlohu s ohľadom na jeho funkčnosť i vzhľad. Drevo je klasický a esteticky príťažlivý materiál, ktorý sa hodí k rôznym štýlom domov. Odradiť vás môže náročná údržba. Bez údržby hrozí drevenému plotu napadnutie škodcami a hnilobou. Kovové ploty, napríklad hliníkové, sú veľmi odolné a poskytujú vysokú úroveň bezpečnosti. Sú však nákladné na výstavbu. Pre milovníkov prírody pripadajú v úvahu len ploty živé. Kríky alebo stromy poskytnú prírodný vzhľad a autentickosť. Na druhej strane si musíte na údržbu kríkov nájsť veľa času. Ploty z betónu splnia vo všetkých ohľadoch nároky na estetiku a odolnosť.

Koľko chcete do plota investovať?

Cena plota závisí od mnohých faktorov – náročnosť na výstavbu, materiál, údržba. Pred rozhodnutím o konkrétnom type plota je dôležité vytvoriť si rozpočet a porovnať súčasné i budúce náklady. Zohľadnite cenu materiálov a inštalácie. Niektoré materiály môžu byť lacnejšie, ale ich inštalácia je nákladná, napríklad bude potrebná zemina, štrk či piesok. Časom sa vám plot môže predražiť kvôli dodatočným nákladom na údržbu. Niektoré ploty naopak môžu byť nákladnejšie na výstavbu, ale vydržia dlhšie a nemusíte ich udržiavať.

Aké rozmery plota potrebujete?

Okrem štýlu, materiálu, dizajnu alebo farby plota zvážte aj jeho výšku. Vyšší plot poskytuje viac súkromia a väčšiu mieru bezpečnosti. Pozor na to, že pre príliš vysoké ploty musíte získať povolenie na stavbu. O výške oplotenia by ste sa mali poradiť aj so susedmi, aby ste im netienili na pozemok. Dobrý susedský vzťah je dôležitý a pomôže predísť potenciálnym konfliktom. Spoločne prediskutuje výšku, dizajn a materiál plotu, aby bol prijateľný pre obe strany.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

Čítané: 668 x