Rozšírené hľadanie
Streda 23. Október 2024 |
meniny má Alojza

Prečo je povinné zmluvné poistenie také dôležité?

Datum: 20.06.2017

Prečo vznikajú havárie? Odpoveď na túto otázku nie je vôbec jasná, keďže existuje niekoľko desiatok až stoviek dôvodov, prečo dôjde k dopravnej nehode. 

Na základe viacerých štúdií je dokázané, že nepozorný vodič má znížený prach pozornosti predovšetkým kvôli únave, v tých extrémnejších prípadoch je to kvôli alkoholu či drogám. A pozorný vodič? Ten venuje svoju pozornosť četovaniu, telefonovaniu, jedeniu či rozhovoru so spolucestujúcimi. A čo robiť v prípade, že spôsobíte škodu nie sebe, ale iným osobám?

Nezabudnite na povinné zmluvné poistenie!

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ktoré slúži na odškodnenie iných osôb, ktorým vy spôsobíte škodu na živote a zdraví alebo majetku, je povinná poistka na auto. Povinné zmluvné poistenie je dané zákonom, čiže ho musí mať uzatvorené každý, kto je vlastníkom alebo držiteľom motorového vozidla. A kedy ho uzatvoriť? Prakticky okamžite, teda odo dňa prvého použitia vozidla, v opačnom prípade by vás neminula nemalá pokuta!

Neviete parkovať? Poistite sa!

Pýtate sa, na čo je dobrá poistka? Ako už bolo spomenuté, predovšetkým kvôli odškodneniu osoby, ktorej ste spôsobili ujmu na zdraví či vozidle, čo sa koniec koncov môže stať každému z nás, aj tým najskúsenejším vodičom. To však nie je všetko! Ak máte problém napríklad s parkovaním, nie ste jediný. Parkovacie miesta sú čoraz menšie, autá zase väčšie, čiže niekedy je ozajstné „umenie“ zaparkovať v obchodných centrách či nemocniciach, kde je zakaždým intenzívna premávka.

A čo robiť v prípade, že predsa len ťuknete vedľajšie auto? Predovšetkým zachovajte pokoj, nie ste prvý ani posledný, kto sa dostal do takejto situácie. V prvom rade počkajte na majiteľa vozidla, v žiadnom prípade neutekajte z miesta činu, veď v podstate sa nestalo nič závažné, nikoho ste nezranili ani nezabili, no nie? Je len na vás, či zavoláte políciu alebo nie, no vždy je lepšie dohodnúť sa medzi „štyrmi očami“ a vydiskutovať si vzniknutú situáciu. Zavolajte asistenčnú službu, kde vám povedia, ako ďalej postupovať. Následne nezabudnite vozidlo, resp. obe vozidlá nafotiť a po ohlásení poistnej udalosti bude osobe, ktorej ste škodu spôsobili, vyplatená poistná suma. Avšak, musíte mať uzatvorené povinné zmluvné poistene, v opačnom prípade by ste museli škodu preplatiť z vlastného vrecka, čo by ste asi nechceli. 

Čítané: 5284 x