Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Ako sa cítiť istejší za volantom?

Datum: 23.08.2019

Začínate so šoférovaním, chcete sa zdokonaliť, no nie ste si za volantom istý a chýba vám potrebné sebavedomie? V takom prípade si prečítajte nasledujúci článok, v ktorom vám poskytneme niekoľko jednoduchých rád, ktoré vám pomôžu zbaviť sa strachu zo šoférovania.

 Pohodlne sa usaďte a pustite sa do čítania.

1. Automatická prevodovka

V autoškole ste sa naučili, ako správne držať volant, ako šliapať na pedále a ako správne preraďovať. Pokiaľ to však máte robiť všetko naraz, môže nastať problém, chytíte paniku a zrazu neviete čo skôr. Vodiči začiatočníci zvyknú hovoriť, že najväčšie problémy im robí práve preraďovanie. V začiatkoch vám s týmto môže pomôcť automatická prevodovka. Tá zvládne preraďovania za vás a vy sa môžete plne sústrediť na šoférovanie. Vždy je však lepšie naučiť sa jazdiť aj s manuálnou prevodovkou a nielen s automatickou.

2. Kondičné jazdy

Spravili ste vodičský preukaz, no i napriek tomu sa stále bojíte sadnúť za volant? Objednajte si kondičné jazdy, vďaka ktorým sa budete cítiť istejší. Učiť vás bude profesionálny inštruktor, ktorý vám ukáže, ako správne jazdiť a na čo si dať pozor. Navyše od neho dostane objektívny názor na vaše schopnosti.

3.Kurz defenzívnej jazdy

Pokiaľ by vám nestačili kondičné jazdy, máte tu možnosť prihlásiť sa na kurz defenzívnej jazdy. Ide o kurz, na ktorom si budete môcť zlepšiť svoje schopnosti za volantom, naučíte sa vyhýbať zbytočným rizikám, lepšie predvídať situáciu na ceste, naučíte sa, ako sa správa auto na mokrej vozovke a s týmito skúsenosťami bude môcť minimalizovať možnosť nehody.

4.Pustite si svoju obľúbenú hudbu

Všetko sa robí jednoduchšie pri príjemnej hudbe a to platí aj o šoférovaní. Ak vám to pomôže, pokojne si pustite svojho obľúbeného interpreta, či nejakú vašu pesničku, ktorá vám spríjemní náladu a budete sa cítiť lepšie. Hudbu však nepúšťajte príliš nahlas, pretože nielen zrak ale aj sluch je veľmi dôležitým zmyslom pri šoférovaní.

5.Bezpečné auto

Ak sa chcete cítiš o niečo istejší za volantom, sadnite do bezpečného auta, ktoré má rôzne asistenčné prvky. Medzi najbezpečnejšie a veľmi obľúbené autá pre začiatočníkov sú najmä Opel Astra, Opel Grandland či Opel Crossland

Čítané: 3478 x