Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Cena PZP v roku 2020. Motoristov čaká zdraženie

Datum: 22.11.2019

Druhá dekáda tohto tisícročia so sebou prinesie mnohé zmeny, jednou z nich bude aj fakt, že motoristi budú za poistenie svojich vozidiel platit viac.

Prečo bude povinné zmluvné poistenie drahšie?

Poctivých platcov poistky svojho vozidla čaká zdražovanie. Avšak nemusíte sa obávať markantných zmien. V priemere ceny poistiek narastú o 5 až 7%, čo predstavuje nárast o 1€ na mesačnej splátke. Pre lepšiu ilustráciu uvádzame príklad. Predstavte si, že v roku 2019 platíte za povinné zmluvné poistenie splátku vo výške 120€. Od budúceho roka vám cena PZP narastie na 126 až 129€.

Pre tento krok sa rozhodli poisťovne najmä z dôvodu neustáleho boja o zákazníka. Na Slovenskom trhu sa aktuálne nachádza až 11 hráčov a každý z nich bojuje o svoj kúsok koláča prostredníctvom výhodných podmienok a nízkej ceny. Problémom je, že za posledné roky násobne narástol počet vozidiel na cestách a s nimi aj počet škodových udalostí, čo z poskytovania PZP za aktuálnych podmienok robí menej lukratívny biznis. Okrem nárastu poistných plnení o viac ako 1/10, podmieňujú zvyšovanie cien aj vyššie náklady na náhradné diely a prácu spojenú s opravami a údržbou. Rovnako sa o dvíhanie cien zaslúžili aj vyššie náklady na personál a prevádzku jednotlivých poisťovní. 

Na základe týchto argumentov sa zdá, že dvíhanie cien je opodstatnené. Rovnako je nutné dodať, že Slovenská Republika sa stále radí medzi krajiny, ktoré platia za povinné zmluvné poistenie najmenej. V susednom Rakúsku, Taliansku či Nemecku by sme za rovnaké poistenie auta platili o niekoľko stoviek eur viac.

Ako získať aj v roku 2020 to najvýhodnejšie poistenie?

Výhodné PZP môžete mať vždy

Čo robiť v prípade, že máte drahšie PZP a s cenou sa nestotožňujete? 6 týždňov pred uplynutím poistného obdobia, na ktoré máte uzatvorené vaše poistenie, môžete podať výpoveď poistnej zmluvy a zmeniť poisťovňu. S nájdením nového výhodného PZP vám pomôže online porovnanie PZP, vďaka ktorému ľahko a rýchlo získate prehľad o všetkých dostupných ponukách pre vaše vozidlo.

Vďaka praktickému porovnaniu poistenia si nové PZP aj ľahko uzatvoríte, a to všetko bez toho, aby ste museli chodiť priamo do poisťovne. Zvyšovania cien sa teda báť nemusíte, lebo najlacnejšie PZP si vďaka online porovnaniu vždy nájdete.

Čítané: 3264 x