Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Silvester na horách: Cestujete na lyžovačku autom? Na čo určite nezabudnúť

Datum: 30.12.2019

Stráviť posledné dni roka v obklopení krásnej prírody má svoje čaro. Človek si nielen fyzicky oddýchne, ale aj vyčistí hlavu a ľahšie sa mu podarí pozitívne sa naštartovať a začať nový rokinak - lepšie.

Silvester na horách je preto čoraz obľúbenejšou alternatívou nielen pre kamarátov a dobré partie ľudí, ale aj pre rodiny s deťmi. Ak nepatríte medzi tých, ktorí s obľubou presedia prelom rokov v pohodlí rodinného krbu s dobrôtkami na sviatočne prestretom stole, určite už máte vymyslenú skvelú variantu aktívneho oddychu. Turistika či lyžovanie, aj takto sa dá ukončiť starý rok a privítať ten nový. Ste aj vy dobrodružný typ? Silvester sa dá osláviť napríklad aj počas čarovného nočného lyžovania. Ak navyše zvyknete cestovať autom na lyžovačku, prečítajte si, na čo by ste nemali zabudnúť.

Cesta autom na lyžovačku môže byť veľmi praktická, lebo auto ponesie lyže aj všetku batožinu priamo do cieľa. V prípade nečakanej snehovej nádielky sa však pre nepripraveného vodiča môže stať aj pohromou. Pri cestovaní autom do horských oblastí treba vždy počítať so zvýšenou opatrnosťou a pred cestou poriadne skontrolovať technický stav vozidla. Nie je na škodu zvážiť možnosť uzatvoriť si poistenie auta proti živlom, najmä ak cestujete do hôr na dlhší čas.

Pri technickej kontrole vozidla je dobré sa zamerať na stav kvapalín, aj tých nemrznúcich do ostrekovačov, aby sa nestalo, že na diaľnici odrazu zmes dôjde a vy budete práve v snežnej búrke. Ďalej dobre skontrolujte stav bŕzd, autobatériu a funkčnosť svetiel. Okrem snežných reťazí si pribaľte aj menšiu lopatku a šikovnú metlu, lebo v prípade neočisteného auta pokrytého snehom hrozí pokuta. Ak ešte nemáte uzatvorené havarijné poistenie, možno práve teraz je ten správny čas. Cestovanie v zime na dlhšie vzdialenosti je iné ako v letných mesiacoch a oveľa častejšie dochádza k nehodám, za ktoré šoféri kvôli počasiu často ani nemôžu.

Ak cestujete autom do zahraničných lyžiarskych stredísk, určite viete, že tam na cestách platia trochu iné pravidlá. Pri cestovaní do susedných Álp nezabudnite na reflexnú vestu, v prípade kontroly je to jedna z vecí, za čo vás pokuta určite neminie. V Rakúsku musia deti do 14 rokov a do výšky 150 cm výšky sedieť v autosedačkách a lekárničku spolu s trojuholníkom je dobré mať pri sebe v aute, nie v kufri. No a na záver snáď ani nemusíme pripomínať bezpečnosť, ktorá je vždy na prvom mieste a v rámci nej aj cestovné poistenie na lyžovačku.

Čítané: 3355 x