Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Spoznajte využitie vákua v automobilovom priemysle

Datum: 26.05.2020

Pre niekoho je vákuum len obyčajný podtlak, avšak každý, kto sa aspoň trochu pohybuje vo svete priemyslu vie, že jeho existencia je veľmi prospešná a širokospektrálne aplikovateľná.

Kde všade sa dá vákuum využiť v strojárstve a automotive sektore?

Začnime hneď pri výrobných linkách. Kým v minulosti pri nich pracovali najmä ľudia, dnes je situácia iná. O montáž a prepravu jednotlivých dielcov sa starajú takmer výlučne roboty. Návrhári robotických ramien mali náročnú úlohu – vymyslieť čo najjednoduchší systém, ktorý bude schopný dvíhať aj ťažké diely a prepravovať ich na iné miesta. Keďže rozličné mechanické riešenia ramien na dvíhanie dielov sú príliš komplikované, pozornosť sa začala venovať práve vákuu. To má totiž jedinečnú vlastnosť – keďže je v ňom nižší tlak, spôsobuje vysávačový efekt, teda, vťahuje atmosférický vzduch z okolia. Na tomto princípe podtlaku sa dajú jednoducho dvíhať aj ťažšie predmety bez akéhokoľvek poškodenia. Práve preto väčšina strojov a robotov v automobilovom priemysle využíva práve vákuum na manipuláciu s dielmi.

Základom takýchto vákuových zariadení sú vývevy, ktoré spomínané vákuum vyrábajú. Pracovať môžu na rozličnom princípe. Najčastejšie sa využívajú zobákové, vodokružné, grafitové, piestové, skrutkové a olejové rotačné vývevy.

Vákuum aj na čistenie

Okrem výrobných liniek je vákuum veľmi podstatné aj pri samotnom obrábaní súčiastok a materiálov. Kovové diely, ktoré sa v automotive sektore využívajú najčastejšie, sú veľmi náchylné na vlhkosť a nečistoty. Práve preto je potrebné ich precízne sušenie a čistenie predtým, ako sú použité vo finálnom výrobku. Na toto čistenie a sušenie sa využíva vákuum, ktoré dokáže efektívne odsať všetku nežiadúcu vlhkosť z povrchu súčiastok. Na základe vákua je dokonca vytvorená aj metóda pokovovania – vákuové pokovovanie.

Vákuum teda v automobilovom sektore zohráva dôležitú úlohu. A za všetkým stoja práve kvalitné vývevy...

Čítané: 3528 x