Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Čo s vami spraví alkohol za volantom

Datum: 02.12.2020

Každému je známe pravidlo, že alkohol za volant nepatrí. Na jednej strane známa pravda, na druhej najčastejšia príčina tragických nehôd.

Začne to jedným pohárikom, ku ktorému sa pridá druhý a napokon pocit vlastnej nepremožiteľnosti posadí človeka za volant. Koniec si každý z vás môže domyslieť sám...

Ako sa zbaviť alkoholu v krvi

Zákon Slovenskej republiky jasne zakazuje sadať si za volant pod vplyvom alkoholu alebo inej omamnej látky. Pozor by ste si mali dávať aj na zostatkový alkohol na druhý deň po bujarej oslave. V priemere platí pravidlo, že hladila alkoholu sa znižuje približne o 0,1 - 0,2 promile za hodinu. Tento údaj však závisí od druhu vypitého alkoholu, pohlavia, váhy, užívaných liekov, ale aj od vašej frekvencie pitia alkoholu. Ak patríte medzi sviatočných pijanov, rýchlosť odbúravania alkoholu sa spomaľuje. K najpresnejším údajom sa dopracujete pomocou testera na alkohol. Tento prístroj nie je drahý, a ak si radi vypijete, iste ho využijete. Chcete alkohol z krvi odbúrať rýchlejšie? Skúste niektoré z týchto trikov. V prvom rade pite veľa vody. Ku každému poháriku alkoholu by ste si mali dopriať pohárik vody. Ak pociťujete prejavy opice, vypite aspoň liter a pol vody spolu s magnéziom. Alkohol totiž znižuje jeho hladinu v tele. Pomáha aj zvýšená dávka vitamínu C alebo čerstvý fresh z citrusových plodov. Výdatne sa najedzte a doprajte si jednu či dve silné kávy.

Najviac dopravných nehôd spôsobuje alkohol

Štatistiky vravia jasne, že alkohol je naozaj príčinou väčšiny dopravných nehôd. Na Slovensku je každá desiata nehoda spôsobená práve alkoholom. Najviac takýchto nehôd pripadá na piatok a predĺžené sviatočné víkendy. Z mesiacov je enormne rizikový december a to v čase od 22.00 do 03.00 hod. Nehody spôsobené alkoholom sa stávajú predovšetkým v obciach. Veď to každý pozná: „ja bývam len o dve ulice ďalej, nič sa mi nestane“. Opak je bohužiaľ pravdou. S alkoholom v krvi sú prichytení hlavne šoféri, ktorí získali vodičské oprávnenie pred menej ako piatimi rokmi. Najviac alkoholických nehôd zapríčinia šoféri vo veku do 24 rokov a z nich je skoro 90 % mužského pohlavia. Alkohol spôsobuje u každého človeka zníženie schopnosti koordinácie, motoriky a koncentrácie. Preto sa najviac nehôd pod vplyvom alkoholu skončí nárazom do stromu, stĺpu alebo iného vozidla. Nehodovosť sa zvyšuje priamoúmerne s hladinou alkoholu v krvi. Do 1 promile je riziko nehody približne sedemkrát vyššie, od jedného promile tridsaťkrát a nad 1,5 promile až stotridsaťkrát vyššie.

Promile sem, promile tam

Možno vám na záver otvorí oči informácia a tom, čo s vami spraví za volantom výška promile.  Ak si myslíte, že jedno či dve pivká vám neublížia, mali by ste vedieť, že už pri 0,2 promile si začnete až príliš dôverovať, viac riskujete a pohybujúce sa svetlo sa vám rozplýva pred očami. Zároveň sa znižuje vaša schopnosť odhadnúť vzdialenosť. Od 0,5 promile strácate schopnosť rozoznávať farby, neviete prispôsobiť zrak tme alebo silnému svetlu, neviete sa sústrediť a udržať rovnováhu. Nad 1 promile už nemáte žiadnu sebakontrolu, jazdíte rýchle a agresívne, zároveň sa zmenšuje vaše zorné pole. Nad 1,2 promile sa k vyššie uvedeným príznakom pridáva strata orientácie, hrozí vám riziko mikrospánku či straty vedomia. Uvedomte si, že jedna prehýrená noc môže zmeniť celý váš život na nočnú moru.

 

Čítané: 2057 x