Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Starostlivosť o automobil. Na čo by ste mali myslieť počas zimy

Datum: 02.12.2020

Starostlivosť o automobil počas zimy sa líši od letnej údržby. Teplotné prechody, k tomu sneženie a námraza si vyžadujú špeciálny prístup.

Venujte vozidlu svoj čas a zopár eur. Vďaka tomu bude vaše auto v dobrej kondícii aj po studenej a dlhej zime.

Príprava na zimu

Každý automobil by ste koncom jesene mali pomaly začať pripravovať na zimu. Vymeňte letnú výbavu za zimnú a samozrejme to isté platí aj pre pneumatiky. Okrem toho venujte pozornosť laku. V zime sa počas jazdy dostávajú na kapotu rôzne nečistoty ako soľ, chemický posyp a bahno. Ak lak pred zimou neošetríte, prenikne pod jeho povrch táto nečistota. Následkom je popukaná farba a začiatok korózie. Natrite preto pred zimou lak špeciálnym voskom alebo keramickou ochranou. Podobne sa postarajte aj o zimné pneumatiky. Nezabudnite ich impregnovať. Na výber máte produkty, ktoré dodajú pneumatikám matný alebo lesklý vzhľad. Zároveň ich ochránia pred popraskaním. Impregnáciu je potrebné počas zimy viackrát zopakovať. V silnom daždi oceníte vlastnosti tekutých stieračov, ktoré ochránia sklo nielen pred dažďom, ale aj pred námrazou. Kvalitnejšie prípravky dokonca zabránia usádzaniu nečistôt. Na záver nezabudnite doplniť do chladiaceho zariadenia nemrznúcu zmes. Nemrznúcou kvapalinou naplňte taktiež odstrekovače.

Čo by ste mali mať v zime po ruke

Častým problémom v priebehu zimy býva vybitá batéria. V tomto prípade budete vďační za štartovacie káble uložené v kufri auta. Iste vám ostatní ochotní šoféri pomocou káblov s naštartovaním pomôžu. Do kufra by ste si mali pribaliť aj snehové reťaze. Stačiť vám budú textilné. Nie sú drahé a v horách vám môžu zachrániť život. Dúfame, že dodržiavate zákonom stanovené pravidlo, že snehovú prikrývku z auta je potrebné kompletne odstrániť. Vrátane strechy. Preto majte v zime vždy po ruke malú metličku alebo gumenú stierku a škrabku na ľad. Obe pomôcky by mali byť opatrené dlhšou rukoväťou pre lepší prístup na strechu vozidla. Značný čas vám ušetrí rozmrazovač skiel. Ak uviaznete v dlhej kolóne oceníte taktiež teplú deku, vodu vo fľaši a nádrž plnú paliva.

Motor a podvozok

V zime trpí nielen motor, ale aj podvozok. Nasolené cesty sú príčinou korózie. Preto nezabúdajte na umývanie automobilu ani počas najtuhšej zimy. Dávajte prednosť ručným autoumyvárňam. Snažte sa dostať do všetkých škár a vymyť z nich dôkladne aj najmenšie nečistoty. Ak ste si karosériu pred zimou ošetrili voskom, nepoužívajte pri umývaní auta šampóny s PH. Chráňte motor počas zimy pomalým štartom a aditívami pridanými do nafty alebo benzínu. Stuhnutá nafta vám môže pri štartovaní robiť rovnaké problémy ako batéria. Aditíva pridávajte do paliva priamo pri tankovaní. Pri výmene oleja myslite vopred na zimné obdobie a vyberajte si také oleje, ktoré odolajú mrazom do -20 °C. V zime zabudnite na vytáčanie motora a jeho prílišné zrýchľovanie za studena. Prvých pár kilometrov dajte motoru šancu na zahriatie. Ochránite nielen motor, ale aj ložiská a ostatné časti automobilu, ktoré potrebujú v zime čas na premazanie.

Zima je obdobím, keď automobily čelia zvýšeným nárokom a nástrahám, čo si vyžaduje zvýšenú starostlivosť.

Ak vlastníte Opel Astra, je dôležité venovať pozornosť niekoľkým špecifickým aspektom. Predovšetkým je nevyhnutné pravidelne kontrolovať stav akumulátora, pretože chladné teploty môžu jeho výkon výrazne ovplyvniť. Ďalej nezabudnite na kontrolu antifrézy a zabezpečte, aby boli vaše stierače v dobrom stave pre časté snežné a dažďové prehánky.

Pneumatiky sú ďalším kľúčovým prvkom - zvážte použitie zimných pneumatík pre lepší záber na klzkých cestách. Pre vlastníkov modelu Opel Astra je tiež dobré vedieť, že niektoré modelové rady môžu mať špecifické odporúčania týkajúce sa zimnej údržby, preto sa oplatí konzultovať s manuálom vozidla alebo autorizovaným servisom.

Čítané: 2410 x