Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Ako prebiehajú testy zimných pneumatík

Datum: 07.12.2020

Takmer všetci výrobcovia pneumatík sa predbiehajú v tom, aby ukázali perfektné výsledky z testov zimných pneumatík. Pre spotrebiteľa je skvelé, že týmto spôsobom získava prehľad o kvalite a novinkách.

testy zimných pneumatík

Všetky testy prebiehajú v štandardizovaných podmienkach a sú prísne kontrolované. Pozrime sa spoločne na jeden z testov, ktorý zrealizoval český autoklub.

Kvalita pneumatík i názor pilota

Výsledky testu sa skladajú z objektívnych vlastností, ktoré preukážu letné alebo zimné pneumatiky a zo subjektívneho názoru pilota. Testujú sa vlastnosti pneumatík za rôznych poveternostných podmienok. Hodnotí sa ich akcelerácia, brzdné vlastnosti a samozrejme aj ich vplyv na kvalitu jazdy. Testy sú kvôli presnosti vykonávané niekoľkokrát a ich výsledky sa uvádzajú ako priemer jednotlivých testov. Samotný jazdec nevie, ktoré pneumatiky testuje. Hodnotí bodovo ich vplyv na trakciu, odozvu a svoje subjektívne pocity pri riadení. Práve vďaka tomu sa získajú z testov presné informácie bez ohľadu na to či ide o najdrahšie alebo najlacnejšie pneumatiky na trhu. Šoféri, ktorí testujú pneumatiky sú zväčša bývalí piloti športových vozidiel. Niekedy majú naozaj neľahkú prácu. Dostanú za úlohu otestovať niekoľko verzií pneumatík, z ktorých vyberú dve či tri sady. Ak sa výrobcom výber nepozdáva, začína sa testovať od začiatku. Z tohto dôvodu musia mať piloti naozaj cit pre jazdu, rozpoznať aj malé výkyvy vo vlastnostiach pneumatík a jazdiť rovnakým štýlom či rýchlosťou niekoľko hodín.

Priebeh testu

Väčšina testov prebieha v čase okolo polnoci kvôli stabilnejšej teplote ovzdušia i vozovky. Ide o dlhšie i kratšie trasy, a preto sú v prvej fáze testovania vhodnými miestami letiskové plochy. Druhou fázou bývajú testy uskutočnené v horskom teréne s množstvom zákrut a s rôznym stúpaním. Iba v takomto teréne sa dá zistiť chovanie pneumatík pri prudkom brzdení. Test zimných pneu sa robí v oblastiach, kde sa teplota drží pod nulou. Kvôli dosiahnutiu vysokej presnosti výsledkov sa pilotovi dajú otestovať rovnaké pneumatiky dva razy v rôznom časovom horizonte. Zistia sa tak jazdné vlastnosti pneumatík za rôznej teploty. Po vykonaní všetkých jázd sa zhrnú výsledky chovania pneumatík na suchej či mokrej vozovke a samozrejme na snehu. Percentuálne sa prihliada na všetky tieto parametre približne rovnako. Do jednotlivých výsledkov sa následne zohľadní subjektívny pocit pilota z komfortu jazdy a hlučnosti pneumatík.

 

 

 

Čítané: 2409 x