Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Do náročného terénu na plný plyn jedine so štvorkolkou

Datum: 22.01.2021

Keď túžite jazdiť na plný plyn v teréne, ktorý vás bude neustále prekvapovať, jedinou možnosťou je zaobstarať si štvorkolku. Štvorkolka, nazývaná aj quad, je silný stroj s dušou rebela.

Do náročného terénu na plný plyn jedine so štvorkolkou

Tieto vozidlá sú určené pre šoférov, ktorí si radi vyrazia do prírody, milujú rozmanitý terén a zároveň chcú zažiť trochu vzrušenia.

Niečo medzi traktorom a motorkou

Štvorkolky sa využívajú nielen na relax a divokú jazdu po kopcoch. Vedia byť taktiež skvelým pomocníkom pri rôznych prácach na farmách alebo v mestách pri úprave ciest či parkov. Delia sa preto na športové a úžitkové. Slovenská vyhláška vraví, že na riadenie quadu vám stačí vodičský preukaz typu B. Všetko však závisí od toho, čo má štvorkolka uvedené v technickom preukaze. Na náš trh sa dostávajú rôzne modely štvorkoliek z Číny, na ktoré je potrebné vlastniť áčkový vodičák podobne ako na motorku. Z uvedeného dôvodu je vždy lepšie sa obrátiť na overených predajcov ponúkajúcich štvorkolky s papiermi, homologizované a hlavne bezpečné. Medzi najobľúbenejšie modely v našich končinách patria štvorkolky Can-Am vyrábané v rôznych dizajnoch a s rôznou možnosťou využitia. Pred tým ako po prvý raz sadnete na quad, nezabudnite na ochranné oblečenie a prilbu. Jazda na štvorkolke vie byť riadne krkolomná a nebezpečná. Hlavne v prípade, že si zaobstaráte silnejší stroj stvorený na jazdu po kopcoch. Základom oblečenia pre vodičov štvorkoliek sú vyššie topánky, pohodlná kombinéza s chráničmi a pevné rukavice. Ide o podobné vybavenie, ktoré nosia krosoví motorkári.

Štvorkolka do každého terénu

Úžitkové štvorkolky oproti športovým môžu mať dve sedadlá vedľa seba a niekedy odpojiteľný predný pohon, ale najčastejšie sa vyrábajú so zadným pohonom. Sú o niečo ťažšie ako športové varianty, ale napriek tomu sa s nimi okrem práce dajú robiť rôzne jazdné triky, skoky či umožňujú rýchlu jazdu až do 120 km/h. Športové modely sú vždy opatrené zadným pohonom a ich dizajn je silne aerodynamický. Pre ozajstných milovníkov rýchlej jazdy je dôležitá informácia, že zvládnu rýchlosť šplhajúcu sa k 160 km/h. Väčšina štvorkoliek je poháňaná štvortaktným motorom. Iste vás zaujíma aj spotreba týchto maznáčikov. Tá sa neuvádza v litroch, ale v hodinách. Spotreba závisí od vášho štýlu jazdy. Niekedy vám plná nádrž vydrží okolo dvoch hodín, inokedy môžete bez prestávky na tankovanie jazdiť aj 5 hodín. Veľkosť nádrže štvorkoliek je okolo 20 litrov. Medzi najkvalitnejšie značky patria štvorkolky Yamaha, Bombardier, Suzuki alebo Polaris. Spomínali sme čínske napodobeniny, ktoré sú síce lacnejšie, ale ich kvalita je veľmi nízka. Takéto stroje by vás mohli v teréne zradiť a ich konštrukcia nezvláda silnejšie otrasy.

Jazda počas celého roka

Možno si myslíte, že štvorkolku využijete len počas teplejších mesiacov. A to je nezmysel. Quady sú určené do ťažkého terénu, a preto im nerobí problém ani sneh. V prípade, že sa nachádzate vo vysokohorskom teréne, stačí vám k štvorkolke dokúpiť snežné pásy a dostanete sa tam, kde iné stroje nemajú šancu vyjsť. So štvorkolkou môžete jazdiť na ceste i diaľnici, ale najviac zábavy si s ňou užijete v lesoch, na svahoch a v horách. Ideálne je, keď máte vo svojom okolí motokrosové závodné dráhy, lomy alebo staré vojenské cvičiská. Pozor si však dávajte na jazdu v chránených oblastiach. Mohla by vás stáť značné financie a spôsobiť taktiež problémy so zákonom.

 

 

Čítané: 3906 x