Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Ako sa minimalizuje spotreba energie v elektromobiloch

Datum: 07.03.2022

Od kúpy elektromobilu veľa ľudí odrádza ich cena a strach zo zvyšujúcich sa cien elektrickej energie. Obavy z druhého bodu nie sú na mieste, pretože výrobcovia elektromobilov sa neustále snažia o inovácie prinášajúce nižšiu spotrebu energie.

Ako sa minimalizuje spotreba energie v elektromobiloch

Vďaka tomu sa tieto vozidlá stávajú ešte viac ekologickými.

Prečo budete milovať jazdu s elektromobilom

Ak si kúpite elektromobil, budú vás otravovať len dve veci. Prvou je absencia dobíjacích staníc a druhou dojazd na jedno nabitie, ktorý sa vekom elektromobilu skracuje. Na skrátení životnosti batérie elektromobilu sa podieľa aj to, keď si kúpite najlacnejšie pneumatiky a nehľadíte na kvalitu. Okrem spomínaných dvoch nevýhod pocítite len samé benefity. V prípade, že máte rodinný dom, vozidlo jednoducho počas noci nabijete v garáži. Elektromobily milujú dokonca ženy, pretože ich ovládanie je veľmi intuitívne. Nemusíte sa trápiť s prevodovkou a pri každom stúpnutí na plyn auto rýchlo reaguje. Navyše, keď sa pozriete na stúpajúce ceny paliva, tak zistíte, že prevádzka elektromobilu je veľmi ekonomická. S elektromobilom nebudete prakticky chodiť do servisu. Nepotrebuje meniť olej, sviečky alebo chodiť na časté prehliadky bŕzd. Takmer bezhlučný chod motora je priam balzamom pre uši. Hriať vás bude tiež pocit, že počas jazdy neprodukujete škodlivé emisie a prispievate tak k ochrane životného prostredia.

Spotreba energie v elektromobiloch neustále klesá

Spomínali sme, že prevádzka elektromobilu je ekonomická. V prepočte vás bude stáť 100 km jazdy okolo 2,5 €. Výrobcovia sa neustále snažia túto spotrebu resp. náklady na energie znížiť. Napríklad vyrábajú čoraz ľahšie elektromobily. Nižšia váha znamená nižšiu spotrebu. Odľahčené vozidlá sú vyrábané s novými konštrukčnými prvkami a tiež samotná batéria sa neustále zmenšuje. Napriek menšej batérii sa darí zvýšiť jej výkon. Novšie typy batérií by dokonca mohli tlačiť cenu elektromobilov, ale aj ich súčastí, akými sú letné a zimné pneumatiky, smerom dolu. Nižšia váha vozidla znamená menšie rozmery pneumatík, ktoré zároveň nemusia byť tak odolné. Ďalšou možnosťou znižovanie spotreby sú zabudované solárne panely. Panely sa inštalujú na strechu vozidla a pomáhajú zvýšiť dojazd elektromobilu. Poprední výrobcovia elektromobilov sa snažia tieto vozidlá meniť i vizuálne. Niekedy stačí naozaj maličkosť vedúca k aerodynamickejšiemu vzhľadu a spotreba značne klesne. Všetky tieto faktory budú viesť k tomu, že čoraz častejšie uvidíme na cestách elektrické vozidlá a benzínové či naftové sa budú musieť odobrať do pohrebiska zabudnutých automobilov.

TIP NA ZÁVER: Ak vlastníte elektromobil patrí k nemu aj vlastná nabíjacia stanica, ktorá už nie je žiaden problém. Teraz si ju viete kúpiť aj s montážou do 1000 eur.

 

Čítané: 2760 x