Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

Najčastejšie chyby motorkárov. Na čo si dať pozor?

Datum: 30.05.2022

Motorkárska sezóna je v plnom prúde a spoločne s nimi sú v pozore aj policajti, ktorí sú prakticky denne svedkami najrôznejších dopravných nehôd, ku ktorým na dvojkolesovom parťákovi dochádza.

Najčastejšie chyby motorkárov

Zatiaľ čo niekedy je na vine chýbajúca súčiastka motorky, inokedy rýdza neopatrnosť vodiča. Jeho úraz je potom o to väčší, pretože nemá helmu na motorku, vhodné topánky na motorku alebo adekvátne chrániče, ktoré by zmiernili dopad, respektíve mieru spôsobených zranení.

Príliš kŕčovitý štýl jazdy

Aké konkrétne chyby stoja za veľmi častými nehodami motorkárov? Okrem prílišného sebavedomia, ktorým oplýva nejeden začínajúci motorkár, musíme spomenúť aj príliš kŕčovitý štýl jazdy. Odôvodnený je predovšetkým menšou mierou skúseností, plynúcou nervozitou z prvých jázd alebo toho, že si na seba motorkár vezme príliš náročnú trasu na prvýkrát.

Každý motorkár však potrebuje trochu skúseností a trocha tréningu. Musí sa naučiť súznieť so svojím strojom, a tak počiatočné sebavedomie je dobré čo najrýchlejšie odstrániť. V spojení so spomínaným kŕčovitým štýlom jazdy by to mohlo viesť k čiernym scenárom.

Až príliš pomalá jazda

Keď si človek robí vodičský preukaz na motorku, očakáva sa, že bude jazdiť pomerne rýchlo. Robí si vodičský preukaz na adrenalínovú zábavu a aj keď je nutné dodržiavať isté pravidlá, musí sa jazdiť aj do istej miery rýchlo. Práve pomalá jazda býva jednou z najčastejších chýb motorkárov. Pretože pokiaľ bude jazda príliš pomalá, dôjde k narušeniu stability stroja a jazda na motorke sa stáva o to väčším hazardom, ktorý by prispel k bolestivému pádu.

Chybujeme pri brzdení

Či už sa učíte jazdiť na motorke, alebo ste skúseným jazdcom, dajte si pozor na niekoľko zásadných chýb pri brzdení. Tie môžu viesť k šmyku a následnému pádu.

Rovnako ako pri jazde autom, aj v tomto prípade sa snažte pracovať správne so zadnou aj prednou brzdou. Používať iba jednu je nebezpečné samo o sebe (podobne ako na bicykli).

 

 

Čítané: 2834 x