Rozšírené hľadanie
Štvrtok 18. Apríl 2024 |
meniny má Valér

3 faktory ovplyvňujúce dojazd elektromobilov

Datum: 11.09.2022

Elektromobily sa v budúcnosti iste stanú jedinou možnosťou dopravy. Nejeden motorista by rád vlastnil elektrické vozidlo hoci aj dnes. Od kúpy takéhoto vozidla mnohých ľudí okrem vysokej ceny odrádza tiež krátky dojazd.

dojazd elektromobilov

Hľadať neustále nabíjacie stanice a podľa ich rozmiestnenia si plánovať cestu je otravné. Z uvedeného dôvodu sa snažia majitelia elektromobilov robiť všetko preto, aby predĺžili dojazd vozidla. Ktoré faktory dokážu ovplyvniť dojazd?

Váš spôsob jazdy a aerodynamika

Pri jazde v elektromobile platí pravidlo, že plynulá a pomalšia jazda je pre zníženú spotrebu vozidla veľmi dôležitá. Tento štýl jazdy je dôležitý aj pre zimné či letné pneumatiky. Pri vyššej rýchlosti na automobil pôsobí zvýšený odpor vzduchu, ktorý spolu s vysokou váhou vozidla dávajú motoru poriadne zabrať. Výrobcovia sa snažia vyrábať automobily s elektrickým pohonom tak, aby ste sa pri jazde nemuseli až tak obmedzovať. Ide napríklad o dizajn vozidla. Elektromobily majú menšie hrany, sú takmer hladné a podvozok je plne zakrytý. Takto skonštruované vozidlo nevytvára pri jazde veľký odpor. Samozrejme, že aj iné prvky vo vozidle sa neustále vylepšujú. Klimatizácia vychladí alebo vyhreje len sedadlo, ktoré je obsadené. Vo vozidle sa nachádza systém rekuperácie. Cestou k predĺženiu dojazdu by mohli byť tiež solárne panely nainštalované na streche.

Vhodné pneumatiky s nízkym valivým odporom

Celá konštrukcia automobilu s elektrickým pohonom stojí ako všetky iné vozidlá na pneumatikách. Pre elektromobily sa vyrábajú špeciálne pneumatiky, takže napríklad klasické pneumatiky Kormoran nie je možné používať. Pneumatiky dokážu značne zvýšiť spotrebu energie, a preto tie, ktoré sú vyrábané pre elektromobily musia byť oveľa pevnejšie, aby zvládli vysokú hmotnosť vozidla. Tvrdé zmesi použité na výrobu špeciálnych pneumatík znesú záťaž v spojení s brzdením či akceleráciou. Aby ste nemuseli elektromobil stále dobíjať, pneumatiky majú nižší valivý odpor. Zimné i letné pneumatiky pre elektrické automobily sú užšie, tvrdšie a viac skryté pod podbehom.

Doplnková výbava, ktorá váži kilogramy

Ako sa zvyšuje spotreby klasického automobilu na benzín? Dobre viete, že veľkú rolu hrá náklad. Ak máte na streche strešné boxy Northline či vyložené bicykle, tak si pripravte o 30 % viac na palivo. Toto pravidlo platí aj pri elektromobiloch. Vyššia váha nákladu nesvedčí žiadnemu autu. Pozor si dávajte aj na všetky zbytočnosti a doplnkovú výbavu, ktorú vlastne ani nepotrebujete. V prípade, že si doplatíte za rôzne elektrické zariadenia, audio systém a vyšší komfort, rátajte s váhou vyššou o desiatky kilogramov, ktoré spotrebujú desiatky kW navyše.

 

Čítané: 2557 x