Rozšírené hľadanie
Utorok 16. Apríl 2024 |
meniny má Dana, Danica

Začiatočnícke motoristické chyby. Ako svietiť počas hmly

Datum: 09.12.2022

Niektorí šoféri by mali jazdiť len po rovných cestách a len počas leta. V zimnom období na zasnežených cestách vyjde najavo, kto sa ako šofér narodil a kto sa šoférom nikdy nestane.

Ako svietiť počas hmly

Napríklad v oblasti svietenia robí veľa motoristov priam školácke chyby. Priznajte sa, ovládate zásady svietenie počas hmly?

V zime s denným svietením veľa muziky nenarobíte

Zvyk je železná košeľa, a preto keď kupujete už roky pneumatiky Kormoran a stále svietite denným svietením, tak budete týmto spôsobom svietiť aj v zime. Lenže v zime je takmer po celý deň šero a viditeľnosť znižujú tiež drobné kvapôčky vlhkého vzduchu. Ešte horšie je to s viditeľnosťou, keď padne hmla. Niektorí šoféri ani len netušia, ako sa hmlovky zapínajú a iní nevedia, kedy ich správne použiť. Vedeli ste, že v priemerne hustej hmle je viditeľnosť len 30 metrov? Pri vysokej rýchlosti môžete neosvetlený automobil zbadať na poslednú chvíľu a pred kolíziou vás nezachránia ani nové zimné pneumatiky. Alebo naopak vaše vozidlo niekto zozadu nabúra.

Pätina šoférov pravidlá svietenia v hmle neovláda

Podľa prieskumov až pätina motoristov nevie, kedy hmlovky zapnúť. V tomto smere je zákon jednoznačný. Svietiť prednými hmlovkami môžete počas hmly, silného dažďa a hustého sneženia. Pozor na to, že ide o predné hmlovky, ktorých aktivácia v uvedených poveternostných podmienkach nie je povinná. Naopak zadnými hmlovkami musíte svietiť, keď husto prší, sneží a padne hmla. V iných prípadoch je svietenie hmlovkami zakázané. Niektorí šoféri prichytení pri nesvietení tvrdili, že si poveternostné podmienky neuvedomili. Iní sa priznali, že netušia, kedy hmlovky používať, ale pripevniť strešný box im nerobí problémy. Chce to len trochu obozretnosti, sústredenia a zdravého rozumu. Keby tieto tri pravidlá šoféri dodržiavali, nebolo by na cestách toľko dopravných nehôd.

Hmlovky nezapínajte v obciach a mestách

Zapnutie hmloviek je zakázané v obciach. Myslite na toto pravidlo a po prejazde hranice obce hmlovky vypnite. Ich svietivosť je tak vysoká, že by ste oslňovali za vami idúce vozidlá.

Naše tipy na záver: Nespoliehajte sa na automatické zapínanie hmloviek. Tento systém počas dňa nefunguje. Vždy musíte zapnúť najskôr stretávacie svetlá a následne hmlovky. Keď si nie ste istí či je nutné hmlovky zapnúť, pozerajte sa pred seba. Hranica viditeľnosti by nemala byť dlhšia ako 50 m.

 

 

Čítané: 2459 x