Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

3 zmeny v roku 2023, ktoré šoférov nepotešia

Datum: 09.01.2023

Zmena je život a s novým rokom vždy čakáme na pozitívny posun smerom vpred. Zdá sa, že motoristov až tak pozitívne správy nečakajú.

3 zmeny v roku 2023, ktoré šoférov nepotešia

Niektoré novinky, ktoré pre nich pripravila naša vláda, budú znamenať vyššie výdavky na prevádzku vozidla. Iné zmeny ich obmedzia. Ktoré tri nové pravidlá a zmeny v roku 2023 šoférov nepotešia?

1. Vyššie poplatky na cestách

Jedinou istotou v novom roku bude zdražovanie úplne všetkého. Motoristi si iste priplatia v servise za opravy, za nové komponenty, napríklad za zimné pneumatiky, a k tomu všetkému zaplatia nejaké to euro navyše za jazdu po cestách. Od nového roka sa zvyšuje cena diaľničných známok. Stále platí, že známka sa predáva na 365 dní v roku alebo na kalendárny rok. Platnosť známky kúpenej na 365 dní začína plynúť dňom jej zaplatenia. Cena takejto známky sa zvyšuje z 50 na 60 €. Poplatok sa zvýšil aj u diaľničnej známky na jeden mesiac. Po novom stojí 17 €. Cena sa zvýšila oproti minuloročnej o tri eurá. Zmena sa týka tiež diaľničnej známky s najkratšou dobou platnosti, a to desaťdňovej. Od nového roka si za takúto známku priplatíte o dve eurá t.j. zaplatíte 12 €.

2. Koniec starých vodičských preukazov

Druhá zmena v roku 2023 neznamená pre motoristov zvýšené náklady, ale prídu o drahocenný čas. Šoféri, ktorí majú staré vodičské preukazy, budú musieť navštíviť dopravný inšpektorát a požiadať o nový preukaz. Platnosť ružových vodičských preukazov končí v decembri tohto roka. Preukazy, ktoré sa vydávali do roku 2004 mali neobmedzenú platnosť. Podobné vodičáky sa už vydávať nebudú. O desať rokov skončí platnosť tiež preukazom, ktoré boli vydávané do roku 2013. Po novom všetky vodičáky pre osobné vozidlá budú vydávané s platnosťou na 15 rokov. Osoby staršie ako 65 rokov dostanú preukaz len na 5 rokov. Podobne na tom budú tiež motoristi, ktorí riadia iné ako osobné vozidlo. Preto nie je na škodu prezrieť si nielen označenie pneumatík pri ich kúpe, ale tiež váš vodičský preukaz.

3. Zmeny v parkovaní

Tento rok by mal začať platiť zákon o parkovaní, ktorého platnosť bola v minulom roku posunutá o niekoľko mesiacov. Ide o zákon zakazujúci parkovanie na chodníkoch. Doposiaľ platí, že parkovanie na chodníku nie je zakázané, ale musíte zachovať pre chodcov priestor v šírke 1,5 metra. Parkovanie na chodníku je v niektorých mestách jedinou možnosťou, ako nájsť miesto na odstavenie vozidla. Je síce pravda, že parkovanie na obrubníku ničí pneumatiky a poškodiť môžete aj hliníkové disky, ale kde inde zaparkovať? Zákaz parkovania na chodníkoch by mal platiť od októbra 2023. Samosprávy musia do tohto dátumu vymyslieť, ako zákaz pretaviť do reality a nájsť náhradné možnosti parkovania.

 

                                                                                                          

Čítané: 2223 x